Elevatorhuis Parklaan 8 Rotterdam

0
5958

Elevatorhuis Parklaan 8

Elevatorhuis Rotterdam

Het Elevatorhuis aan Parklaan 8 in Rotterdam is een kantoorgebouw uit 1915 ontworpen door architect Michiel Brinkman in opdracht van de GEM. Het Elevatorhuis is gebouwd in het Scheepvaartkwartier en sinds .. een Rijksmonument.

Graan Elevator Maatschappij (GEM)

Het Elevatorhuis is het voormalige kantoorgebouw van de Graan Elevator Maatschappij (GEM). Dit bedrijf werd in 1908 opgericht met als doel de machinale overslag van graan met behulp van elevators in de haven van Rotterdam. Een elevators is een soort graanzuiger die beter en sneller het graan uit de schepen kon laden dan talloze arbeiders. Architect Michiel Brinkman had contacten met de Vlaardingse familie Dusseldorp die al generaties lang in graan handelden. Ir. J. Dusseldorp was president commissaris van de GEM. Ook de opdracht voor de Stoommeelfabriek De Maas kreeg Michiel Brinkman van de familie Dusseldorf die in het bestuur zaten.

Ontwerp Elevatorhuis

Het monumentale kantoor gebouw in classicistische stijl was modern voor die tijd met centrale verwarming en een lift. De bakstenen symmetrische gevel met een souterrain van natuursteen heeft de hoofdingang aan de zijkant.

Elevatorhuis Parklaan 8 relief

In het midden van het dakvlak is een halfrond natuurstenen reliëf van de Rotterdamse kunstenaar Bernard Richters aangebracht van een groot zeilschip tussen indrukwekkende graanelevatoren.

Projectgegevens

Naam: Elevatorhuis
Status: Rijksmonument
Lokatie: Parklaan 8
Deelgemeente: Centrum – Scheepvaartkwartier
Categorie: Kantoorgebouw
Architect: Michiel Brinkman
Opdrachtgever: GEM
Realisatie: 1915
Monumentnr.:

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Elevatorhuis 51.907648, 4.476971 ElevatorhuisMichiel Brinkman1915

Foto’s Elevatorhuis

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”elevatorhuis”]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in