De Peperklip Rotterdam woongebouw

0
15496

De Peperklip is een woongebouw aan de Rosestraat in Rotterdam zuid. Rotterdam. Het ontwerp van het bijna 500 meter lange woongebouw met  549 woningen in de vorm van een paperclip is van architect Carel Weeber. De bouwstijl is neo-rationalisme. Het in 1982 opgeleverde woongebouw  is één van de meest bekende en misschien wel beruchte woningbouwprojecten van Rotterdam.

Peperklip Rotterdam

Grootschalig woongebouw Kop van Zuid

Het gebouw markeert het einde van de kleinschaligheid of kneuterigheid in de Nederlandse architectuur. Het grootschalige bouwblok aan de Rosestraat vormt ook de opmaat naar de ontwikkeling van de Kop van Zuid. Weeber verklaarde de grootschaligheid van het bouwblok uit de omgeving. Het gebouw moest het kunnen opnemen tegen de grootschalige havenelementen in de directe omgeving en sloot qua lengte aan op de aanwezige woningbouw in lintbebouwing van de Rosestraat en Oranjeboomstraat.

Het gebouw De Peperklip

De Peperklip ligt rond een binnenterrein en heeft drie hogere ronde uiteinden van zes of acht verdiepingen en tussengedeelten van vier verdiepingen hoog. In het gebouw zijn 549 woningwetwoningen gevestigd. In de ronde uiteinden van ‘de paperclip’ bevinden zich maisonnettes die bereikbaar zijn via een galerij en in de tussen delen zijn portiekflats van vier lagen te vinden.

De Peperklip - 1982 - Carel Weeber - Rotterdam

Weeber heeft het het woongebouw het aangezicht van op elkaar gestapelde containers willen geven, om het karakter van voormalig havengebied te benadrukken. De gevel bestaat uit geprefabriceerde betonnen elementen die in een rasterpatroon met verschillende gekleurde tegels zijn bedekt. Het patroon van de tegels is zo aangebracht dat de afzonderlijke woningen van buitenaf niet herkenbaar zijn. Dit streven naar anonimiteit is ook binnenin het gebouw terug te vinden.

Architect Carel Weeber

Carel Weeber maakte na de Peperklip nog enkele rigoureuze woningbouwplannen: het stedenbouwkundig plan voor de Venserpolder in Amsterdam (1982) en de Zwarte Madonna in Den Haag (1985), gesloopt in 2007.

Projectgegevens

Naam: De Peperklip
Status: Gerealiseerd
Lokatie: Rosestraat, Stootblok
Deelgemeente: Feijenoord
Categorie: Woningbouw
Architect: C.J.M. (Carel) Weeber
Opdrachtgever:

Realisatie: 1982
Programma: 
549 woningen

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Peperklip 51.908127, 4.504180
Foto’s De Peperklip

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”peperklip”]

Projecten in Rotterdam van deze architect:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in