Woningbouw Voorhaven

0
2388

Aan weerszijde van de Voorhaven in Delfshaven staan 81 woningen die in 1981 zijn opgeleverd. De woningen behoren tot het eerste spraakmakende woningbouwprojecten van architect Carel Weeber.

Voorhaven Delfshaven

Nieuwbouw architect Carel Weeber

In 1979 werd op een voormalige bedrijfsterrein aan het einde van de historische Voorhaven de eerste paal geslagen voor sociale woningbouw. De nieuwbouw aan de Voorhaven 102 -202 en Voorhaven 145-173 leidde tot veel protesten bij de actiegroep Behoud Delfshaven, die met een Anton Pieckachtig alternatief kwam. Architect Carel Weeber heeft getracht af te wijken van de gangbare, door inspraak gedomineerde stadsvernieuwingspraktijk. Schuine kapjes zijn zoveel mogelijk vermeden en de woningen zijn voorzien van abstracte, decoratieve ronde vormen en vrolijke kleuren.

Variatie en kleinschaligheid

Architect Carel Weeber heeft in het ontwerp een lange monotone straatwand weten te mijden door het blok op te delen in drieën. Het middelste blok plaatste hij naar achter zodat er een pleinachtige ruimte ontstond. De gevels van het middendeel contrasteren met de blokken aan de straatwand door een uitvoering in zonnige gele baksteen. De hoogte van de gevels variëren zodat kleinschaligheid wordt gesuggereerd. Verrassend is het speelse gebruik van ronde vormen: gebogen balkons, rond vensters boven de ingangen en half ronde gevelbekroning.

Voorhaven Delfshaven

De discussie over stadsvernieuwing laaide hoogop toen er nog meer sloop en nieuwbouw plannen werden gepresenteerd, waaronder een blok van vijf verdiepingen aan de Havenstraat eveneens naar het ontwerp van Carel Weeber. De actiegroep Behoud Delfshaven opgericht in 1981 wist dit plan met een handtekeningenplan te verijdelen.

Projectgegevens

Naam: Woonbouw Voorhaven
Status: gerealiseerd
Lokatie: Voorhaven 102 -202, 145-173
Deelgebied:
 Delfshaven
Categorie: 81 woningen
Architect: Carel Weeber
Opdrachtgever: 
Start bouw: 1979
Realisatie: 1981

Projecten in Rotterdam van deze architect:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in