Villa Dijkzigt

0
1146

Villa Dijkzigt aan de Westzeedijk in Rotterdam werd in 1852 gebouwd door architect J.F. Metzelaar in opdracht van de familie Van Hoboken. De villa op het Land van Hoboken was vernoemd naar het uitzicht op de Westzeedijk. Sinds 1988 biedt het gebouw onderdak aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. In 1995 werd Villa Dijkzigt aan de Museumpark kant uitgebreid met nieuwbouw ontworpen door Erick van Egeraat. De villa is een rijksmonument.

Villa Dijkzigt
Villa Dijkzigt, sinds 1988 het Natuurhistorisch Museum

Land van Hoboken

De villa Dijkzigt werd gebouwd van 1849 – 1852 op het landgoed van de redersfamilie Van Hoboken. Het ontwerp was van architect J.F. Metzelaar. Johan Frederik Metzelaar (1818-1897) werd Internationale bekend met zijn ontwerpen voor de koepelgevangenissen. In Rotterdam ontwiep hij de gevangenis aan de Noordsingel. Het park van het landgoed was ontworpen door bekende Nederlandse landschapsarchitect J.D. Zocher jr. Het ontwerp van de villa is neoclassicistisch met eclectische elementen. Bijzonder is de achtkantige torenuitbouw. De oorspronkelijke indeling van de plattegronden is niet meer te achterhalen; het trappenhuis is bewaard gebleven. Toen landheer Anthonie van Hoboken jr. in 1924 stierf, kocht de gemeente Rotterdam de grond en de villa van de erfgenamen. Voor de herinrichting van het gebied werd uitgegaan van het uitbreidingsplan Dijkzigt van stadsarchitect W. G. Witteveen uit 1926. Men besloot het grootste deel van het gebied groen te houden door er een Museumpark van te maken.

Uitbreidingsplan Dijkzigt
Land van Hoboken (ca. 1937) – met op de voorgrond Villa Dijkzigt

Natuurhistorisch Museum

Villa Dijkzigt zelf werd in gebruik genomen door de Volksuniversiteit Rotterdam die er omstreeks 1930 een ‘filmzaal’ aan bouwde. De filmzaal was een onooglijk bouwsel dat afbreuk deed aan de schoonheid van de villa. Ook het eens zo fraaie interieur verloor veel van zijn oorspronkelijke details. Omstreeks 1984 ging de Volksuniversiteit failliet en Villa Dijkzigt (en het omliggende park met het ‘openluchttheater’) raakte steeds meer in verval. In mei 1988 betrok het Natuurhistorisch Museum Rotterdam de villa na een grondige restauratie. Zij organiseerde op bescheiden schaal exposities. De collectie van het museum werd opgeslagen in de filmzaal. In 1992 werd de filmzaal gesloopt vooruitlopend op de nieuwbouw. 

Nieuwbouw Erick van Egeraat

Vanaf 1990 werd het gebied in en rond het vervallen Museumpark flink aangepakt. Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam eigenaar van Villa Dijkzigt gaf aan het jonge architectenbureau Mecanoo van Francien Houben en Erick van Egeraat om de uitbreiding en renovatie van het gebouw vorm te geven. Toen Erick van Egeraat uit Mecanoo stapte en zijn eigen EEA (Erick van Egeraat associated architects) oprichtte, nam hij het bouwproject van ‘het Natuurhistorisch Museum’ mee. Met de bouw van het nieuwbouwpaviljoen werd in 1994 begonnen en medio 1995 was het gereed. In 1996 was de renovatie van de villa gereed.

Projectgegevens

Naam: Villa Dijkzigt
Status: Rijksmonument
Adres: Westzeedijk 345
Deelgemeente: Centrum, Dijkzigt
Categorie: Buitenhuis, tegenwoordig Museum
Architect: J.F. Metzelaar
Uitbreiding architect: Erick van Egeraat
Opdrachtgever: Unilever
Realisatie: 1852, uitbreiding 1995

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Villa Dijkzigt 51.910616, 4.472466 Villa Dijkzigt

Projecten in Rotterdam van deze architect:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in