Floating Farm – M4H – Rotterdam

5
13063

De bouw van Floating farm, een drijvend melkveebedrijf, in de Merwe- Vierhaven (M4H) in Rotterdam gerealiseerd. Floating Farm is een initiatief van UitJeEIgenStad (de stadslandbouwer van Rotterdam), Beladon (ontwikkelaar van drijvend vastgoed) en Courage (de innovatiestichting van LTO en NZO).

Floating Farm Rotterdam

Rotterdamse zuivelproducten

De zelfvoorzienende drijvende boerderij speelt in op de groeiende mondiale vraag naar kwaliteitszuivel en andere dagverse voedingsproducten terwijl de beperkt beschikbare ruimte op het land in tact blijft. Diervriendelijk, economisch verantwoord en dicht bij de consument.

Op de Floating Farm zal dagverse melk en melkproducten zoals drinkmelk, yoghurt, boter, room en kaas worden geproduceerd en worden verkocht aan eindgebruikers in Rotterdam. Hiermee wordt de keten van boer, fabriek naar consument verkort en het milieu en veel transportverkeer wordt bespaard.

Naast 40 koeien zal de drijvende boerderij ook onderdak bieden aan 6.000 kippen.

De Floating Farm wordt open gesteld voor het publiek zodat jong en oud weer kan zien waar de melk vandaan komt, hoe koeien worden gemolken wat er met melk gebeurt.

Floating Farm Rotterdam

Zelfvoorzienende boerderij

De drijvende boerderij op betonnen drijflichamen wordt negenhonderd vierkante meter groot en krijgt veertig melkkoeien. Meteen op die drijflichamen komen de ontvangstruimten en de technologie voor mestverwerking, zuivelproductie en energieopslag. Vanaf het eerste dek leidt een trap naar de verdieping waar de koeien lopen tussen bomen en struiken.

In het bedrijf komen nieuwste technische hoogstandjes voor de melkveehouderij. De ambitie is om de drijvende boerderij ook geheel zelfvoorzienend te laten worden voor energie. Dat kan met zonnepanelen, kleine windmolens en biogasproductie. Daarnaast wil de Floating Farm onafhankelijk worden voor de waterbehoefte door opvang van regenwater, water zo veel mogelijk te hergebruiken en brak havenwater te zuiveren en te ontzilten.

Koeien niet zeeziek

Op 24 november 2016 had een ruime meerderheid van de Gemeenteraad van Rotterdam met de bouw ingestemd. De vergunning van de eerste drijvende boerderij ter wereld liep vertraging op omdat werd gevreesd dat de 40 koeien zeeziek zouden worden. Wetenschappelijk bewijs hiervoor is er niet bleek uit onderzoek.

5 REACTIES

  1. Wat is dit weer een waanzinnig idee. Waarom in de Merwehaven waar de binnenvaart af en toe nog een plekje kan vinden. Waarom moeten koeien op een bak in het water en wie komt er naar kijken? Indien het echt nodig is om koeien op het water te parkeren, waarom dan niet in de Maashaven waar veel ruimte is. Schippers gaan daar niet liggen omdat ze verplicht walspanning moeten afnemen van de gemeente. Triest om te vernemen, dat schippers steeds meer gedwongen worden uit te wijken naar een ligplaats op de Maasvlakte, ver van de bewoonde wereld.

  2. wat erg voor die koeien, zonder weiland, ik vraag me af wat dit te maken heeft met biologisch en diervriendelijk, hoeveel ruimte krijgen koeien om te grazen/lopen op de eerste verdieping, of mogen ze ook op de wal grazen?

  3. Een heel slecht idee. 40 koeien op een onnatuurlijke plek voor koeien. Koeien horen in de wei met leifst een stuk bos erbij. Daarnaast afvalproblematiek mest en urine, in de natuur verspreiden ze dit en nu heb je geconcntreerde stank. Dan het voer (dat bijzonder veel energie / vervuiling d.m.v. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen erg veel KOST om het te verbouwen. Ook gezondheid van mens en dier. Etc.

  4. Interessant initiatief!
    Gezien de aard van de ‘aanmeerlocatie’ vraag ik me echter af of er aan ter plaatse aan de wal voldoende ruimte is om de koeien te laten grazen. Voor zestig koeien is nogal wat ruimte nodig, lijkt me zo.
    In de tekst op de website wordt gesproken over ‘de nieuwste technische hoogstandjes.’ Zolang het bedrijf echter niet verder kan komen dan het produceren van stalmelk in plaats van weidemelk, wordt aan een basisbeginsel voor het welzijn van de koeien niet voldaan en vraag ik me af in welk opzicht deze zelfvoorzienende boerderij voldoet aan het biologisch-, en diervriendelijk gedachtengoed van “Uit Je Eigen Stad.’

  5. Zeer interessant voor de bewustmaking van de stedelijke mens.. Maar is een koe niet veel beter af op het platte land waar het de vrijheid heeft om te grazen? na een snelle google zie ik dat 2 koeien samen 10.000m2 gras nodig hebben laat staan de vervuiling van dit gras midden in een industrie terrein. is het dan wel verantwoord om te zeggen dat dit de oplossing is of is dit gewoon weer een proefje om zo duurzaam over te komen? begin me gelijk af te vragen hoeveel subsidie hierin zit!

    En dan heb ik het nog niet eens over de stank die ze voortbrengen, dat word schrikken voor de stadsbewoner..

    gekke vraag.. kan een koe zeeziek worden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in