Gelderseplein Rotterdam

0
3658

Gelderseplein 2015-01-30 3

Gelderseplein – Oude Haven

Het Gelderseplein in Rotterdam is een groen stedelijk plein dat door de nieuwe bebouwing (Blaakhaven, Blaak8 en Woontoren Wijnhaeve) besloten is maar een open uitzicht op de Oude Haven heeft. Het Gelderseplein is ingericht op de parkeergarage welke bovenop en naast de spoortunnel is gebouwd. Begin 2015 is het Gelderseplein opgeleverd.

De Oude Haven is de oudste haven in het centrum van Rotterdam. Het vormt het sluitstuk in de herontwikkeling van het spoortunneltracé. Intensieve bebouwing, parkeergarage en stedelijk plein hebben hierin een plek gekregen aan de Oude Haven. Het ontwerp voor de inrichting van het Gelderseplein is van OKRA Landschap architecten.

Plein op de Spoortunnel

De gelaagdheid van de stad, die op deze plek aanwezig is, is bepalend voor de aansluiting tussen de locatie en de omringende stad tot stand komt. Hier komen lijnen van de historische stad, de boulevards uit de Wederopbouwperiode en de Spoortunnel samen. Het spoortunneltracé kenmerkt zich als een lijn met diverse ruimtes op de spoortunnel en nieuwe kansen voor stevige bebouwing aan de randen. Voor de openbare ruimte in het plangebied betekent het een nieuw stadsplein op de spoortunnel in de reeks van Jacobsplaats, Binnenrotte en Kop van Zuid.

Gelderseplein 2015-01-30

Ontwerp Gelderseplein

Het Gelderseplein is ontworpen als een stedelijk plein met bomen, waarbij de havensfeer nog voelbaar is. Het plein wordt gedefinieerd als plek aan het water, waar verschillende richtingen samenkomen. Kade en plein zijn op het water georiënteerd en dit uit zich in materialen en kleurgebruik. Het plein wordt één plein met daaronder een parkeergarage. Een licht hellend plein aflopend van de hoogte van de dijk naar de kade. Het verwijst naar een hedendaagse ‘scheepshelling’. Ze refereert aan de hellende stenen oever, die de relatie legt tussen land en water. Het water is niet aanwezig op het land, maar wel voelbaar. De boten haaks op de kade zijn zichtbaar op het plein en vormen het decor.

Het plein is vooral een besloten ruimte. Het programma in de plinten gecombineerd met de mogelijkheid om kleine evenementen te houden, zorgt voor levendigheid op het plein. Rond het plein ligt een sequentie van groene ruimtes in de bouwblokken als een ‘interieurgordel’. Deze ruimtes hebben elk een eigen karakter: hof, daktuin, atrium. De overeenkomst in deze collectieve gebouwde ruimtes is dat ze ‘lucht’ geven in het gebouwde volume.

Inrichting Gelderseplein

In de pleinvloer zijn een aantal ‘strips’ aangebracht. De strips worden gebruikt om enkele technische elementen op te lossen. Zo dienen strips als afwateringselement, als anti-oprijelement of hebben enkel een esthetische functie. De strips versterken het idee van een scheepshelling. Tussen de strips zijn boomvakken geplaatst. Deze boomvakken zijn iets van de grond getild waardoor ze een fysieke geleiding vormen over het plein. De wintergroene beplanting in de boomvakken zorgen voor een warme uitstraling. Hiermee wordt voorkomen dat het plein stenig en kaal oogt buiten het terrasseizoen.

Projectgegevens
Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:
Opdrachtgever:
Start bouw:
Realisatie: 
Gelderseplein
In uitvoering
Gelderseplein – Oude Haven
Centrum
Plein
OKRA
NS Vastgoed Ontwikkeling
2013
2014
[mappress mapid=”154″]

 

Impressies Gelderseplein

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here