Grotekerkplein wordt stadsparkje
Het Grotekerkplein in Rotterdam is in 2017 ingericht als stadsparkje. Het plein rondom de Laurenskerk heeft vakken met beplanting, gras, extra bomen gkregen. De huidige bomen zijn behouden gebleven. In januari 2017 werd gestart met herinrichting, bekijk hier onder de foto update. Op vrijdag 21 april 2017 is het parkje geopend.
Eind april 2016 werd het definitief ontwerp (DO) inrichtingsplan gepresenteerd door wethouder Joost Eerdmans aan de Commissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte van de gemeente Rotterdam. In het definitieve ontwerp is extra gras toegevoegd en er zijn meer banken getekend. De getoonde impressies behoren bij het definitief ontwerp.
Ontwerp stadspark
De locatie van het Stadspark sluit aan bij de grote loopstromen vanuit Meent en Hoogstraat en op de herinrichting van de Binnenrotte. In het ontwerp hebben het kunstwerk dat het geboortehuis van Erasmus markeert en het standbeeld van Erasmus, het oudste standbeeld van Nederland veel ruimte gekregen.
Rotte oever
In het defintieve ontwerp is een gebied aan het water (steiger/kade Delftsevaart) aangegeven als ‘nader uit te werken’. Dit gebied wordt uitgewerkt in samenhang met het programma Rivieroevers. Belangrijk uitgangspunt hierbij is dat het plein/park meer verbonden wordt met het stadswater, zodat in de beleving de Rotte door het plein stroomt.
Stadspodium
Ook word het gebied van het Stadspodium nog nader uitgewerkt. De gemeente Rotterdam is eigenaar van het Stadspodium dat is ontworpen door architectenbureau Atelier Kempe Thill en in 2003 is geschonken door een zestal Rotterdam Rotaryclubs. De gemeente zal in overleg met Stichting Stadspodium, de architect en de Rotary aanpassingen onderzoeken om toch de verbinding tussen het plein/park en het water te verbeteren, waarbij de vloer van het podium in ieder geval blijft bestaan.
Groen Rotterdam
Rotterdam heeft in vergelijking met andere steden veel groen, maar de binnenstad wordt toch als weinig groen ervaren. Voor een deel is dit te verklaren door de spreiding. Aan de westkant ligt een lint van parken (wijkpark Oude Westen, Museumpark, Het Park aan de Maas) terwijl aan de oostkant weinig groen op wandelafstand ligt. De komst van een Stadspark is vorig jaar aangekondigd in het coalitieakkoord ‘Volle kracht vooruit’.
[…] van een stedelijke ruimte, dat is wel degelijk een goede aanleiding voor een panorama. Het Grote Kerkplein voor de Laurenskerk is enkele maanden geleden omgetoverd tot een Stadspark, waarmee het huidige gemeentebestuur een […]
Het nieuwe Grotekerkplein: waarin een grote stad klein kan zijn. Afschuwelijk! Hier had een mooi gebouw moeten staan.
Opeens nog een Erasmusmonumentje tegen de afschuwelijke achterkanten van die Hoogstraatflats naast de Laurens.
Monumentje laten staan, is erg leuk. Die paar flats weg en de ruimte tussen Markthal en Laurens open laten. Dat beetje extra ruimte sluit mooi aan op de Binnenrotte en iedereen ziet vanuit 1 punt naar alle kanten hoe mooi Rotterdam geworden is.
Het is dure grond, maar betaalt zich terug in de vele mensen die het aantrekt.
Koosje
Een “Laurensparkje” op het Grotekerkplein kan tussen koopgoot, koopriool (Hoogstraat) en Markthal een plekje worden om iets langzamer te gaan. Broodnodig ook om de biodiversiteit weer in de stad terug te brengen en de stad aantrekkelijker te maken om te wonen, te spelen en te verblijven. Twintigste eeuwse ideeën van een stadscentrum als consumentenparadijs en kantorenstapeling zijn versleten. De stad is een duurzaam totaalconcept voor iedereen van alle leeftijden.
Fijn ook dat een ontwerpfout in het centrum – de bebouwing staat met de rugzijde naar het water! – enigszins wordt gecorrigeerd.
Opletpunt is wel, dat het bronzen Baylebankje bij het standbeeld van Erasmus zijn plek in het Laurenspark behoudt. Dat monumentje hoort daar.
P.S. Tuinen zat in het centrum van de stad, en geen succes. Neem de tuinen tussen de Lijnbaanflats, zeer groen, maar er zit niemand. Of neem het “gezellige” Schouwburgplein: zeer mislukt!Rijen banken naast de terrassen: er zit bijna niemand. De prachtige Boompjeskade is al vergroend en opgeleukt: niet om aan te zien!En nu weer een groen plein? Hou toch op!
EN HET BLIJFT MAAR LELIJK…
Zie je foto’s van de vooroorlogse situatie, springen de tranen je in de ogen.
Enige mooie oplossing, met respect voor de geschiedenis: helemaal geen pleintje, maar mooi volbouwen, zoals het was.
We leven in een stad, niet in een dorp aan de rivier.
Hey bedankt Pascal om mijn huis lekker af te kraken… dit ligt aan de gemeente die overal maar geld aan uitgeeft behalve de renovatie van deze panden, ik ben het met je eens dat de buitenzijde niet fraai is. En ik woon exact op de plek waar het geboortehuis van Erasmus stond…. alles knappen ze op, zelfs aan de Hoogstraat kant, maar bij ons niet, wat kunnen wij daar aan doen??? Dus…..????? De huizen zijn binnen geweldig jaren 50 stijl… maar goed joh… ik laat het wel over mijn heen komen, ik ben één van de weinige eigenaren ze mogen me uitkopen!
Geweldig initiatief! Wil je jonge(re) mensen in het centrum behouden ook nadat ze kinderen krijgen (ipv massaal het centrum verlaten naar Kralingen/Hilligersberg voor een tuin) zijn dit soort initiatieven waardevol. Graag een kleine speelhoek voor de kleintjes (klimrekje / schommel) meenemen, zullen wij zeker waarderen! Kijk hoeveel kinderen al spelen s’zomers op het tijdelijke grasveldje waar RottaNova straks komt… Is zwaar behoefte aan in het centrum.
Graag veel dichte beplanting, die het lawaai van nachtelijke bezoekers van de horeca dempt!!,
Boukje, als je met ‘dichte beplanting’ bomen bedoelt, ben ik het met je eens. Hoge struiken geven in de avond alleen maar een ‘unheimisch’ gevoel omdat je dan geen overzicht meer hebt en hoge struiken zijn vaak ook het urinoir van dezelfde nachtelijke bezoekers van de horeca.
Mag dat podium dan ook gelijk naar een betere locatie? Jammer voor de gulle gevers, maar volgens mij functioneert het daar niet. Er komt vaak niet meer dan een handjevol publiek op af en blokkeert het zicht op / de verbinding met het water. Ook ik vind de hofdame een zeer geslaagde invulling van de ruimte. Die Pabo van Ichthus Hogeschool stond daar zo plompverloren in het niets. Zelf als het windstil was leek het nog steeds een tochtgat.
Prima plan, zeker in aansluiting met de ontwikkelingen op de Binnenrotte en de bouw van de Rotta Nova. Hopelijk wordt er ook snel een beslissing genomen over die afschuwelijke panden aan de Hoogstraat waarvan de achterkanten de prachtige Sint Laurenskerk geheel ontsieren. Panden die m.i. totaal niet in een grootstedelijk stadscentrum thuishoren, maar die je eerder in een buitenwijk uit de jaren zestig zou kunnen tegenkomen. Deze locatie vereist gebouwen die aan elke zijde interessant zijn. Vergelijk de andere kant van de kerk die grenst aan de Hofdame. Daar is te zien dat oude en nieuwe gebouwen prima te combineren zijn en winkel- woon- werk- en recreatiefuncties vlekkeloos in elkaar overlopen.
Geweldige visie Pascal! Het wordt tijd dat zulke gedrochten uit de stad verdwijnen! Ik schaam me rot dat het enige prachtige grote Gotische bouwwerk van de stad dit aan zijn zijde heeft, en ook nog eens met zijn ‘reet’ naar de kerk toe! Werkelijk een schande! De Hofdame is geweldig!
Deze panden zijn mij ook al geruime tijd een doorn in het oog. Zeker nu de omgeving zo’n positieve verandering doormaakt met oa de Markthal en de herinrichting van de Binnerotte valt de extreme lelijkheid van deze panden nog eens extra op en moeten daarom zo snel als mogelijk worden gesloopt.
Als je in het gebied rondloopt of vanuit de Markthal de Rotte oploopt doen ze gewoon pijn aan je ogen en roepen ze een gevoel van schaamte op.
Deze panden staan bij mij absoluut op nummer 1 wat betreft te slopen bebouwing.
Nietszeggende impressie. Als ze ipv zo’n overbelichte utopie nu eens laten zien wat het echt moet gaan worden, dan is het ook een stuk makkelijker om een opinie over het plan te vormen.
Prima plan, maar om iets met zo’n beperkte maat meteen een park te gaan noemen gaat wel ver… een plantsoen lijkt me beter. Maar ja, wat kun je ook anders verwachten van Eerdmans en co.
Super idee