Haringvliet Rotterdam

0
8727

Aan het Haringvliet in Rotterdam bevinden zich aan de noordzijde een rijtje van elf rijksmonumenten uit de periode rond 1700 – 1725. Het is de enige bebouwing aan het Haringvliet en de Boompjes die het bombardement van 1940 heeft overleefd. De bebouwing behoort tot de oudste gebouwen van Rotterdam.

Haringvliet Rotterdam 2

Rijksmonumenten

De panden aan het haringvliet met nrs. 76-80 en 84-98 staan op de rijksmonumenten lijst. Nummers 94 is gebouwd in 1702 en nummer 96 in 1711. Meer rijksmonumenten in Rotterdam Centrum >

Het Haringvliet in Rotterdam was van oorsprong een stadsvest die in 1575 was gegraven. Tussen 1591 en 1596 werd van deze vest een nieuwe haven gemaakt. De nieuwe haven heette sinds 1596 Haringvliet, omdat deze haven voor de haringvloot was gegraven. De haringboten werden daarvoor aan de Blaak geborgen. Gelijktijdig werd de wal tussen de vest en De Maas bouwrijp gemaakt.

In 1597 werd aan de ingang van de haven de eerste steen voor de Beurs gelegd, terwijl in het zelfde jaar tijd de Oude Hoofdpoort gebouwd werd.

Later was het Haringvliet de haven waar de schepen van de Admiraliteit van Rotterdam lagen afgemeerd en werden bevoorraad.

Rijkelui’s Haringvliet

Rond 1700 verhuisden de haringvissers naar de Zalmhaven en trokken vermogende Rotterdammers van de drukke Hoogstraat naar De Boompjes en het Haringvliet. Zij lieten aan de zuidzijde grote koopmanshuizen bouwen. Daarom werd het Haringvliet ook wel het Rijkelui’s Haringvliet genoemd. Een van de eerste bewoners was Vice-admiraal Witte de With, die in 1641 een huis aan de Zuidzijde van het Haringvliet kocht. In 1894 woonde havenbaron A.G. (Anton) Kroller in het huis Haringvliet 94.

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”haringvliet”]

Rotterdamse koopmanshuizen

Kenmerkend aan de Rotterdamse koopmanshuizen zoals aan het Haringvliet uit die tijd is de indeling; de bedrijfsruimte op de begane grond, de woonetages boven en het vrijwel ontbreken van kelders en souterrains. Omdat de bedrijfsruimten beneden zijn heeft het koopmanshuis aan de straatzijde meestal twee ingangen. Als bedenker van dit soort woonhuistype wordt de schilder en architect Adriaen van der Werff genoemd.

Projectgegevens

Naam: Haringvliet
Status: Rijksmonument
Lokatie: Haringvliet 76-80, 84-98
Deelgebied – buurt: Centrum – Stadsdriehoek
Categorie: Woningbouw
Architect: niet bekend
Opdrachtgever:
niet bekend
Realisatie: ca. 1700

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Haringvliet monumenten 51.919365, 4.494255 Haringvliet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in