Hotel Atlanta Rotterdam

0
4977

Hotel Atlanta is in 1931 gebouwd op de hoek van de Coolsingel en de Aert van Nesstraat 4 in de wijk Cool in Rotterdam. Hotel Atlanta is ontworpen door architect F.A.W. van der Togt in Art Deco stijl in opdracht van Horecaondernemer Dirk Reese, eigenaar van de bekende dancing Pschorr. In 1965 is het hotel uitgebreid en verbouwd door Groosman Architecten. Tegenwoordig is in het gemeentelijke monument hotel NH Atlanta gevestigd.

Hotel Atlanta

Bouw hotel Atlanta 1929 – 1931

In 1929 gaf Dirk Reese opdracht tot de bouw van Hotel Atlanta. Voor de bouw moesten enkele bestaande panden worden gesloopt. De nieuwbouw viel met een hoogte van 36 meter aanvankelijk uit de toon, maar anticipeerde op de schaalvergroting aan de Coolsingel. Het gebouw werd ontworpen door de Haagse architect F.A.W. van der Togt (1890-1957). Op 2 april 1931 werd hotel Atlanta geopend.

Verbouwingen na het bombardement

Hotel Atlanta overleefde het bombardement en door de plaats aan de Coolsingel was het hotel de direct aanleiding voor het toepassen van een dubbele rooilijn aan de westkant van de Coolsingel. In 1950 verrees een nieuwe vleugel aan de Aert van Nesstraat met extra hotelkamers. In 1965 werd het gebouw uitgebreid en verbouwd door Groosman Partners. De modernistische vormentaal en gevel van grove betonpanelen vallen uit de toon met de eerdere gevarieerde architectuur. Aan de Coolsingelzijde werd een onderdoorgang aangelegd met winkelruimte in plaats van het oude café-restaurant en de bodega.

Cafe restaurant op de begane grond

Hotel Atlanta bevatte bij oplevering in 1931 een dubbel hoog café-restaurant op de begane grond. Een gedeelte van het café-restaurant was voorzien van een insteekverdieping, die aansloot op een balkon. Dit van glazen windschotten voorziene balkon had een totale lengte van 45 meter en bood een goed uitzicht over de Coolsingel. Op de begane grond bevond zich ook nog een bodega, met een dinerzaal op de verdieping.

Hotel Atlanta

Dakpaviljoen op hotel AtlantaHotel Atlanta daktuin

Boven op het hotel staat een glazen koepel met het dakterras eromheen. Vanaf hier had men een imponerend uitzicht over de stad. In 1931 werd hier de kunstenaarssociëteit De Oase opgericht door beeldhouwer Bolle, schilder Van Rhijn en architect Meischke.

Interieur

In het interieur waren Art Deco elementen toegepast. Ook de glazen lichtzuil op de hoek met bolvormige lantaarn was bijzonder eigentijds. Het gebouw had een modern betonskelet, in de gevels afgewerkt met geel grijze baksteen en natuurstenen plinten en penanten. De entree van het hotel aan de Aert van Nesstraat was bescheiden, teneinde het café zo groot mogelijk te houden. Een trap en twee liften boden toegang tot acht verdiepingen met hotelfuncties. Op de tweede verdieping waren algemene ruimtes als de ontbijtzaal en een conversatiezaal gesitueerd. Per verdieping waren tien hotelkamers, voornamelijk langs de buitengevel gesitueerd. Het was een voor die tijd modern hotel met badkamers en technische snufjes als telefoons, centrale verwarming, radio, een centrale elektrische klok en een door de hotelgasten zelf in te stellen wekklok. Op de zevende verdieping bevonden zich dienstruimtes en een buffet.

Projectgegevens

Naam: Hotel Atlanta
Status: Gemeentelijk monument
Lokatie: Aert van Nesstraat 4
Deelgebied: Centrum, wijk Cool
Categorie: Horeca
Architect: F.A.W. van der Togt
Architect uitbreiding:
Groosman Architecten
Opdrachtgever: Dirk Reese
Bouw: 1929-1931
Uitbreiding: 1965

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Hotel Atlanta 51.920963, 4.478903 Hotel AtlantaGemeentelijk monument

Projecten in Rotterdam van deze architect:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in