Blaak 28 – v.m. Twentsche bank

0
5661
Twentse Bank Blaak

Blaak 28 – voormalig Twentsche Bank

Het gebouw van de voormalige Twentsche Bank (Blaak 28 Rotterdam) is ontworpen door de Rotterdamse architect A. van der Steur in traditionele stijl. Het bankgebouw is samen met de naastgelegen bankgebouwen  Blaak 34 (1950) en Blaak 40 (1950) één van de eerste gebouwen die na de Tweede Wereldoorlog zijn gerealiseerd. In 2010 kreeg het de status Rijksmonument. Het pand is nu in gebruik door Notarissen en Accountants van Ploum Lodders Princen.

Architectuur Blaak 28

Conform het basisplan van Van Traa zouden aan de Blaak banken zich vestigen waarbij de Twentsche Bank naast De Nederlandse Handelsmaatschappij (Blaak 34) zou komen. Architectenbureau Hooykaas & Van Veen, die ook het oude bankgebouw (1879) aan de Noordblaak hadden ontworpen gingen een samenwerking aan met voormalig stadsbouwmeester A. van der Steur. Ze creëerden een eenheid in het straatbeeld door de kleur en de grootte van de bank af te stemmen op het naast gelegen bankgebouw. De bank straalt kracht en zekerheid uit door de granieten plint en de hoog opgetrokken begane grond verdieping van gepolijste betonstenen. De vormgeving van de Twentse bank  is geïnspireerd op de Italiaanse stadspaleizen van kooplieden waarbij het Palazzo Vecchio (1322) het prototype is. Een binnenhof heeft het gebouw niet maar wel twee royale lichthoven.

Beelden

Het kalkstenen beeld van een paard bovenop het gebouw met als naam ‘ Het Twentsche ros’ is gemaakt dor Cor van Kralingen. Onder het ros is het stadswapen van Rotterdam zichtbaar.

Rijksmonument 

Door de fusies in de bankwereld verloren de drie banken aan de Blaak haar functie als hoofdkantoor. In 1964 fuseert de Twentsche Bank met de Nederlansche Handelsmaatschappij tot Algemene Bank Nederland (ABN), waarna de gebouwen via een luchtbrug met elkaar worden verbonden. Eind jaren tachtig waren er plannen om de drie gebouwen te slopen en te vervangen door hoogbouw. Het comité Wederopbouw protesteerde met succes tegen de voorgenomen sloop. De drie banken kregen in 1995 de status van gemeentelijk monument. In 2010 kregen ze de status van Rijksmonument samen met andere wederopbouw monumenten uit de periode 1940-1958. Het pand is nu in gebruik door Notarissen en Accountants van Ploum Lodders Princen.

Projectgegevens

Naam: Voormalig Twentsche Bank
Status: Rijksmonument
Lokatie:
Blaak 28
Deelgemeente:
Centrum, Stadsdriehoek
Functie: Kantoorgebouw
Architect: A. van der Steur, B. Hooykaas
Realisatie:
1950

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Twentse Bank 51.918228, 4.486198 Twentse BankBlaak 28A. van der Steur1950Rijksmonument

Foto’s

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”Blaak28″]

Rijksmonumenten

Alle rijksmonumenten in Rotterdam Centrum – Stadsdriehoek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in