Kwaliteitsimpuls Museumpark Rotterdam

1
6709

Museumpark herinrichting sept-16 2

Visie – masterplan Museumpark Rotterdam

Met de geplande bouw van het Collectiegebouw van architectenbureau MVRDV in het Museumpark in Rotterdam zal ook het Museumpark zelf worden aangepakt met een kwaliteitsimpuls. Op woensdag 5 oktober 2016 is het voorlopige inrichtingsplan van het Engelse landschapsarchitecten bureau Gustafson Porter besproken in de commissie Bouwen Wonen en Buitenruimte van de Gemeente Rotterdam. Dit bureau is eind 2014 door de gemeente gekozen om een visie (pdf) voor het Museumpark en omgeving op te stellen.

Verbetervoorstellen Museumpark

In het plan van Gustafson Porter moet de verbinding van het Museumpark met de omliggende gebieden worden verbeterd door de omliggende straten meer bij het park te betrekken. De huidige entrees van het Museumpark moeten groener en prettiger voor voetgangers en fietsers worden. Ook worden twee nieuwe verbindingen / entrees voorgesteld van uit de Nieuwe Binnenweg en de Westersingel.

Belangrijkste ingrepen

Museumpark masterplan 3

  • Aanpassing Museumpark straat; creëren van autoluwe route met een opgeruimde entree naar het Museum Boijmans van Beuningen en een entree plein aan de Westersingel.
  • Van de Jongkindstraat een groene entree maken naar het Museumpark.
  • Creëren van groen plein om te verblijven tussen de het Boijmans, Het Nieuwe Instituut en het nieuwe Collectie gebouw. (E+F)
  • Het water voor het Nieuwe Instituut veranderen in een watertuin met wandelpaden (D) en toevoegen van een terras (C)
  • Toevoegen van een glazen paviljoen in de arcade (B). Toevoegen van groene stroken aan het evenementen terrein in het Museumpark (G+H).

Museumpark herinrichting sept-16 5

Museumpark herinrichting sept-16 6

Museumpark herinrichting sept-16 1

Visie Museumpark

De visie Museumpark is in het eerste halfjaar van 2015 in concept tot stand gekomen onder begeleiding van een stuurgroep waarin Het Nieuwe Instituut, de gemeente Rotterdam en MVRDV zitting hadden. De concept visie is dit voorjaar besproken met De Kunsthal, Het Nieuwe Instituut, Arminìus, het Chabot Museum en het Erasmus MC en de ontvangen feedback is verwerkt  in een geoptimaliseerd concept. Vanaf dit najaar – na besluitvorming over het Collectiegebouw- wordt de visie besproken met belanghebbenden (bewoners, bezoekers en ondernemers).

Gustafson Porter

Het Britse landschapsbureau heeft eerder onder meer projecten gerealiseerd als de Diana, Princess of Wales Memorial in Londen, CityLife Park in Milaan, het Valencia Parque Central en tal van parken in Azië en het Midden-Oosten. In Nederland is Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam ontworpen door Kathryn Gustafson

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here