Museumpark Rotterdam wordt groener

4
14010

Nu het Depot -collectiegebouw van Museum Boijmans Van Beuningen bijna gereed is wordt ook het Museumpark in Rotterdam aangepakt met een kwaliteitsimpuls. In mei 2020 zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart naar de visie en inrichtingsplan van Engelse landschapsarchitecten bureau Gustafson Porter. Op 4 maart 2021 zijn de eerste 17 bomen geplant van de 75 nieuwe bomen op het voorplein van het Depot.

Aanpassingen Museumpark

  • Op het voorplein van het Depot komen 75 nieuwe bomen en veel groen in nieuwe plantvakken, met zitplaatsen langs de randen. De huidige bestrating vervangen door donkergrijs natuursteen.
  • De vijvers bij Het Nieuwe Instituut krijgen een veel groenere inrichting en een wandelvlonder over de vijver tussen Café Westkop en de entree van Het Nieuwe Instituut. Onder de vijver komt een regenwateropslag.
  • De Museumparkstraat en de Jongkindstraat krijgen een opknapbeurt. De definitieve herinrichting van de straat Museumpark wordt pas enkele jaren later aangebracht. Dat heeft te maken met de werkzaamheden voor de renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen, die (naar verwachting) in 2026 klaar is.
Museumpark herinrichting sept-16 6
  • Vanaf oktober 2021 tot juni 2022 krijgt het evenementendek een nieuwe inrichting door een combinatie van een nieuwe bovenlaag en veel groen. Zo wordt het een plek voor zowel festivals als een plek om te recreëren buiten de evenementen om.

Minder verkeer:

  • Het gehele gebied wordt verkeersluw en het deel voor het Depot Boijmans Van Beuningen wordt afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Leveranciers en hulpdiensten kunnen hier wel komen.
  • Parkeerplaatsen verdwijnen uit het gebied zodat er meer ruimte komt voor groen.
  • De maximumsnelheid wordt 15 kilometer per uur.

Visie en inrichtingsplan Museumpark

In 2016 is het inrichtingsplan van het Engelse landschapsarchitecten bureau Gustafson Porter goedgekeurd door Gemeente Rotterdam. Dit bureau is eind 2014 door de gemeente gekozen om een visie voor het Museumpark en omgeving op te stellen.

In het plan van Gustafson Porter worden de verbinding van het Museumpark met de omliggende gebieden verbeterd door de omliggende straten meer bij het park te betrekken. De huidige entrees van het Museumpark wordt groener en prettiger voor voetgangers en fietsers. Ook worden twee nieuwe verbindingen / entrees voorgesteld van uit de Nieuwe Binnenweg en de Westersingel.

Landschapsarchitect Gustafson Porter

Het Britse landschapsbureau heeft eerder onder meer projecten gerealiseerd als de Diana, Princess of Wales Memorial in Londen, CityLife Park in Milaan, het Valencia Parque Central en tal van parken in Azië en het Midden-Oosten. In Nederland is Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam ontworpen door Kathryn Gustafson

4 REACTIES

  1. The green parts in this project look really great and I really appreciate this. However, this particular place shouldn’t be a place where people can drink a coffee on the bench and take selfies. Please don’t take it out from people who no matter the age love to do something more active there like skateboarding, inline-skating, playing music, and creating a really great community of R’dam! I fell in love with this city and moved here just because I feel I belong here and I want to be a part of it.

    Please make other parts of the city green instead, like the concrete area next to the south part of the Erasmusbrug just to give you one example.

  2. Mooie plannen, extra groen in de stad is altijd welkom. Ik vraag me echter af de ontwikkelaar heeft gekeken naar welke functie het evenementendek heeft als daar geen evenementen plaatsvinden.

    Wie wel eens op een zonnige dag door het Museumpark heeft gewandeld, moet het zijn opgevallen dat het evenementen dek veel gebruikt wordt door skaters. Skaters ontmoeten elkaar hier en gebruiken het dek als uitvalsbasis bij een te drukke skatebaan op West Blaak.

    De ‘donkergrijze natuurstenen’ zullen het skaten niet makkelijker maken. Sterker nog de skaters zullen verkassen naar een plek die ‘skatebaar’ is. Dood zonde, deze jonge, over het algemeen creatieve groep hoort namelijk net zo goed thuis in het Museumpark. Het is belangrijk dat het park straks niet alleen gevuld is met museum bezoekers (op leeftijd), maar dat jong Rotterdam ook in dit park vertegenwoordigd wordt.

    Verder een top plan!

    Joe X

    • Precies dit. Laat alsjeblieft het mooie beton daar liggen. Doodzonde als de unieke ontmoetingsplek daar verdwijnt. Dansers, skaters, rolschaatsers, fietsers, toeschouwers, alles en iedereen komt hier nu samen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in