Leger des Heils – Theater Rotterdam

0
2085

In het gebouw aan de William Boothlaan 8 is het Theater Rotterdam gevestigd. Dit gebouw, dat in 1950 werd geopend voor het Leger des Heils, is ontworpen door architect C. (Kees) Elffers. Het wederopbouw monument in de wijk Cool heeft de status van gemeentelijk monument. In 1995 vertrok het Leger des Heils naar nieuwbouw aan de Gerdesiaweg. Theater Rotterdam, het voormalige RO Theater, kocht het gebouw en liet het door E&F Architecten verbouwen tot een theaterzaal.

Theater Rotterdam, William Boothlaan 8,

Het gebouw heeft veel details die typerend zijn voor de architectuur tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog. De Rotterdamse architect Kees Elffers (1898-1978) ontwerpt in deze periode een aantal gebouwen in de shake hands architectuur, een samenvoeging van het moderne beton en de traditionele baksteen. Belangrijkste element in dit gebouw was de grote, negen meter hoge congreszaal op de eerste verdieping. De zaal had 400 zitplaatsen en liep amfitheatersgewijs op; op het balkon waren nog 150 zitplaatsen. Aan de straatkant is de grote zaal duidelijk herkenbaar in de gesloten gevel met siermetselwerk in een betonnen raamwerk.

Twee dienstwoningen zijn in een apart bouwdeel ondergebracht, dat aansluit op het naastgelegen gebouw op de hoek met de Witte de Withstraat waarin hotel restaurant Bazar is gevestigd. Dit voormalige kantoor gebouw is dezelfde periode ook door Elffers ontworpen.

De eerste paal werd in november 1948 geslagen en de officiële opening was op 9 september 1950. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor het Leger de Heils diverse gebouwen in Rotterdam. Bij de opening van het gebouw werd de staat omgedoopt in William Boothlaan naar de oprichter van het Leger des Heils William Booth die het Leger des Heils in 1865 in London oprichtte.

Projectgegevens

Naam: Theater Rotterdam
Status: gemeentelijk monument
Lokatie: William Boothlaan 8
Deelgemeente: Centrum, Cool
Categorie: 
Architect: C. Elffers
Opdrachtgever: 
Leger de Heils
Start bouw: 1948
Realisatie: 1950

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Theater Rotterdam 51.915583, 4.478985 Theater Rotterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in