Nieuw Leuvehavenpaviljoen

0
18441
Leuvehavenpaviljoen 4

Tussen de Leuvehaven en de Schiedamsedijk is een nieuw Leuvehavenpaviljoen in aanbouw dat de oude drie paviljoens van het Maritiem Museum vervangt. Moederscheim Moonen Architects maakte hiervoor het ontwerp in opdracht van de Gemeente Rotterdam. Tegelijkertijd wordt buitenruimte van de Schiedamsedijk opnieuw ingericht. In maart 2018 werd het voorlopige ontwerp gepresenteerd. Eind 2019 is de bouw van het paviljoen gestart. Eind 2021 wordt het nieuwe Leuvehavenpaviljoen in gebruik genomen.

Leuvehavenpaviljoen 2

Haveninformatiepunt

Het Leuvehavenpaviljoen krijgt drie gebruikers; het Havenbedrijf, het Maritiem Museum en horeca. Het Havenbedrijf vestigt het Haveninformatiepunt in het paviljoen. Hier vinden bezoekers informatie over alle recreatieve mogelijkheden die de Rotterdamse haven biedt, zoals Futureland en Spido. Voor het Maritiem Museum worden werkplaatsen gerealiseerd die gebruikt worden voor restauratie en onderhoud van de historische vloot. De werkplaatsen zijn toegankelijk voor publiek. Het Leuvepaviljoen krijgt twee horecagelegenheden op de kopse kanten van het paviljoen om zo een aantrekkelijke, levendige en kwalitatief hoogwaardige uitstraling te realiseren. Beide horecaruimten hebben de mogelijkheid voor een terras aan het water.

Leuvehavenpaviljoen 1

Transparant paviljoen

Het Leuvepaviljoen wordt een compact paviljoen zodat bezoekers aan het gebied vanaf de Schiedamsedijk veel meer zicht op de Leuvehaven krijgen; dé plek waar ooit de Rotterdamse haven is ontstaan en waar de historische vloot ligt. Bovendien krijgt het paviljoen zelf ook veel glas. Zo zijn de activiteiten die binnen plaatsvinden van buitenaf goed te zien en zo ontstaan er doorzichten door het gebouw. Rondom het gebouw, is de dakgevel bekleed met aluminium panelen in verschillende afwerkingen. De driehoekige vormgeving verwijst naar stalen vakwerkconstructies en hijskranen uit de haven. De driehoeken zijn op bepaalde plekken opengewerkt, zodat het licht erdoor schijnt. Een groot deel van de constructie van de bestaande paviljoens wordt hergebruikt. Dit geldt ook voor de kraanbanen in het gebouw. De luchtbehandelingsinstallatie en andere elementen worden verdiept in het dak geplaatst zodat deze van buitenaf niet zichtbaar zijn.

Huidige paviljoens architect Quist

De huidige drie langgerekte paviljoens waaronder het Verolme Paviljoen aan de Leuvehaven zijn, net als het Maritiem Museum (1986), ontworpen door architect Wim Quist. De drie paviljoens vormen nu een letterlijke barrière tussen de Leuvehaven / Havenmuseum en de Schiedamsedijk met de in de komende jaren de nieuw ingerichte Coolsingel.

Leuvehaven, Rotterdam

Projectgegevens

Naam: Leuvehavenpaviljorn
Status: in uitvoering
Lokatie: Schiedamsedijk
Deelgemeente: Centrum
Categorie: Recreatie
Architect: Moederscheim Moonen Architects
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Start bouw: 2019
Realisatie: 2021

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Leuvehavenpaviljoen 51.914097, 4.482508 Leuvehavenpaviljoen