Port Pavilion – Leuvepaviljoen opgeleverd

0
31455

Tussen de Leuvehaven en de Schiedamsedijk is op 16 juli 2021 het nieuwe Port Pavilion ofwel het Leuvepaviljoen opgeleverd. Het paviljoen bevat een informatiepunt over de haven van Rotterdam, werkplaatsen van het Maritiem Museum en een restaurant en een koffiebar.

Port Pavilion Maritiem Museum

Het Port Pavilion vervangt de drie oude paviljoens van het Maritiem Museum. Moederscheim Moonen Architects maakte hiervoor het ontwerp in opdracht van de Gemeente Rotterdam. De buitenruimte aan de Schiedamsedijk en de Leuvehaven wordt nog opnieuw ingericht en is naar verwachting in 2022 gereed. Op 30 juli 2021 wordt het Port Paviljoen geopend voor publiek.

Leuvehavenpaviljoen 2

Haveninformatiepunt

Het Leuvehavenpaviljoen krijgt drie gebruikers; het Havenbedrijf, het Maritiem Museum en horeca. Het Havenbedrijf vestigt het Haveninformatiepunt in het paviljoen. Hier vinden bezoekers informatie over alle recreatieve mogelijkheden die de Rotterdamse haven biedt, zoals Futureland en Spido. Voor het Maritiem Museum worden werkplaatsen gerealiseerd die gebruikt worden voor restauratie en onderhoud van de historische vloot. De werkplaatsen zijn toegankelijk voor publiek. Het Leuvepaviljoen krijgt twee horecagelegenheden op de kopse kanten van het paviljoen om zo een aantrekkelijke, levendige en kwalitatief hoogwaardige uitstraling te realiseren. Beide horecaruimten hebben de mogelijkheid voor een terras aan het water.

Leuvehavenpaviljoen 4

Transparant paviljoen

Het Leuvepaviljoen wordt een compact paviljoen zodat bezoekers aan het gebied vanaf de Schiedamsedijk veel meer zicht op de Leuvehaven krijgen; dé plek waar ooit de Rotterdamse haven is ontstaan en waar de historische vloot ligt. Bovendien krijgt het paviljoen zelf ook veel glas. Zo zijn de activiteiten die binnen plaatsvinden van buitenaf goed te zien en zo ontstaan er doorzichten door het gebouw. Rondom het gebouw, is de dakgevel bekleed met aluminium panelen in verschillende afwerkingen. De driehoekige vormgeving verwijst naar stalen vakwerkconstructies en hijskranen uit de haven. De driehoeken zijn op bepaalde plekken opengewerkt, zodat het licht erdoor schijnt. Een groot deel van de constructie van de bestaande paviljoens wordt hergebruikt. Dit geldt ook voor de kraanbanen in het gebouw. De luchtbehandelingsinstallatie en andere elementen worden verdiept in het dak geplaatst zodat deze van buitenaf niet zichtbaar zijn.

Leuvehavenpaviljoen 1

Huidige paviljoens architect Quist

De huidige drie langgerekte paviljoens waaronder het Verolme Paviljoen aan de Leuvehaven zijn, net als het Maritiem Museum (1986), ontworpen door architect Wim Quist. De drie paviljoens vormen nu een letterlijke barrière tussen de Leuvehaven / Havenmuseum en de Schiedamsedijk met de in de komende jaren de nieuw ingerichte Coolsingel.

Leuvehaven, Rotterdam

Projectgegevens

Naam: Leuvehavenpaviljorn
Status: gerealiseerd
Lokatie: Schiedamsedijk
Deelgemeente: Centrum
Categorie: Recreatie
Architect: Moederscheim Moonen Architects
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Start bouw: 2019
Realisatie: 2021

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Leuvehavenpaviljoen 51.914097, 4.482508 Leuvehavenpaviljoen