Mulifunctioneel stadion Excelsior

0
11442

Voetbalclub SBV Excelsior wil het huidige stadion Woudestein vernieuwen en uitbreiden met woningen. Op 20 mei 2020 heeft het hiervoor een ontwikkelplan voor de vernieuwing van het huidige stadion aangeboden aan de gemeente Rotterdam. Het plan bestaat niet alleen uit de uitbreiding en modernisering van het stadion Woudestein, maar speelt ook in op de grote woningbouwopgave waar Rotterdam voor staat. Het ontwerp is van MoederscheimMoonen Architects waarbij architectenbureau CULD werkt aan de totale gebiedsontwikkeling in opdracht van de gemeente Rotterdam.

Op 16 juni 2021 werd bekend dat Excelsior een intentie-overeenkomst heeft getekend met een ontwikkel- en bouwteam van drie partijen. Samen met Cordeel, Stebru en Impact vastgoed wordt de Excelsior Realisatie Combinatie (‘ERC’) gevormd, waarmee de volgende stap in het ontwikkelproces wordt gezet.

Uitbreiding bezoekers capaciteit

Het ontwikkelplan is gebaseerd op het huidige stadion dat wordt vernieuwd en uitgebreid. De bezoekerscapaciteit zal hiermee stijgen van 4300 naar circa 6500 plaatsen. Hiernaast komen er extra faciliteiten voor commerciële en maatschappelijke doeleinden. Om én op het stadion bevat het plan multifunctioneel gebouwen waar wonen, sport, bewegen, ontmoeten en gezondheid samenkomen. Dit resulteert in een multifunctioneel stadion wat een bijzondere landmark zal worden in Kralingen.

Doelstelling Excelsior

Belangrijke doelstelling van het ingediende ontwikkelplan voor Excelsior is het genereren van niet-voetbal gerelateerde inkomsten voor de club. Hiermee wil Excelsior een zo toekomstbestendig en robuust mogelijk verdienmodel voor de komende decennia realiseren.

MoederscheimMoonen

MoederscheimMoonen ontwikkelden niet alleen een plan voor het stadion maar werkten bovendien samen met bureau CULD aan de deelopgaven die bijdragen aan de totale gebiedsontwikkeling in opdracht van de gemeente. Zo bevat het plan oplossingen op het gebied van mobiliteit, diversiteit van programmering en een afgewogen omgang met groen en de bestaande recreatie.

Ontwikkeling nieuwe oeververbinding

Het geheel past stedenbouwkundig binnen de plannen van de gemeente Rotterdam, waarbij er wordt gewerkt aan een overkoepelende visie voor onder andere Woudestein, Brainpark, Kralingen en de Esch in combinatie met de nieuwe oeververbinding. Daarbij houdt het plan rekening met de belangrijke historische groene zones en projecten en borduurt het verder op eerder ingezette planologische ontwerpprincipes.

Planning

In 2021 wordt gewerkt aan een stedenbouwkundig plan en businesscase; die zullen uiteindelijk de basis vormen voor een nieuw bestemmingsplan. Door middel van workshops, een enquête en informatiebijeenkomsten worden omwonenden, supporters en andere belanghebbenden en belangstellenden betrokken bij de inhoud van het stedenbouwkundig plan. Hierna zal de procedure voor een nieuw bestemmingsplan starten.

Projectgegevens

Naam: Vernieuwing Excelsior Stadion
Status: In ontwikkeling
Adres: 
Deelgemeente: Kralingen, Struisenburg
Categorie: Voetbalstadion, Woningbouw
Architect: MoederscheimMoonen
Opdrachtgever: 
SBV Excelsior
Realisatie: nog niet bekend

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in