Zomerhofkwartier ZOHO

0
14462

Het Zomerhofkwartier (ZOHO) in de Agniesebuurt in Rotterdam Noord wordt doorontwikkeld van een rommelig bedrijventerrein tot een wijkje met circa 550 woningen (zowel sociale huur als koopwoningen) en ruimte voor creatief ondernemerschap en andere functies. De gemeente Rotterdam en wooncorporatie Havensteder werken hierin samen ontwikkelaars Stebru en Leyten en het ondernemerscollectief ZOHO Citizens. Op 24 juni 2020 is het masterplan ZOHO bekend gemaakt dat is ontworpen door ECHO urban design, in samenwerking met Orange Architects, More Architecture, Studio Nauta en MoederscheimMoonen Architects.

ZOHO – Echo Urban Design

Masterplan ZOHO Zomerhofkwartier

Het winnende plan van ontwikkelaar Leyten en Stebru, die in 2019 de tender wonnen, kent een gelaagde ruimtelijke opbouw. Op het maaiveld komen stedelijke voorzieningen en creatieve bedrijven, met daar bovenop een groen landschap dat het toekomstige Hofbogenpark en de Noordsingel met elkaar verbindt. Bovenop de groene laag komen stadsblokken tot een hoogte van 50 meter.

ZOHO Rotterdam (Echo Urban Design)
ZOHO – Echo Urban Design

De randen van ZOHO richting de binnenstad krijgen een stedelijk karakter en centraal in ZOHO komt een open plein waar verschillende functies samenkomen zoals sport, spel en horeca.

De gebiedsontwikkeling bouwt voort op het karakter van het huidige ZOHO. Panden die de sfeer van het huidige ZOHO bepalen blijven als structuur behouden.

ZOHO Rotterdam (Echo Urban Design)

ZOHO woningen

De gebiedsontwikkeling Zomerhofkwartier gaat om 67.000 m² bruto vloeroppervlak. Belangrijke voorwaarde in de ontwikkeling is dat er een divers woningaanbod komt. Er komt een mix van sociale huurwoningen (ongeveer 30 procent), huur- en koopwoningen in het middensegment (ongeveer 35 procent) en het duurdere segment (ongeveer 35 procent). Daarnaast komen er collectieve voorzieningen voor bewoners en mensen uit de omgeving, zoals een huiskamer met kleine horeca, deelauto’s en -fietsen (mobiliteitshub) en een overdekt sportveld.

ZOHO – Echo Urban Design

Meer info: projectwebsite

Ontwikkeling Zomerhofkwartier

Het Zomerhofkwartier is een voormalig bedrijventerrein uit de jaren 50 aan de rand van het Centrum, grenzend aan de vooroorlogse bebouwing van Rotterdam Noord. ZOHO ligt tussen de Heer Bokelweg, Teilingerstraat, de Hofbogen en de Noordsingel. Het maakt onderdeel uit van de Agniesebuurt. Het meeste bezit in ZOHO is in handen van Havensteder. Hiernaast is er een beperkt aandeel gemeentelijk bezit en enkele panden van particulieren. Gedurende de crisis is door Havensteder voor ZOHO een strategie van Slow Urbanism ingezet. Deze strategie waarbij het gebied zich ‘organisch’ mocht ontwikkelen heeft geleid tot een interessante dynamiek en de aanwezigheid van vele creatieve ondernemers.

Gebiedsontwikkeling Pompenburg

Ook het naastgelegen gebied Pompenburg wordt het herontwikkeld. In november 2018 werden hiervoor de eerste plannen uit de conceptvisie gebiedsontwikkeling Pompenburg bekend.

Projectgegevens

Naam: ZOHO
Status: In ontwikkeling
Adres: Vijverhofstraat, Zomerhofstraat
Deelgebied: Noord, Agniesebuurt
Categorie: wonen, recreëren, werken
Architect: Orange Architects, More Architecture, Studio Nauta en MoederscheimMoonen Architects
Opdrachtgever: 
Leyten, Stebru, Havensteder, Gemeente Rotterdam
Realisatie: nog niet bekend

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

ZOHO 51.929289, 4.478731 ZOHO - Zomerhofkwartier

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here