Zomerhofkwartier ZOHO

0
5152

Het Zomerhofkwartier (ZOHO) in Rotterdam Noord wordt doorontwikkeld van een rommelig bedrijventerrein tot een wijkje met 80% woningen (zowel sociale huur als koopwoningen) en voor 20% ruimte voor creatief ondernemerschap en andere functies. De gemeente Rotterdam en wooncorporatie Havensteder werken hierin samen met het ondernemerscollectief ZOHO Citizens.

Tender gebiedsontwikkeling ZOHO

In juli 2019 is voorlopige gunning voor de ontwikkeling ZOHO verleend aan ontwikkelaars Stebru en Leyten.  De tender voor de ontwikkeling van het gebied  werd in december 2018 op de markt gezet. In november 2019 wordt de definitieve gunning verwacht voor de marktpartij die de gebiedsontwikkeling ZOHO samen de Gemeente, Havensteder en ZOHO Citizens vorm gaan geven.

Koop en huurwoningen

De gebiedsontwikkeling Zomerhofkwartier gaat om 67.000 m² bruto vloeroppervlak. Belangrijke voorwaarde voor de nieuwe ontwikkelaar is dat er een divers woningaanbod komt. 30 procent is ingeruimd voor sociale huur, minimaal 20 procent voor middeldure huur en minimaal 30 procent voor woningen groter dan 85 m². Verder moet circa 20 procent van het gebied straks uit ander functies dan wonen bestaan.

Voormalig bedrijventerrein tussen Hofbogen en Noordsingel

Het Zomerhofkwartier is een voormalig bedrijventerrein uit de jaren 50 aan de rand van het Centrum, grenzend aan de vooroorlogse bebouwing van Rotterdam Noord. ZOHO ligt tussen de Heer Bokelweg, Teilingerstraat, de Hofbogen en de Noordsingel. Het maakt onderdeel uit van de Agniesebuurt. Het meeste bezit in ZOHO is in handen van Havensteder. Hiernaast is er een beperkt aandeel gemeentelijk bezit en enkele panden van particulieren. Gedurende de crisis is door Havensteder voor ZOHO een strategie van Slow Urbanism ingezet. Deze strategie waarbij het gebied zich ‘organisch’ mocht ontwikkelen heeft geleid tot een interessante dynamiek en de aanwezigheid van vele creatieve ondernemers.

Gebiedsontwikkeling Pompenburg

Ook het naastgelegen gebied Pompenburg wordt het herontwikkeld. In november 2018 werden hiervoor de eerste plannen uit de conceptvisie gebiedsontwikkeling Pompenburg bekend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here