Maaskade 113-115

7
3574

Herontwikkeling Maaskade 113-115Maaskade 113-115 ontwerp ZUS
Op het Noordereiland worden aan de Maaskade twee gebouwen, waarin nu Makelaar Ooms in gehuisvest, herontwikkeld. Beide gebouwen zijn onderdeel van het beschermde stadsgezicht Noordereiland. Ooms, sinds 1979 huurder van Maaskade 113-115, zal deze verlaten, waardoor eigenaar Prudentia Vastgoed uit Breda op zoek moet naar een nieuwe  huurder. Prudentia Vastgoed, sinds 1997 eigenaar, wil beide panden integraal herontwikkelen waarbij het Rijksmonument Maaskade 113 wordt verbouwd en het hoekpand Maaskade 115 waarschijnlijk wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Het ontwerp van de herontwikkeling is van CDV Architects in samenwerking met bureau ZUS [Zones Urbaines Sensibiles] in opdracht van COD.

Maaskade 113-115 OomsSloop Maaskade 115
Volgens de CDV Architects is Maaskade 115 bouwkundig in een zo slechte staat dat het pand nauwelijks meer is te redden. Het hoekpand van rond 1900, het precieze bouwjaar en de architect is onbekend, lijkt op het oog nog redelijk gaaf. Sloop lijkt de makkelijkste en goedkoopste oplossing voor de opdracht voor de transformatie. Een oplossing die in Rotterdam nog helaas te vaak wordt uitgevoerd.  De opdracht van Maaskade 115 voor de architecten is vierledig: een volledige integratie van Maaskade 113 en 115, een heldere en flexibele indeling, maar ook een gebouw dat als een bijzondere toevoeging, als een geschenk aan de stad moet worden ervaren. Meer info: presentatie Maaskade 113-115

Commissie van Welstand
Het ontwerp voor herontwikkeling en de voorgestelde sloop en nieuwbouw van Maaskade 115 is al een aantal malen besproken in de Welstandcommissie van de gemeente Rotterdam. De commissie van Welstand van de gemeente Rotterdam stelt dat van belang is dat de beide monumenten, Maaskade 113 (Ooms) en Maaskade 117 (Hulstkamp), de zichtbare uitzonderingen blijven in de beschermde gezichtsbepalende gevelwand van de Maaskade. “De andere panden moeten dit met hun regelmaat, voortkomend uit ‘een gelijkvormige geleding van raampartijen, resulterend in een repetitief, continu aaneengesloten gevelwand’ ondersteunen. Wanneer wordt gekozen voor de sloop en vervangende nieuwbouw van Maaskade 115 moet deze in ritme, plastiek, maat en schaal de lange gevelwanden respecteren”.

Maaskade 113
Het kantoorgebouw Maaskade 115 werd in 1913-1915 gebouwd voor de Stoomboot en Transport onderneming Van Driel’s. Het ontwerp is van de Rotterdamse architecten J.H. de Roos en W.F. Overeynder, ook architecten van het Spartastadion ‘Het Kasteel’. Omdat de architecten zich in het ontwerp nauwelijks om de kosten zorgen hoefde te maken is het gebouw zeer lux uitgevoerd.  Het Rijksmonument is samen met het Hultkampgebouw (nr. 117 ook een Rijksmonument) de eyecatchers van het Noordereiland aan de Maas.

Maquette nieuwbouw Maaskade 115 door architectenbureau ZUS.

Maaskade 113-115 3

Maaskade 113-115

Huidige situatie Maaskade 113-115 Noordereiland
Maaskade 113-115

7 REACTIES

  1. Nieuwbouw “Hof aan de Hef” op de Prins Hendrikkade is vorige maand opgeleverd. Ik ben van mening dat dit een zeer geslaagd project is welke prima in het historisch stadsbeeld van Rotterdam past. Dergelijke kennis en kunde dient tevens te worden toegepast aan de maaskade. Dus oude pand slopen en kwalitatief historisch verantwoorde nieuwbouw terugplaatsen!

  2. In dit geval jammer dat een ‘oud’ pand afgebroken wordt om door een modern exemplaar vervangen te worden. Wat ik dan weer niet begrijp is dat sommigen hier vinden dat er amper iets ouds is overgebleven in Rotterdam. Panden uit dezelfde tijd als dit staan er nog gigantisch veel in Rotterdam, in West, in Zuid en in bijvoorbeeld de Provenierswijk. Nogmaals: jammer dat dit pand verdwijnt, maar er is meer dan genoeg over uit deze periode in Rotterdam, dus krokodillentranen en non-argumenten van cultuurhistorische aard zijn overbodig. In dit geval is het jammer dat een op zich niet onaardig pand op een zichtlocatie vervangen wordt door een anoniem bouwblok dat de stedenbouwkundige eenheid van de Maaskade doorbreekt… Jammer!

  3. Krankzinnig dat de psychopathische ontwerpzucht van een geflipte architect boven de spaarzame historische overblijfselen gaat van Rotterdam. Ja, Rotterdam is gebombardeerd in de oorlog, maar er is heel veel moois vrijwillig afgebroken zodat beton en glas architecten zich lekker kunnen uitleven

  4. Wat een misser om op deze hoek zo’n broeikas neer te planten. Als het gebouw werkelijk zo slecht is, behoudt dan in ieder gebal de gevel.

  5. Weer een glaspaleis erbij in Rotterdam. Ze leren niks anders op de Academie van de Bouwkunst tegenwoordig. Beton en glas en niets anders.

    Gooi dan maar het hele Noordereiland plat (de Duitse luchtmacht heeft nog wel een paar bommenwerpers in de aanbieding). Zodat Rem Koolhaas en consorten er een serie kantoortorens op kunnen bouwen.

    • Gedeeltelijk mee eens. Ik heb overigens niets tegen Koolhaas’ projecten… Restauratie had een fraaiere optie geweest! Behoudt 115 !!

    • Ongelofelijk dat een stad als Rotterdam zo slecht omspringt met de weinige overblijfselen uit het verleden! Er zijn in Rotterdam heel veel plekken geschikt voor prachtige moderne gebouwen en daar kunnen we heel veel voorbeelden van opnoemen. Echter, op deze plek kiezen voor een dergelijk ontwerp doet echt afbreuk aan de prachtige gevelrij van het Noordereiland net zoals de oerlelijke stadsvilla die gepland is op het oude bruggenhoofd van de spoorbrug even verderop. Dat parkje zou een hele leuke trekpleister kunnen vormen voor toeristen (en stadgenoten) die de sky-line van het moderne Rotterdam zouden willen fotograferen terwijl ze tegelijkertijd de historie van het oude Rotterdam kunnen opsnuiven. Een leuk theehuis met spectaculair dakterras of balkon zou op die plek dan ook veel meer voor de hand liggen dan een lelijke stadsvilla, waar alleen de toekomstige bewoners van kunnen genieten…. Overigens alle lof voor het moderne hoekhuis aan de andere kant van dit parkje op de hoek van de Prins Hendrikkade! Een bewijs dat moderne architectuur wel degelijk esthetisch verantwoord in een oud stadsbeeld ingepast kan worden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in