Oogziekenhuis Rotterdam

0
6612

Het Oogziekenhuis aan de Schiedamse Vest 180 in Rotterdam is ontworpen door gemeente architect Ad van der Steur (1893-1953). Bij de oplevering in 1948 was ze het grootse oogziekenhuis van Nederland. In 1955 werd het gebouw uitgebreid en in 2005 grootschalig gerenoveerd. In 2021 is het aangewezen als gemeentelijk monument.

Oogziekenhuis

In het najaar van 1940 werden de voorbereidingen getroffen voor een nieuw ziekenhuis met 85 bedden. De architect A. van der Steur tekende een nieuw ziekenhuis  gelokaliseerd op een terrein tussen de Baan en de Schiedamse Singel. Kosten werden geraamd op Hfl. 840.000,-. Op 2 april 1942 werd de eerste paal geslagen door de aannemer J.P. van Eesteren. In mei 1943 werd op last van de bezetters gestopt met de bouw. Alle materialen werden in beslag genomen.

Na de bevrijding werd de bouw hervat en uiteindelijk opende de toenmalige burgemeester P. J. Oud op 15 december 1948 het nieuwe oogziekenhuis. Het gebouw was hoefijzervormig, had vijf etages en 101 bedden. Het was daarmee het grootste oogziekenhuis in Nederland. Op de diverse verpleegafdelingen  waren 57 bedden voor de derde-klas verzekerden en 25 bedden voor de eerste-klas en tweede-klas verzekerden. De kinderafdeling beschikte over 15 bedden en 4 wiegen. Om hygiënische redenen was de OK op een aparte verdieping gevestigd. Kliniek en polikliniek waren gescheiden. Alle wanden waren betegeld; een noodzakelijk geachte hygiënische maatregel. Doordat de oogpatiënten zich langs de wanden voortbewogen, moesten deze makkelijk schoon te maken zijn. Ook qua instrumentarium voldeed het ziekenhuis aan alle moderne eisen.

Oogziekenhuis

Uitbreiding Oogziekenhuis

De toenemende patiëntenstroom was uitbreiding noodzakelijk. Die werd gevonden aan de noordzijde van het ziekenhuis. Architect van der Steur was overleden, maar zijn opvolger G. Drexhage handhaafde zijn bouwstijl.
De eerste steen werd 2 december 1954 gelegd. De vleugel had twee verdiepingen minder dan het bestaande gebouw. De uitvoering was wederom opgedragen aan aannemer J.P. van Eesteren. Op de begane grond werd de polikliniek gevestigd. Daarnaast was het oogziekenhuis: twee operatiekamers, een laboratorium en acht ziekenzalen met in totaal 62 bedden rijker. Eind 1956 werd het nieuwe complex geopend.

Oogziekenhuis

Renovatie Oogziekenhuis 2005

In 2005 is is het hoofdgebouw verbouwd en gerenoveerd onder leiding van de architect Joost Koldeweij (Duintjer) en binnenhuisarchitect Marijke v.d. Wijst. De oorspronkelijke details van de architect Van der Steur zijn zoveel mogelijk bewaard en zelfs weer teruggebracht. Het aantal verpleegafdelingen werd van drie tot één gereduceerd. De vrijgekomen ruimte met de opbouw van een etage maakte het mogelijk de polikliniek in het hoofdgebouw te huisvesten. Door de binnenplaats te overkappen is centraal in het gebouw een grote patio ontstaan waardoor licht op alle verdiepingen naar binnen valt en het gebouw een open karakter krijgt. Het ontwerp was genomineerd voor de Gouden Piramide 2007 en in 2007 ontving Het Oogziekenhuis de NVTG bouw award.

Projectgegevens

Naam: Oogziekenhuis
Status: Voorbescherm gemeentelijk monument
Adres: Schiedamse Vest 180
Deelgebied: Centrum – Cool
Categorie: Ziekenhuis
Architect: Ad van der Steur
Realisatie: 1948, uitbreiding 1955

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Oogziekenhuis 51.915043, 4.480048 Oogziekenhuis Schiedamse Vest 180 1955 A. van der Steur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in