Baantoren – Baan Tower nieuw ontwerp

0
68591

De Baan Toren – Baan Tower wordt een nieuwe woontoren in het Baankwartier in het centrum van Rotterdam. Baan Tower wordt een 158 meter hoge woontoren met 50 verdiepingen en 427 huurwoningen. In 2020 is het ontwerp van de Baan Tower gewijzigd waardoor de toren minder smal is geworden en het aantal woningen is verhoogd van 204 naar 427. Het ontwerp is van architect The Powerhouse Company in opdracht van ontwikkelaar Red Company en UVastgoed.

Nieuwbouw – Baan Tower (links), Downtown (midden) Cooltower (rechts)

Baan Tower 157 meter

The Baan Tower op de hoek van de Baan, Hoornbrekersstraat en Blekersstraat bestaat uit een ranke woontoren met plint met een hoogte van de dakrand van 150,9 meter. Bovenop de toren komt een esthetische beëindiging, de kroon. Dit terug liggende deel omkleedt ook de installaties op het dak. De toren inclusief deze terug liggende constructie is 157,4 meter hoog. De begane grond van The Baan Tower kent een hoogte van ca. 5,5 meter met daarin de lobby voor de woningen, het consulaat van Kaapverdië, een commerciële ruimte (die ook aangewend kan worden voor het gebruik als horeca inrichting met terrasfunctie), evenals een toegang tot een fietsenstalling en andere voorzieningen.

Wijziging plan Baan Tower

In 2020 is het ontwerp van de Baan Tower gewijzigd. De aanpassingen van het plan betreffen het toevoegen van een bouwblok aan de Hoornbrekersstraat en Blekerstraat waardoor het mogelijk is geworden de toren minder smal te maken en terug te plaatsen ten opzichte van het plint. De toren wordt over de Hoornbrekerstraat heen gebouwd. Hierdoor is er een buitenruimte op de plint ontstaan en is het aantal woningen verhoogd van 204 naar 427.

Baantower aan de Blekerstraat met overkapping Hoornbrekerstraat

Het dakterras boven op de parkeergarage van The BaanTower loopt over op het dakterras van de parkeergarage van The CoolTower. De overloop van de twee dakterrassen zorgt voor een groene verbinding tussen The BaanTower en The CoolTower.

Baan Tower Blekerstraat
Baantower aan de Blekerstraat

De plint van de BaanTower sluit met een transparante gevel aan bij het stedelijke karakter van het Baan kwartier. Royale raampartijen geven een inkijk naar de royale lobby voor de woningen, de horeca, de kantoorruimte en de fietsenwinkel aan de Blekerstraat.

Huurappartementen

De Baan Tower is 50 verdiepingen hoog en telt samen met de onderbouw langs de Baan, 427 huurwoningen. In de toren zijn er verdiepingen met 10, 6 en 4 woningen per laag.

Naast enkele studio’s hebben de woningen een oppervlakte van 50 tot ruim 106 m2. In de top van de toren zijn er drie lagen van steeds 4 penthouses.

Fietsenstalling en parkeergarage

In de Baan Tower komt een gemeenschappelijk fietsenstalling van ruim 1000 parkeerplaatsen. Deze interne stalling is goed bereikbaar via een eigen entree aan de Baan en is voorzien van een ruimte lift naar de parkeerplaatsen op 1e, 2e en 3e verdieping. De parkeergarage aan de Hoornbrekerstraat biedt plaats aan 34 volautomatische parkeerplaatsen en op loopafstand zijn er aanvullend ca. 90 parkeer plaatsen gereserveerd in parkeergarage Westblaak.

In de 5,5 meter hoge plint van de Baan Tower komt naast de ruime entree van de woningen ook een bistro. De bistro brengt niet alleen levendigheid in het Baankwartier, maar zal ook take-out verzorgen voor bewoners en omwonenden. Door het open karakter van de plint past deze goed bij de pandgewijze structuur van de wederopbouw architectuur in het gebied. 

Ontwikkeling Baankwartier

In het Baankwartier worden vier grote nieuwbouw woontorens ontwikkeld, namelijk: The BaanTower, The Cool Tower (bouw gestart 2018), DOWNTOWN, en Maasbode met in totaal 958 woningen.

Oude ontwerp Baan Tower

Op 29 november 2016 presenteerde ontwikkelaars Being Development, Red Company en Martens Aannemingsbedrijf samen met architect Nanne de Ru van The Powerhouse Company de nieuwe woontoren.

baan-toren-rotterdam

Baantower en Cooltower

Projectgegevens

Naam: Baan Tower
Status: in ontwikkeling
Locatie: Baan
Deelgemeente: 
Centrum Stadsdriehoek
Categorie: Woningbouw
Architect: The Powerhouse Company
Opdrachtgever: U Vastgoed
Start bouw: nog niet bekend
Realisatie: nog niet bekend

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Baan Tower 51.915301, 4.481186 Baan Tower