Plan herontwikkeling Gevangenis Noordsingel gepresenteerd

0
3571

De Ontwikkelcombinatie Tuin van Noord – een samenwerking van BAM Woningbouw Rotterdam en HD Projectrealisatie – heeft vanmorgen in het voormalige Gerechtsgebouw aan de Noordsingel haar winnende plan voor de herontwikkeling van het Noordsingelcomplex gepresenteerd.

De ‘Noordsingel’ is een uniek complex in de stad Rotterdam en in de geschiedenis van het gevangeniswezen in Nederland. Kenmerkend voor het gebied, verrassend ruim in afmetingen en openheid, is de markante bebouwing en intrigerende geschiedenis. Deze elementen bieden een unieke kans om een nieuw stuk stad met een sterk en eigen karakter toe te voegen aan het dicht bebouwde Oude Noorden.

Tijdens de bijeenkomst gaf wethouder Hamit Karakus aan dat de herontwikkeling van het Noordsingelcomplex een belangrijke bijdrage levert aan de kwalitatief goede invulling van het Oude Noorden. Harlow Brammerloo, voorzitter deelraad van de deelgemeente Noord, kon melden dat de bewoners uit het gebied het plan zeer enthousiast hebben ontvangen.

Het plan
De ontwikkelcombinatie heeft voor ogen om de gevangenismuren te doorbreken, dit is symbolisch voor de herontwikkeling van het Noordsingelcomplex. Er worden nieuwe functies toegevoegd, terwijl de monumentale en karakteristieke kenmerken van de voormalige gevangenis worden behouden. Door nieuwe enthousiaste bewoners te trekken, wordt een aantrekkelijk leefgebied gecreëerd, waar gewoond en gewerkt wordt en waar men zich kan ontspannen in een nieuwe stadstuin. Een transformatie van een gesloten en sobere omgeving, waar men niet vrijwillig verblijft, naar een open, groene en uitnodigende “Tuin van Noord” die mensen met elkaar verbindt.


 Bron: Tuin van Noord

Elk onderdeel van de gevangenis zal nieuwe functie krijgen. Voor het Gerechtgebouw is een kantoorfunctie voorzien die bijvoorbeeld ingevuld kan worden door een bedrijf uit de zorgsector. Het notarieel archief krijgt een horecafunctie, zoals  een restaurant.

In drie van de vier cellenvleugels worden appartementen gerealiseerd met  mogelijk een kinderdagverblijf in de plint. Eén van de cellenvleugels wordt  gesloopt om de tuin rond de gebouwen te vergroten. Bewoners van de toekomstige appartementen kunnen ontspannen in de nieuwe tuin, waar een vijver en een speeltuin worden aangelegd. De gevangenismuur krijgt  verschillende doorgangen en poorten om de omgeving bij de gebouwen en de tuin van het complex te betrekken.

De kerk wordt losgekoppeld van de cellenvleugels en beschikbaar gesteld voor buurtbewoners. De bestaande gebouwen rondom de gevangenis worden ook ingericht als woningen.  Onder andere de Vrouwenvleugel, de hofwoningen achter het Gerechtsgebouw, de voormalige directievilla’s aan de Noordsingel, het administratiegebouw en de  twee bewaarderswoningen op de hoeken van de voormalige gevangenismuur vallen  onder dit plan.

Naast de bestaande gebouwen wordt aan de westzijde van het terrein nieuwbouw gerealiseerd. Hierin worden woningen en kantoorruimtes opgenomen. Ook is er een parkeergarage voorzien.

Planning
In 2012 zal het ontwerp verder worden uitgewerkt en zal het programma worden ingevuld. In 2013 wordt het bestemmingsplan in overleg met de gemeente gewijzigd naar het winnende plan. De bouwaanvraag en start verkoop vindt plaats in 2013. In januari 2014 zal de feitelijke levering plaatsvinden en daarna kan gestart worden met de bouw. Er zal sprake zijn van een gefaseerde uitvoering. Vermoedelijke oplevering is bij een continu proces mogelijk in 2016.

Projectwebsite: Tuin van Noord
Bronnen: Persbericht HD projectrealisatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here