OurDomain in het centrum van Rotterdam is een 70 meter hoge woontoren voor studenten en starters. De woontoren met 612 kamers en appartementen is gebouwd aan de Blaak tussen de André van der Louwbrug (Verlengde Willemsbrug) en de Willem de Kooning Academie aan de Wijnhaven. Het ontwerp van de woontoren is van Tangram Architekten in opdracht van projectontwikkelaar Stebru. Op 17 december 2021 maakte Stebru bekend dat de woontoren is opgeleverd en overgedragen aan belegger Greystar die de appartementen vanaf 2022 gaat verhuren aan starters en young professionals.
Appartementen voor starters
OurDomain bevat 492 volledig gemeubileerde suites en aan de zuidkant 120 appartementen met riant uitzicht op de Maas. De doelgroep zijn starters, pas afgestudeerden, internationale studenten, singles en expats. De all-inclusive woningen van OurDomain worden verhuurd door Greystar een internationale woningbelegger die de het project na oplevering overneemt van Stebru. Voor de bewoners komen er diverse faciliteiten zoals een lounge, koffiehoek, een gameroom, een wasserette, werkflexplekken en een fitnessruimte waar je als bewoner onbeperkt gebruik van kan maken.
Inschrijven huurappartementen OurDomain
De woonoppervlakte van de appartementen varieert van ca. 18,5 m² tot 53 m², de huurprijzen starten vanaf EUR 590. De verhuur is in juni 2021 gestart. De woningen worden in het eerste kwartaal van 2022 toegewezen. Geïnteresseerden kunnen zich nu al hier inschrijven.
Dakterras OurDomain
Bovenop het gebouw, op 70 meter hoogte, komt een een rooftop gym en een skylounge die aansluit op het 600 m2 grote groene dakterras met uitzicht over de skyline van Rotterdam! De woontoren wordt 70 meter hoog en krijgt 24 bouwlagen. OurDomain wordt opgebouwd uit een soort ‘zwevende blokken’, gemaakt van aluminium geëtste platen in verschillende kleurschakeringen en gecombineerd met melkachtig glas. Hierdoor zal die ’s avonds mooi verlicht zijn.
In de plint komt aan de Wijnhaven een publiek toegankelijke bar-restaurant en aan de Blaakzijde een kapper. Het gebouw heeft geen parkeerplaatsen maar wel een grote fietsenstalling voor de bewoners.
Bouw OurDomain
In februari 2019 is ontwikkelaar Stebru gestart met de bouw van OurDomain gestart. Op 31 maart 2021 bereikte OurDomain Rotterdam haar hoogste punt.
Op 25 mei 2016 werd het ontwerp van OurDomain (toen heette het gebouw nog Bright) goedgekeurd door de Welstandcommissie in Rotterdam. Op 10 november 2017 zijn de grond contracten getekend waarna is gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw. Snel hierna zijn de voorbereidingen gestaakt doordat er officieel bezwaar werd gemaakt tegen de bouw. In 2018 is bezwaar is verworpen. In februari 2019 is ontwikkelaar Stebru gestart met de bouw.
[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”bright”]
Ontwikkeling Domuslocatie
De locatie van OurDomain is de Domuslokatie in Rotterdam. In 2012 werd al bekend dat Tangram Architecten de woontoren Bright in opdracht van de HKL Groep had ontworpen. De ontwikkelaar ging failliet en het plan belande in de ijskast.
Het ontwerp van Tangram Architecten is niet het eerste plan dat werd ontworpen voor de Domuslokatie. Twee eerdere ontwerpen van architectenbureau Zwarts-Jansma en van bureau Kraaijvanger waren zeer spectaculair. In beide ontwerpen kwam de driehoekige vorm van de bouwlokatie terug in de vorm van het gebouw als een Rotterdamse Flat-Iron-Building.
Projectgegevens
Project: OurDomain
Status: gerealiseerd
Lokatie: Verlengde Willemsbrug
Deelgemeente: Centrum
Functie: 612 woningen – gemeubileerd
Architect: Tangram Architekten
Opdrachtgever: Stebru bouw
Start bouw: 2019
Realisatie: 2021
Hoogte: 70 meter
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...
Rotterdam is zo’n beetje net als Las Vegas waar gebouwen slechts van tijdelijke aard zijn en na gedane arbeid weer vervangen worden door iets nieuws of wat anders. De levensduur en het historisch besef is in deze stad in vergelijking met andere steden slechts van relatief korte duur en wat men hier “hoogbouw” noemt is elders niet veel hoger dan een uit de kluiten gewassen “grasspriet” zo veel stelt het dus niet voor ! ! ! Dit gebouw wordt gebouwd als studentenhuisvesting met wat appartementen , als de vergrijzing toeneemt en het aantal studenten afneemt, kan men er altijd nog een “seniorenflat” van maken kan men zo met z’n diploma meteen van een pensioen genieten, of het wordt een hybride geval waarin de “ouderen” hun levenservaringen en kennis kunnen doorgeven aan jongere studenten en die 70 meter heeft o.a. technische redenen. Hoger dan betekent sprinkler installaties en andere veiligheidsvoorzieningen, daarom is 70 meter zo’n beetje de leidraad in de stad, lekker saai en eentonig…, maar het mag best meer uitstraling hebben en plus 70 meter.
Ziet er best mooi uit en wat zullen de bewoners straks een plezier hebben van dat dakterras!
de bouw van bright zou allang begonnen moeten zijn, er groeit alweer onkruid op het komende bouwterrein ,honden worden er weer uitgelaten ,e.d
er is vast weer een protest tegen dit plan
Veel opmerkingen getuigen van een gebrek aan historisch “Rotterdams” perspectief.
Rotterdam was ver voor de oorlog al koploper in bouwkundige vernieuwing. Waar staat de eerste wolkenkrabber van Europa ? Juist ja, vlak bij de Bright !! Gebouw de Unie (het origineel) werd reeds in 1925 op de Coolsingel temidden van de 18e eeuwse bebouwing neergezet. Heb ik het nog even niet over de Van Nelle Fabriek, de wijk Kiefhoek en het voormalige hoofdkantoor van het GEB aan de Rochussenstraat (dat van 1931 (!) t/m 1968 het hoogste kantoorgebouw van Nederland was) om er maar een paar te noemen. Ik vind dat nieuwe hoogbouw in de buurt van historische bebouwing de uitstraling van die historische gebouwen juist versterkt. Het contrast maakt daarenboven de stad uitermate levendig en dynamisch. En klagen over het uitzicht als je in een stad met veel hoogbouw woont, lijkt me ook wat overdreven.
Bovendien hebben we in Rotterdam vaak de neiging het “historisch belang” van gebouwen die dateren van voor de oorlog te overdrijven. Laten we daar alsjeblieft niet in doorslaan. Het gebouw van de Willem de Kooning academie is tussen 1930 en 1934 gebouwd als bankgebouw voor R. Mees & Zoonen. Was er geen 14 mei 1940 geweest, zou dit waarschijnlijk (nog) geen Rijksmonument geworden zijn. Of afgebroken !?
En ja, ik ben “iets” ouder dan 25 (zo’n 46 jaar) en ik vind de huidige ontwikkeling(en) in Rotterdam geweldig.
Architectuur vind ik ook wat tekort schieten. Dat valt of staat vaak ook bij de opdrachtgever (investeerder). Vind het wat goedkoopjes en simpel. De afwisseling van nieuw en oud past prima in Rotterdam. We moeten ook niet vergeten dat exta studenten/jongeren in deze buurt ook extra levendigheid brengt. Dat is ook het “probleem” van Rotterdam: het is vooral een werk en winkelstad. Er moeten veel meer woningen in het centrum en waterstad gebouwd worden. dan komen de cultuur en vermaak, horeca vanzelf.
Ik vind het volume voor deze locatie prima! Ik vind wel de architectuur van het gebouw te kort schieten. Een enorm stenen gebouw op een glazen plintje…..
Waar en wanneer kan je je inschrijven?
Start inrichten bouwplaats is begonnen.
Mooi modern gebouw in de stijl van het Rotterdam van nu.
Toplocatie voor studenten.
Een aanwinst voor Rotterdam en veel beter dan een met onkruid overwoekerd lelijk stukje gras..
Volledig eens met bovenstaande berichten. Waar blijft het besef dat wat we nu bouwen ook voor de generaties na ons bewonderd mag/moet gaan worden om haar bouwstijl en eigenheid? We genieten allemaal van de vooroorlogse bouw van gespaarde panden in Rotterdam en gelukkig nog veel bestaand in Amsterdam. Stuk voor stuk bijzondere objecten. Welstand wakker worden!!
Ik ben het met de andere schrijvers eens. The Bright, een mooi gebouw, maar niet op deze plek. Als eerste doet het geen recht aan het historische gebouw, de Kunst Acedemie”. Deze oude dame heeft de oorlog doorstaan. Heeft veel meegemaakt en wordt nu door het heden weggestopt achter grijze hoogbouw. Daarnaast worden de bewoners van het appartementencomplex “De Wijnhaeve” waar wij er een van zijn, niet vrolijk. Het uitzicht op een grijze stenen/glazen muur doet niet recht aan de visie van Rotterdam. ” Een blij, gelukkige leven voor iedereen door mooie architectuur binnen Rotterdam”. Ik mag hopen dat men tot bezinning komt.
NIet doen!!! Barbaars op die plek!! Verdichting wordt hier wel zeer letterlijk genomen hoor!!! Als dit doorgaat is dat net zo’n stedebouwkundige, estetische schande, gelijk aan de ombouwing van de St Laurens aan de Hoogstraatkant!!! Als dit doorgaat is de welstandscommissie nog ongeloofwaardiger dan ze al is!
Een gebouw plaatsen naast een historisch gebouw die het bombardement van de 2e wereld oorlog heeft overleefd. Met andere woorden het compleet onzichtbaar maken van één van de weinig overgebleven gebouwen uit de geschiedenis van Rotterdam vanuit een zuiderlijk perspectief. Bovendien ook het uitzicht en de zon verwijderen die het historisch gebouw nu heeft.
Blijkbaar word er geen rekening gehouden met het verleden van deze mooie stad maar houd men zich alleen maar bezig met de toekomst en vervullen van menselijke behoeftes.
#BIZAR slecht plan.
Beste Gino,
Hoogstwaarschijnlijk is er hier een groot meningsverschil tussen generaties, althans ik neem aan dat u iets ouder bent dan 25. Dit is inderdaad een groot contrast vergeleken met de kunst-academie.
Dit contrast zie je op meerdere plekken in de stad, volgens mij maakt dat Rotterdam juist zo uniek.
Daarnaast zie je dat er in Rotterdam erg gewerkt wordt aan de toekomst (veel nieuwbouw en renovaties) iets waar wij trots op mogen zijn. Trots is vaak wat ver te zoeken bij ons Nederlanders, helaas..
Het gebouw komt er in ieder geval, daar is nu niet veel meer aan te doen.
Ik kijk er naar uit, en hoop dat u samen met de rest van de niet zo positieve reagerende dit mooie concept ook gaat accepteren en uiteindelijk misschien zelfs waarderen.
Op het moment is het lastig om voor starters en studenten een redelijk plekje te vinden in het centrum tegen een ‘normale’ prijs. Een goede aanwinst in mijn ogen en hopelijk niet de enige op dit gebied.
Groeten,
Een trotse Rotterdammert.
Eigenlijk ook wel mee eens. Rotterdam is een zakelijke stad geworden. Rotterdam zou opgebouwd moeten worden zoals het vroeger was. Als ze dan toch de hoogte in moeten, die het dan hypermodern maar al die lelijke rechte blokkerige gebouwen die ook nog eens lelijk in het zicht staan (in de weg staan dus) ziet er niet uit.
Rotterdam is verziekt!
Welk historisch gebouw bedoel je? Als je Het Witte Huis bedoeld staat die toch echt wel een stukje verder en zal er dan ook geen last van hebben
Suf en lomp.