De Raedt – opgeleverd

7
20989

Op de hoek van de Mathenesserlaan en de Heemraadsingel is een voormalig school- en kantoorgebouw getransformeerd naar woongebouw De Raedt met 51 luxe koopappartementen, waarvan 3 luxe penthouses. Het ontwerp is van Bos Hofman Architectencombinatie in opdracht van ontwikkelaar VORM. De transformatie is eind 2018 gestart. In oktober 2020 is het De Raedt opgeleverd.

De Raedt
De Raedt Mathenesserlaan Rotterdam

Wonen in de Raedt

Het volledige gebouw heeft een facelift gekregen waardoor het gebouw beter moet aan te sluiten op zijn omgeving, dat sinds 2014 is aangewezen als beschermd stadsgezicht.

Het woonprogramma van De Raedt is opgedeeld in:
• 6 Urban Appartementen op de begane grond tussen de circa 50 m2 en 115 m2 woonoppervlakte.
• 24 City Appartementen op de 1e t/m 6e verdieping met een woonoppervlakte van circa 100 m2.
• 18 Avenue Appartementen op de 1e t/m 6e verdieping tussen de circa 125 m2 en 135 m2.
• 3 exclusieve Grandeur penthouses die variëren in woonoppervlakte tussen de circa 150 m2 en 210 m2.

De Raedt
De Raedt Heemraadssingel Rotterdam
De Raedt

Transformatie voormalig OGEM kantoor

Het voormalige hoofdkantoor van de OGEM aan de Mathenesserlaan 321 is gebouwd in 1968 en ontworpen door Kraaijvanger architecten.  In 1994 is het pand gerenoveerd en geschikt gemaakt voor gebruik als school voor het Albeda College. Het gebouw heeft een oppervlakte van 8.000 m2 bestaat uit acht bouwlagen met een kelder op 1.437 m2 eigen grond.

Mathenesserlaan 321 Albeda
Voormalig OGEM gebouw in gebruik door het Albeda College.
Kantoor OGEM Mathenesserlaan 1966 Kraaijvanger
Raedt – voormalig OGEM gebouw

Voor de bouw in 1968 van het OGEM (de Overzeese Gas- en Elektriciteits-maatschappij) gebouw stond op de hoek van de Mathenesserlaan en de Heemraadsingel het Rotterdamsch Sanatorium (een soort privé kliniek) uit 1903 ontworpen door de Rotterdamse architect Johannes Verheul Dzn (1860-1948) . Het oude onderkomen werd in de jaren 60 gesloopt en vervangen door het huidige kantoorpand, ontworpen door het architectenbureau van de gebroeders Kraaijvanger.

Transformatie scholen

Dit is het derde Rotterdamse pand dat Vorm van de scholengemeenschap heeft gekocht met de bedoeling het naar woningen te transformeren. De andere transformaties zijn die van gebouw De Rotterdamsche School in het Oude Westen en een monumentaal schoolgebouw met kapel aan Breitnerstraat 92-94.

Projectgegevens

Naam: De Raedt
Status: gerealiseerd
Lokatie: Hoek Heemraadssingel, Mathenesserlaan
Deelgemeente: Middelland
Categorie: 51 woningen
Architect: Bos Hofman Architectencombinatie
Opdrachtgever:
 Vorm
Start bouw: 2018
Realisatie: 2020

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

De Raedt 51.914123, 4.456329 De Raedt woningbouw

7 REACTIES

  1. Zeer halfslachtige en daardoor bedenkelijke “oplossing” voor deze mooie plek. Want aan de maatvoering is niets gedaan: het gebouw is veel te groot, het blijft een puist die hier niet past. Ja, het is mooier dan het vroegere OGEM pand, maar dat is het al gauw. En is wat er nu van gemaakt is nou zo mooi? Volgens mij is dit wéér een gemiste kans om het aanzien van de stad te verbeteren. Het gebouw had maximaal 4 verdiepingen moeten hebben, niet hoger, dan had je nog een kans gehad dat het in deze wijk had gepast. Maar ja, het geld hè?! Zo’n verbouwing moet natuurlijk wel wat opleveren! Het probleem is dat het prachtige oude pand uit 1903 gesloopt is (o.a om sentimentele redenen omdat er in W.O II een hoofdkwartier van de Duitsers in gevestigd was) en slopen daar doet de gemeente Rotterdam NOOIT moeilijk over. Het resultaat van dit beleid is meer dan 50 jaar zichtbaar geweest op deze toplocatie. En tegen het huidige nieuwe product mogen we nu weer een generatie lang aankijken. Geen gezicht!

  2. Als 9 jarig jongetje zag ik dit gebouw tot stand komen, ik liep er vrijwel langs op weg naar school aan de Robert Fruinstraat. Het was een sensatie, want op de Mathenesserlaan was dit een buitenissig pand. Iedereen sprak erover. Voor zover ik me herinner was er ook veel waardering voor de looks van het pand.
    Met terugwerkende kracht kun je dit lelijk vinden, toen stond het ook voor Rotterdam als stad van vernieuwing. En ook nu weer is het een plek die voor vernieuwing zorgt, kennelijk is de basis van het pand goed.

  3. Hoe dan ook: ik werkte destijds bij Algemeen Ziekenfonds Rotterdam (AZR later SZR) en denk met veel plezier terug aan die tijd. Wij verhuisden in 1980 vanaf de Westblaak naar dit pand. We kwamen van de hel in de hemel. De oude locatie was te krap, we hadden veel last van uitlaatgassen en bijzonder warm (geen airco). Ik kreeg een riante werkplaats en kon mij volledig ontplooien. Ruime afdelingen met voldoende werkplekken, een eigen parkeergarage en een prachtig bedrijfsrestaurant. Kortom, geweldig. Ik geef toe dat de buitenkant niet erg mooi is, maar binnen was het super.

  4. Ja, het is verbazingwekkend dat goed opgeleide architecten met volle verstand dergelijke gebouwen konden ontwerpen. Terwijl men in de toenmalige conjuncturele bloeiperiode beschikking had over een overdaad aan fondsen, materialen, kennis. In Oost Duitsland had men nog het excuus dat men geen geld had, er onvoldoende kwalitatieve materialen waren en men geen toegang had tot voldoende kennis of internationaal opgeleide architecten. Overigens, het hier gepland staande pand doet m.i. onvoldoende recht aan de bijzondere locatie aan één van de mooiste vooroorlogse lanen van Rotterdam. Ook hier maakt men er een anoniem net-niet gebouw van. Vergelijkbaar met eenheidsworst van Capelle, Almere, Spijkenisse, De Meern, enz. Er zit niets ‘locaal eigen’ aan, waarin je oorspronkelijke architectuur van Het Nieuwe Westen, Rotterdam of tenminste Zuid Holland kan herkennen.

  5. Een verademing tov wat er nu staat. Een historische vergissing om hier destijds een kantoor model Stasi neer te zetten. Heeft locatie 50 jaar lang verziekt

  6. kan iemand mij vertellen hoe ik mij kan inschrijven voor de appartementen in het te transformeren schoolgebouw aan de Mathenesserlaan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in