Uitkijktoren Diergaarde Blijdorp

0
15046

De in 1972 gesloopte 47 meter hoge uitkijktoren was één van de belangrijkste attracties van de Diergaarde Blijdorp. De uitkijktoren en de Diergaarde werden ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn. De markante uitkijktoren werd wegens bouwvalligheid afgebroken.

Blijdorp luchtopname

Onderdeel van de  symmetrieas door het park net als de daarachter gelegen Rivièrahal stond de 47 meter hoge uitkijktoren, één van de belangrijkste attracties van de Diergaarde. De staal geconstrueerde  uitkijktoren bevatte gescheiden trappen voor stijgende en dalende bezoekers en een lift in de kern.

Ontwerp Diergaarde Blijdorp

In 1938 kreeg Sybold van Ravesteyn de opdracht voor het ontwerp van een nieuwe dierentuin in de uitbreidingswijk Blijdorp. Op last van het gemeentebestuur moest de oude diergaarde uit het volle stadscentrum verdwijnen. In het ontwerp  zijn traliewerk en hekken zoveel mogelijk vermeden en vervangen door greppels en grachten. De verwarmde binnen verblijven en ruime leefweide waren toentertijd uniek in de wereld. Blijdorp is een van de weinige dierentuinen die geheel is ontworpen door één architect.

Van Ravesteyn had de dierentuin zo ontworpen dat er een symmetrieas door het park liep, waarop de betonnen gebouwen lagen: de Rivièrahal, de 47 meter hoge uitkijktoren, het roofdiergebouw, de grote vijver en het theehuis. Aan weerszijden van deze as lagen grote weiden voor hoefdieren als bizons en zebra’s. Op 7 december 1940 was de gehele dierentuin geopend.

Historische foto’s van De uitkijktoren in Diergaarde Blijdorp.

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”UitkijktorenBlijdorp”]

Bouw nieuwe uitkijktoren Blijdorp

In 2007 waren er plannen om de uitkijktoren te herbouwen. De raadscommissie Fysieke Infrastructuur van de gemeente Rotterdam wilde 4,5 miljoen euro reserveren voor een fikse opknapbeurt van de Rivièrahal én de herbouw van de in 1972 gesloopte toren.

Projectgegevens

Naam: Uitkijktoren Blijdorp
Status: Gesloopt, 1972
Lokatie:
Diergaarde Blijdorp
Deelgebied:
Blijdorp
Functie: Dierentuin
Architect: Sybold van Ravesteyn
Realisatie: 1940
Gesloopt: 1972

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in