Schouwburg Zuidplein

0
2316

De Schouwburg Zuidplein in Rotterdam van architect Sybold van Ravesteyn (1898-1983) werd in 1954 gebouwd. In 1978 kreeg de schouwburg na een grote verbouwing, waardoor veel van het ontwerp van Van Ravesteyn verloren is gegaan, de naam “Theater Zuidplein”. Door de herontwikkeling van het Hart van Zuid heeft het theater in 2020 een nieuw Theater gebouw gekregen op steenworp afstand van de oude locatie. De Schouwburg van Sybold van Ravesteyn is in 2020 gesloopt.

Schouwburg Zuidplein

Het gebouw werd aanvankelijk ‘Groote Schouwburg’ genoemd als hommage aan de verwoeste schouwburg in mei 1940 aan de Aert van Nessstraat in het centrum van Rotterdam. 

De schouwburg Zuidplein werd in 1954 gesitueerd aan de oostzijde van het Zuidplein. Het theater bood plaats aan acht- à negenhonderd toeschouwers. Het ongeveer zestig meter lange en dertig meter brede gebouw werd opgetrokken in bronskleurige handvormsteen, afgewisseld met sierbeton. Om tot de meest economische oplossing te komen werd het skelet gedeeltelijk in staal (voor de toneel- en zaalwanden en voor de zaalspanten) uitgevoerd en gedeeltelijk in gewapend beton (voor de zware portalen rondom de toneelopening en de balkonopening).

Beeldhouwer Gerard Héman maakte voor het exterieur plastieken en reliëfs, de belangrijkste in Franse kalksteen, andere in sierbeton. De maskers in keramiek op toneel- en zaaldak zijn van de hand van Jo Uiterwaal, die ook al het stuc-ornament in het interieur ter plaatse tot stand bracht. 

De plastieken verdwenen in 1978 na de verbouwing van de schouwburg tot Theater Zuidplein. ‘Kunstenaar Kamiel Verschuren kwam dit ter ore en heeft na lang speuren tien beelden teruggevonden bij het gemeentelijk depot in Dordrecht. Ze zijn sinds 2014 te bewonderen in beeldentuin De Schouwplaats in het Zuiderpark. Zo blijft toch een herinnering aan het oorspronkelijke gebouw behouden.

Meer verwoeste en gesloopte gebouwen in Rotterdam

Projectgegevens

Naam: Groote Schouwburg
Status: Gesloopt
Locatie: Zuidplein
Deelgebied: Hart van Zuid
Type: Theater
Architect: Sybold van Ravesteyn
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Realisatie: 1954
Gesloopt: 2020

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Groote Schouwburg 51.888314, 4.489851 Schouwburg Zuidplein

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in