West507 – herontwikkeling Oceaanhuis

1
25776
Oceaanhuis West507 nieuwbouw2

West507 herontwikkeling

West507 is de naam van het herontwikkeling van het Rijksmonument Oceaanhuis aan de Westzeedijk 507 in Rotterdam. Dit voormalige kantoorgebouw uit 1909 van fabrikant Stokvis & Zn. in Delfshaven is getransformeerd tot 184 woningen. Het ontwerp van de herontwikkeling is Mei Architecten. De bouw is halverwege 2018 gestart. In augustus 2020 is West507 opgeleverd.

Westzeedijk 507 Oceaanhuis

Woningen

In West507 zijn in totaal 184 woningen gerealiseerd. Monumentale loftwoningen en gezinsappartementen op de begane grond, 1e en 2e verdieping en 22 nieuwbouwappartementen bovenop de bestaande bouw. De woningen hebben een oppervlakte van ca. 45 m2 tot ca. 150 m2. De kelder is verbouwd tot parkeergarage. In de herontwikkeling is verder het gehele rijksmonument gerestaureerd en gerenoveerd.

Oceaanhuis West507 nieuwbouw3

Lichthoven

In de vier hoeken van het Oceaanhuis zaten oorspronkelijk lichthoven, die in 2016 waren dichtgezet. In het ontwerp van Mei Architecten zijn deze lichthoven weer hersteld en transparant gemaakt. De vier lichthoven zijn middels een binnengang aan elkaar gekoppeld. Aan weerszijden van de gang zijn woningen gemaakt. Hierdoor zijn er twee ringen van woningen ontstaan; een binnenring en een buitenring. De woningen aan de binnenring liggen direct aan de binnentuin, het voormalige atrium.

West507

Het atrium werd oorspronkelijk gebruikt voor het laden en lossen van vrachtwagens voor de fabriek, en is omgevormd tot een unieke binnentuin, toegankelijk voor de bewoners. De woningen in de buitenring hebben prachtige monumentale hoge plafonds, tot wel 5 meter hoogte, met afgeronde plafondaansluiting en monumentale raamindelingen.

Commissie van Welstand

De commissie van Welstand constateerde in de vergadering van 8 februari 2017 dat o.a. bij de nieuwe opbouw op het gebouw en bij de binnenplaats onvoldoende mate rekening werd gehouden met de monumentale waarde van het rijksmonument, zie onderstaande impressie. In de opbouw zouden 50 woningen komen.

West507 impressie Oceaanhuis bew

Huidige situatie Westzeedijk 507

Projectgegevens

Naam: West507
Status: Gerealiseerd
Adres: Westzeedijk 507
Deelgemeente: Delfshaven
Categorie: Woningen
Architect: Mei Architecten
Opdrachtgever: Waterford Investments en Vervat Vastgoed
Realisatie: 2020

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Oceaanhuis 51.904388, 4.455758 Oceaanhuis

1 REACTIE

  1. Al deze voormalige bedrijfsgebouwen worden omgevormd tot woon gebouwen en hoe dat gedaan wordt fantastisch.En bouwkundig gezien prachtige oplossingen om het te maken tot fijn wonen en leven.Nu het gebouw van Stokvis ,alles blijft aan de buitenkant in takt en zie wat er op het dak gebouwd gaat worden ;moderne harmonie met het oude;mooi.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in