Fenixloodsen – Fenix 1 opgeleverd

9
34357

De Fenixloodsen op Katendrecht in Rotterdam worden herontwikkeld.

Fenixloods 1 is getransformeerd en heeft nieuwbouw bovenop de loods gekregen waarin 212 loftwoningen zijn gerealiseerd. Fenix 1 is op 20 november 2019 officieel geopend. Het ontwerp van de transformatie is van Mei Architecten.

Fenixloods Rotterdam lofts uitzicht

Fenixloods 2 wordt vanaf 2020 herontwikkeld tot het Landverhuizersmuseum.  De twee Fenixloodsen, liggen op een schitterende plek aan de voet van de Rijnhavenbrug met uitzicht op de Rijnhaven en de Wilhelminapier.

Fenixloods nieuwbouw

De herontwikkeling voor Fenixloods 1 bestaat uit restauratie en sloop / nieuwbouw van de bestaande loods en nieuwbouw bovenop deze loods. De Fenixloods 1 heeft een gemixt programma. Het programma bestaat uit  horeca, het nieuwe theater Walhalla, Codarts, Circus Rotje Knor, Connie Danst en overige commerciële ruimtes (Fenixdocks). Op de kop van de Fenixloods is een inpandige openbare parkeergarage met 227 parkeerplaatsen gerealiseerd. Bovenop de getransformeerde loopds zijn 212 nieuwbouw loft appartementen (Fenixlofts) gebouwd die volledig naar wens van de gebruiker zijn in te delen. Dit kunnen zowel horizontale dan wel verticale ingedeelde appartementen zijn.

Fenixloods Rotterdam Codarts

Het Fenixloft concept houdt in dat je zelf kan bepalen wat de afmeting van je woning wordt. De minimale loft is 40 m2 woonruimte en 11 meter balkon. Deze loft is te vergroten met extra m2 waarbij de toename met sprongen van 20m2 aan woonruimte is en ruim 5 m2 balkon. Je kunt dus kiezen voor loftwoningen van 40m2, 60m2, 80 m2, 100 m2 etc. Op de toplaag zijn penthouse loft-appartementen aan met grote dakterrassen. In de loodsen zelf komen 5-10 kadewoningen van 14 meter hoog met een bijna 7 meter hoge woonkamer.

Tevens zijn een aantal kadewoningen, toegankelijk vanaf de begane grond, opgenomen in de bestaande loods.

Tussen de Fenixloods en de bovengelegen appartementen zal de een tussenlaag worden ingericht met appartementen en een klein deel kantoorruimten (incisielaag).

Programma Fenixloodsen

Het totale Programma van de Fenixloodsen bestaat uit ca. 8.500 m2 commercieel, cultureel en culinair programma ca. 9.000 m2 openbaar parkeren en ca. 23.000 m2 loft appartementen (180/230 stuks). De totale bouwkosten zijn geschat op € 40 miljoen.

Fenixloodsen geschiedenis

Fenixloods historische foto

De loodsen Fenix I en Fenix II aan de Veerlaan op Katendrecht zijn in 1922 gebouwd in verband met de forse uitbreiding van het aantal lijnen van de Holland Amerika Lijn in die tijd. Architect was de heer C.N. van Goor. De loods heette de San Francisco Loods en was maar liefst 360 meter lang. Het was daarmee de grootste overslagloodsen ter wereld in die tijd.

De betonnen gevel werd gekenmerkt door grote laaddekken. Bijzonder aan de loods was dat er twee spoorlijnen doorheen liepen en er zelfs een aantal goederenliften waren waarmee vrachtwagens hun waar konden laden en lossen op de eerste verdieping.

Fenixloodsen Rotterdam ca. 1965

Aan het eind van W.O.II zijn grote gedeeltes van de kade vernield en begin jaren ’50 heeft een brand (vermoedelijk van opgeslagen cacao) het middengedeelte van de loods zwaar beschadigd. In 1954 is de loods in twee delen hersteld en aan de kade zijde uitgebouwd en verbreed. In het middengedeelte ontstond een plein met kantinegebouw (het huidige Fenixplein en kantine Walhalla) met aan beide zijde de herbouwde loodsen, die de namen Fenix I en Fenix II kregen. In de jaren ’80 verplaatsten de havenactiviteiten zich naar het Westen en zijn de loodsen in onbruik geraakt.

Projectgegevens

Naam: Fenix 1
Status: Gerealiseerd
Adres: Veerlaan 9- 13
Buurt: 
Katendrecht
Categorie: Wonen, horeca, cultuur
Architect: Mei Architecten
Opdrachtgever: Heijmans - Proper Stok
Hoogte: 
44 meter
Start bouw: 3 december 2015
Realisatie: november 2019

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Fenixloods 1 51.901802, 4.485850 Fenixloods gerealiseerd woningen  

Bouwfoto's Fenixloodsen

[slickr-flickr type="gallery" photos_per_row="6" tag="fenixloods-bouw"]

Films Fenixloodsen

Impressies Fenixloodsen

[slickr-flickr type="gallery" photos_per_row="6" tag="fenixloodsen-impr"]

9 REACTIES

  1. Naar aanleiding van de publikatie van het projekt Feniksloodsen wil ik graag kwijt dat ik dit een prachtig projekt vind en een aanwinst voor Rotterdam. Graag wil ik op de hoogte worden gehouden van de voortgang en met name over de verhuur van de betreffende appartementen. Maakt mij niet uit of het gaat om Feniksloods I of II.

  2. Ben zeer geinteresserd in dit project.
    Gaarne meer info en wil graag op de hoogte gehouden worden.
    Dank en met vr. gr.
    Frank.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in