SAWA Lloydpier – bouw start begin 2022

3
18429

SAWA wordt het eerste volledig houten woongebouw van 50 meter hoog in Rotterdam. Woongebouw Sawa met ca. 109 woningen wordt gebouwd in het hart van het Lloydkwartier. Het ontwerp is van Mei Architecten in opdracht van Nice Developpers en Era Contour. De verkoop startte in 2020. De bouw van SAWA start in het 1e kwartaal 2022.

Houten woongebouw SAWA

Bijzonder aan SAWA is dat het gebouw volledig in CLT (cross laminated timber) wordt gebouwd waarbij het gebruik van beton tot een minimum is beperkt. SAWA is daarmee het eerste volledig hoge houten woongebouw in Rotterdam is. Verder is het gebouw onderscheidend in zijn verschijningsvorm door de royale groene terrassen, waarmee wordt gerefereerd naar de geschiedenis van de locatie en tegelijkertijd de biodiversiteit in de wijk wordt versterkt. Het ontwerp wordt gevoegd door de ambitie om bij te dragen aan het reduceren van CO2 uitstoot en het behalen van (inter)nationale klimaatdoelen.

Koop- en huur appartementen in SAWA

Het programma omvat 109 woningen, waarvan 50 appartementen in de midden huur, 20 vrije sector huurwoningen en 39 koopwoningen. In de plint van het gebouw komen diverse voorzieningen. Het dek zal als een groene verbinder tussen gebouw en omliggend groen (zoals de buurttuin) van toegevoegde waarde zijn voor zowel de bewoners als de omwonenden.

Door de mix van koop- en huurwoningen, variërend van 50 tot 165 m2 vormen de toekomstige bewoners van SAWA een diverse community en afspiegeling van de stad. 

  • De Terraswoning. Luxueuze koopappartement van 95 – 165 m2 met een riante daktuin op het westen en zuiden. Volop licht, lucht en individuele ruimte.
  • De Balkonwoning middelgroot van 55 tot 80 m2 met balkon op het zuiden, zicht op het water en de stad.
  • De Dekwoningen. In het lagere deel van de zuidzijde van 80 m2. Perfecte ligging met aan drie zijden uitzicht. Met tuin op het dek of een balkon op het westen én zicht op de Maas.

Meer: projectwebsite

SAWA woongebouw Lloydpier Rotterdam – ontwerp Mei Architecten

Huurwoningen SAWA

De huurwoningen van SAWA liggen in het lage deel aan de Lloydstraat en bevinden zicht rondom de liftkern. Ze worden tussen de 50 en 70 vierkante meter. Ze krijgen allemaal een balkon. Een aantal woningen komt in de plint van het gebouw, met een eigen voordeur en tuin aan de straat. De huurprijzen in SAWA liggen ongeveer tussen de € 720 – 1.050 (indicatie, prijspeil 2019).  De start van de verhuur van de woningen staat op zijn vroegst pas in 2022 in de planning. 

Waarom de naam SAWA?

Het Lloydkwartier heeft een rijk maritiem verleden dat teruggaat tot circa 1900. De Lloydpier dankt zijn naam aan rederij Rotterdamsche Lloyd, die op de pier een terminal bouwde, waar vandaan haar passagiersschepen naar het oosten van de wereld vertrokken. Het gebouw Sawa dankt haar naam aan de vertrapte vorm met royale groene terrassen, als verwijzing naar Oosterse rijstvelden en als referentie naar de geschiedenis van de plek.

Woonprojecten Lloydpier

Het woongebouw SAWA is samen met de nieuwbouwprojecten Werf & Co de en de Toren van Babel de laatste drie bouwprojecten op de Lloydpier die worden gerealiseerd. De bouw van Eden District op de pier is in 2020 gestart.

Projectgegevens

Naam: Sawa
Status: In ontwikkeling
Locatie:  Lloydpier
Deelgebied: Delfshaven
Type: Woningen
Architect: Mei Architecten
Opdrachtgever: Nice Developpers, ERA Contour
Start: 2022
Realisatie: 2024

3 REACTIES

  1. Op deze nieuwe ontwerp tekening ziet het gebouw er nog mooier uit dan het al was met het vele hopelijk duurzame en Nederlands weer bestendige plantengroei, een architectuur prijs waardig ! Plaats er meteen een publiek toegankelijke museum of ruimte in waarin de geschiedenis van de Rotterdamsche Lloyd tentoon gesteld wordt en de bezoeker begrijpt misschien de verbinding met de naam SAWA en de historische locatie. Waren er maar meer van dit soort mooie ontwerpen in Rotterdam en de rest van Nederland waarbij de historie op verantwoorde wijze verweven wordt met de functie van een gebouw.
    Ook in andere steden ziet men steeds meer torens met groen op de balkons, maar zelden zo fijn geïllustreerd als SAWA Rotterdam door de trapsgewijze opbouw en krijgt men het gevoel als Holland in de tropen te zijn, de Gordel van Smaragd maar dan dicht bij huis !

  2. . . . BAGUS . . . !
    Mooi, goed, woorden die bij dit dynamisch Oosters georiënteerde houten bouwwerk mag worden gebruikt. Hier wordt op een sierlijke wijze een toepasselijke link gelegd met de schepen van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd die eertijds een passagiersverbinding had met voormalig Nederlands Indië waar de terrasvormige rijstvelden een kenmerkend beeld vormden en nog steeds vormen van het tropische landschap. Ik vind dit, ofschoon niet superhoog, maar dat hoeft ook niet, met de groen vormige terrassen een ontwerp dat zeker geslaagd mag worden genoemd en op de juiste locatie het verleden met het heden weet te verbinden, zou er misschien het liefst nog ook willen gaan wonen. Dat hier het Maleise woord “sawa” wordt gekozen wat rijstveld betekent en ook geschreven kan worden als “sawah” met een – h – zoals vaker voorkomt, is een van de mooie ontwerpen die ook gerealiseerd wordt en voor de nodige architectonische afwisseling zorgt in het stadsbeeld van Rotterdam. Nu nog foto’s van schepen zoals de beroemde Willem Ruys of Dempo of Baloeran en een foto van een rijstveld in de lobby en het zaakje is compleet en maak het geheel “bagus”. Als na de voltooiing nog een “Selamatan” wordt gehouden, dat is een feestelijk rituele Javaanse feestmaaltijd voor alle bewoners om het “GELUK” te brengen, en de ambassadeur van Indonesië een van de gasten is, dan wens ik met zelf roots in de Oost het complex veel voorspoed toe !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in