Aankomsthal Holland Amerika Lijn – Cruiseterminal Rotterdam

0
8703

De aankomsthal van de Holland Amerika Lijn (H.A.L.) bevindt zich op de Wilhelminapier in Rotterdam. Het ontwerp is van de architecten Van den Broek en Bakema en Jan Brinkman. De aankomsthal van de Holland Amerika Lijn uit 1949 is een Rijksmonument en één van 26 wederopbouw monumenten uit de periode 1940 – 1965 in Rotterdam. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als Cruise Terminal voor cruiseschepen en Cafe Rotterdam.

Aankomsthal HAL - cafe Rotterdam

In de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de loodsen van de Holland Amerika Lijn vernield. Alleen de in 1938 gebouwde vertrekhal van Brinkman en Van den Broek bleef gespaard. Dezelfde architecten realiseerden kort na de oorlog tussen 1946 en 1949 de aankomsthal. Het twee verdiepingen hoge gebouw bestaat uit een betonconstructie van zes schaaldaken met een overspanning van 18 meter. De glazen pui loopt door over de volledige lengte van 135 meter en biedt een imposant uitzicht over haven en stad. Het interieur wordt gekenmerkt door een monumentale betonnen trap tussen de passagiersruimte op de verdieping en de bagageruimtes op de begane grond.

Aankomsthal Holland Amerika Lijn

Holland Amerika Lijn

De Holland Amerika Lijn (HAL) is ontstaan in 1871 als de firma Plate, Reuchlin & Co. In 1873 werd dit bedrijf van Antoine Plate en Otto Reuchlin omgedoopt in Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij. Pas in 1896 werd er Holland-Amerika Lijn aan toegevoegd. In 1891 vestigde de HAL zich op de Wilhelminakade, waar in 1901 het hoofdkantoor van de H.A.L. op de kop van de Wilhelminapier werd gebouwd, het huidige Hotel New York. Op de Wilhelminapier staat ook nog het voormalige werkplaatsengebouw Las Palmas van de H.A.L. uit 1953.

Cruiseterminal Rotterdam

De aankomsthal is sinds 1988 gebruikt als ruimte voor tentoonstellingen, beurzen, congressen en party’s. De gerestaureerde aankomsthal heet sinds 1999 Cruise Terminal en huisvest onder andere café Rotterdam. Sinds 2000 komen er steeds meer cruise schepen (± 20 per jaar) voor een bezoek naar Rotterdam, zodat kade weer in haar oude luister herleeft.

Projectgegevens

Naam: Aankomsthal H.A.L.
Status: Rijksmonument
Lokatie: Wilhelminakade 699
Deelgemeente: Feijenoord
Categorie: Transport
Architect: Van den Broek en Bakema
Opdrachtgever: Holland Amerika Lijn
Start bouw: 1946
Realisatie: 1949
Monument:

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Aankomstalhal Holland Amerika Lijn 51.905800, 4.486731 Aankomsthal H.A.L.

Foto’s  aankomsthal H.A.L.

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”aankomsthal”]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in