Hufgebouw Rotterdam

0
11738

Huf-gebouw

Hufgebouw Rotterdam

Het HUF-gebouw aan de Hoogstraat in Rotterdam was een schoenenwinkel ontworpen door architecten Van den Broek & Bakema. Het in 1953 opgeleverde pand wordt wel beschouwd als het mooiste voorbeeld van naoorlogse modernistische architectuur. Na jarenlang verwaarloosd te zijn is het Hufgebouw  in 2010 gerenoveerd door Wessel de Jonge architecten waarbij het tegelijk de status van Rijksmonument kreeg.

Hufgebouw jaren 50Wederopbouw

Volgens de nieuwste Amerikaanse inzichten over ‘winkelen’ was de begane grond van het Hufgebouw in Rotterdam uitgevoerd als één grote vitrine, net als de latere Lijnbaan van dezelfde architecten. Boven de gesloten magazijnverdieping werden nog drie kantoorverdiepingen en een dienstwoning gerealiseerd, omdat het Wederopbouwplan hier een hoogteaccent voorschreef. De kantoren zijn uitgevoerd met een innovatieve vliesgevel van staal en glas, dat een prototype zou blijken voor veel andere gebouwen.

Renovatie en Rijksmonument

Na jarenlange verwaarlozing heeft de nieuwe eigenaar Provast besloten om het Huf-gebouw weer in oude luister te herstellen. Wessel de Jonge Architecten, gespecialiseerd in renovatie van monumenten, maakt het herontwikkelingsontwerp. De bovenverdiepingen zijn herontwikkeld tot hedendaagse kantoorruimten met behoud van de markante Wederopbouwarchitectuur. De karakteristieke glasgevel is behouden gebleven, inclusief de kenmerkende details van de staalprofielen. Goede klimaatbeheersing is verzekerd door dat de oorspronkelijk ontworpen buitenzonweringen alsnog geplaatst zijn.

Op 20 februari 2010 kregen 18 naoorlogse Rotterdamse bouwwerken, waaronder het Hufgebouw, de status van rijksmonument. Tegelijkertijd werd het geheel gerenoveerde Hufgebouw heropend door ex-minister Plasterk.

Projectgegevens

Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:

Functie:
Architect:
– renovatie
Realisatie:
HUF-gebouw
Rijksmonument
Hoogstraat 181 – 183
Stadscentrum
Winkel, kantoor
Van den Broek en Bakema
Wessel de Jonge Architecten
1953

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Hufgebouw 51.920580, 4.483614 Hufgebouw

 

Foto’s Hufgebouw

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”hufgebouw”]

Rijksmonumenten

Alle rijksmonumenten in Rotterdam Centrum – Stadsdriehoek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in