De Lijnbaan Rotterdam

0
8153

Lijnbaan Rotterdam

De Lijnbaan Rotterdam

De Lijnbaan is een autovrije winkelstraat in het centrum van Rotterdam, in de wijk Cool. De Lijnbaan sinds 2010 een Rijksmonument is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema.  Bij de opening in 1953 werd De Lijnbaan beschouwd als het modernste winkelcentrum ter wereld en kreeg hierdoor over de gehele wereld navolging.

Stedenbouwkundigplan Lijnbaan

In 1948 krijgt het architectenbureau Van den Broek en Bakema de opdracht een nieuw winkelgebied in het verwoeste binnenstad van Rotterdam te ontwerpen. De winkels van de Lijnbaan vormen een stedenbouwkundig geheel met de tien Lijnbaanflats. In het plan werden woningen en kantoorruimtes niet boven de winkels geplaatst zoals in de traditionele Nederlandse winkelstraten maar in aparte gebouwen erachter. Het winkelcentrum De Lijnbaan wordt na oplevering al snel beschouwd als het modernste winkelcentrum ter wereld en kreeg hierdoor over de gehele wereld navolging.

Lijnbaan luchtfoto

De Lijnbaan bestaat uit een korte en lange winkelstraat die haaks op elkaar staan. Bij de opening in 1953 loopt De Lijnbaan van het Weena tot de Van Oldenbarneveldstraat. De korte lijnbaan verbindt het Stadhuisplein met het Schouwburgplein. Na afbraak in 1966 van het Coolsingelziekenhuis van architect W.N. Rose wordt De Lijnbaan doorgetrokken naar de grote warenhuizen zoals Ter Meulen (nu woontoren Karel Doorman), op het Binnenwegplein. Tegenwoordig is aan het plein Donner en Mediamarkt gevestigd.

Autovrije winkelstraat

De Lijnbaan is uniek concept waarbij de winkelstraten breed en autovrij zijn en de winkels  uit twee lagen bestaan. Dit is mogelijk doordat achter de winkels de kantoren, huizen en bevoorradingsstraten zijn aangelegd. Het voetgangers gebied is hier en daar overdekt die samen met vitrines, kiosken, bloembakken en bankjes het winkelgebied aankleden.

Rijksmonument  

Het noordelijk deel van de Lijnbaan en acht Lijnbaanflats hebben sinds 2010 de status van Rijksmonument. Het Lijnbaan-ensemble behoort tot de internationaal erkende wederopbouwmonumenten.

Coolsingelziekenhuis poortCoolsingelpoort Lijnbaan

De poort op dit pleintje, samen met de boom, is het enige restant van het Coolsingelziekenhuis dat op deze plek heeft gestaan. Het ziekenhuis uit 1850 is ontworpen door W.N. Rose.  Bij de uitbreiding van de Lijnbaan halverwege de jaren zestig is de boom uit ca. 1850 en het poortje uit ca. 1885 gespaard gebleven bij de sloop. De rechte gevel van De Lijnbaan moest er zelfs voor wijken, waardoor dit pleintje werd gecreëerd.

Projectgegevens
Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:
Opdrachtgever:
Start bouw:
Realisatie:
Programma:
De Lijnbaan
Rijksmonument
Lijnbaan
Centrum – Cool
Winkels
Van den Broek en Bakema
Gemeente Rotterdam
1950
1953
winkels

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Lijnbaan 51.920798, 4.476894 Lijnbaan

 

Historische foto’s  van De Lijnbaan
Foto’s  van De Lijnbaan
Films over de Lijnbaan

NOS Andere Tijden: De Lijnbaan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here