Las Palmas gebouw Rottedam

0
5250

Las Palmas op de Wilhelminapier in Rotterdam werd in 1953 gebouwd als werkplaats voor de Holland Amerika Lijn. Het ontwerp is van architecten Van den Broek en Bakema.

Las Palmas Wilhelminapier Rotterdam

Las Palmas is het laatste gebouw van de Holland-Amerika Lijn dat in de wederopbouw na de verwoesting van oorlog werd gebouwd.  In het gebouw werden magazijnen (voor o.a. linnengoed) en werkplaatsen waaronder een smederij ondergebracht.

Het drie verdiepingen hoge gebouw had op de begane grond een doorgang voor vrachtauto’s.  Het transport in het gebouw gaat met drie liften waaronder een auto lift. De gevels zijn opgebouwd uit prefab betonelementen. De open glazen trappenhuizen in de gevel zijn karakteristiek voor de architectuur van Van den Broek & Bakema.

Sinds 2001 heeft het gebouw een culturele bestemming. In 2007 werd het gebouw volledig gerenoveerd waarbij de kwaliteiten van het oorspronkelijke gebouw zoveel mogelijk zijn gerespecteerd. Het kreeg op het dak een opvallende architectonische uitbreiding, een hedendaagse toevoeging die breekt met de vormentaal van de oudbouw. In deze penthouse huist projectontwikkelaar OVG. In Las Palmas is ook het Fotomuseum, de SKVR beeldfabriek en een restaurant ondergebracht.

Projectgegevens

Naam: Las Palmas
Status: Gemeentelijk monument
Adres: Wilhelminakade 66-68
Deelgemeente: Centrum
Categorie: Kantoor, cultuur, restaurant
Architect: Van de Broek en Bakema
Architect uitbreiding: Benthem Crouwel
Opdrachtgever: HAL, nieuwbouw OVG.
Realisatie: 1953, 2007

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in