Galeries Modernes

3
3944

Galerie Modernes 1

Galeries Modernes

Aan de Hoogstraat werd tussen 1954 en 1957 een modern warenhuis gebouwd naar het ontwerp van architecten Van den Broek en Bakema in opdracht van Galeries Modernes. De warenhuisketen Galeries Modernes was onderdeel van de Belgische Grand Bazar Group. Dit warenhuis had als sinds begin 20e eeuw diverse vestigingen in Nederland. In 1968 werd de keten overgenomen door de Bijenkorf. De vestiging aan de Hoogstraat in Rotterdam sloot in 1970.

Het gebouwGaleries Modernes 2012

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het architectenbureau Van de Broek en Bakema de opdracht om met een nieuw ontwerp te komen voor Galeries Modernes, het eerste grote warenhuis in Rotterdam, dat net als de rest van de Hoogstraat door het bombardement in 1940 geheel was verwoest. Het ontwerp dat het bureau maakte, wordt gekenmerkt door met de voor die tijd vernieuwende betonnen constructie. De doos-achtige verdiepingen met bakstenen schillen die boven elkaar lijken te zweven door de bovenlichten. De luifels en de lintvenster geven het gebouw een overwegend horizontaal karakter.

Renovatie

Door een aantal renovaties is de kracht van de architectuur deels verdwenen. In het oorspronkelijke gebouw is veel verloren gegaan in de jaren zeventig bij de verbouwing tot kantoor, waarvoor Van den Broek en Bakema tevens verantwoordelijk was.

Projectgegevens

Naam: Galeries Modernes
Status:
Gerealiseerd
Adres: 
Hoogstraat
Deelgemeente: 
Stadscentrum
Functie:
winkel
Architect:
 Van den Broek en Bakema
Realisatie: 1957

Foto’s van Galeries Modernes

3 REACTIES

  1. Als deze foto’s werkelijk correct zijn dan is Rotterdam beroofd van een van haar mooiste gebouwen. Ik ken het gebouw nog uit mijn jeugd. Toen was het een filiaal van De Bijenkorf, het ontbreken van grote ramen wat iets dat zo opvallend was. Het was pure zakelijkheid, strak en rechtlijnig. Ik mag toch hopen dat dit gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst komt en dat dit gebouw haar oorspronkelijke grandeur weer terug krijgt. De buiten het gebouw geplaatste etalages geven een rijke en open uitstraling, terwijl de muren van bakstenen en de zeer kleine ramen er boven doelmatigheid en betrouwbaarheid ademen. Het vernielen van het oorspronkelijke gebouw is kortzichtig geweest.

  2. Ik ben het helemaal met de vorige reactieachterlater eens. De strakke helderheid van het oorspronkelijke gebouw is door de latere wijzigingen verloren gegaan. Het is te hopen dat deze ongedaan worden gemaakt.

  3. Ik ben het helemaal met de vorige reactieachterlater eens. De strakke helderheid is door latere verbouwingen verloren gegaan. Te hopen is dat de oorspronkelijke staat hersteld wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here