Voor de Rotterdamse architect Huig Aart Maaskant is groot het sleutelbegrip voor zijn persoon en zijn werk. “Ik ben de grootste architect”, lachte hij spottend verwijzend naar zijn lengte van meer dan 2 meter. Hij hield van grote opzichtige Amerikaanse auto’s en ook zijn gebouwen zijn groot. Niet alleen groot in afmeting zoals het Groothandelsgebouw en de Euromast maar ook groot in monumentaliteit.
H.A. Maaskant
Hugh Aart Maaskant
Geboren: Rotterdam 17-08-1907
Overleden: Rotterdam 27-05-1977
Huig Aart Maaskant, roepnaam Hugh, werd geboren op 17 augustus 1907 in Rotterdam. Na de ambachtsschool studeerde hij architectuur aan de Rotterdamse academie van Beeldende kunst en Technische wetenschappen.
Architectenbureau Van Tijen en Maaskant
In 1934, op 27 jarige leeftijd, ging Hugh Maaskant bij de bekende architect Willem van Tijen werken. Tot 1937 als medewerker, van 1937 tot 1955 als compagnon. Voor de oorlog werkten beide vooral aan woningbouwprojecten zoals de Plaslaanflat (1937-1938). Na de oorlog in de wederopbouw periode is het architectenbureau Van Tijen en Maaskant vooral betrokken bij het ontwikkelen van bedrijf verzamel gebouwen. Het hoogtepunt in dit werk is het imposante Groothandelsgebouw (1955). Maaskant had dit bouw type in de Verenigde Staten bestudeerd. Het Groothandelsgebouw is het symbool van de wederopbouw in Rotterdam.
Grootschalige architectuur
In 1955 gaan Maaskant en van Tijen ieder hun weg en richt 48 jarige Maaskant zijn eigen bureau op. In de jaren 50 en 60 ontwerpt hij woningen zoals de Lijnbaanflats en ongeveer 15.000 standaard woningen samen met Frans Klein. Bij het grote publiek is Maaskant bekend geworden met zijn ontwerpen van de Euromast (1960) en de Pier van Scheveningen (1961). De gebouwen die Maaskant ontwerpt verbeelden bij uitstek het optimisme van de naoorlogse welvaartsstaat. De architectuur is grootschalig modernistisch: staal, glas en beton.
Projecten Hugh Maaskant in Rotterdam
Maaskantprijs
Behalve architect was Maaskant ook docent aan de Academie van Bouwkunst. In 1976 richt hij de Stichting Rotterdam Maaskant op. Deze instelling waar Maaskant zelf geld instak reikt twee jaarlijks een geldprijs uit ter bevordering van de architectuur kritiek. Winnars van deze prijs zijn onder andere Rem Koolhaas en Riek Bakker. Sinds 1985 bestaat er een ook een prijs voor jonge architecten welke al is uitgereikt aan Mecanoo en Adriaan Geuze
Tijdens mijn werkzaamheid bij Maaskant van 1957 tot 1967 werd er ook gewerkt aan Sportcentrum KNVB in Zeist, aan Provinciehuis Noord Brabant in Den Bosch, aan Johnson Wax in Mijdrecht, aan prijsvraag Nationale Nederlanden in Den Haag, aan vele woningbouwprojecten in Noord Brabant, aan Villa Veder aan Kralingseweg te Rotterdam. De Tomadofabriek in Etten Leur was in 1957 net gerealiseerd en kreeg een goede pers. Dit naast nog vele andere projecten.