Grote Schouwburg (1884-1940)

1
9048

De Grote Schouwburg aan de Aert van Nesstraat was bij oplevering in 1884 een imposante kunsttempel. Het ontwerp was van de Rotterdamse architect J. Verheul Dzn. (1801-1877). Het gebouw werd bij het bombardement van mei 1940 zwaar beschadigd en ondanks dat ze hersteld kon worden is de schouwburg daarna gesloopt.

Grote Schouwburg

Ontwerp Grote Schouwburg

De Grote Schouwburg is door architect J. Verheul uitgevoerd in een uitbundige Italiaans-renaissancistische bouwtrant, die in het laatste kwart van de negentiende eeuw erg in trek was, met name voor concertzalen en schouwburgen. Pilasters, lijsten en hoekblokken werden in natuursteen uitgevoerd, terwijl de muurdammen van rode baksteen waren. In totaal waren er 1300 plaatsen verdeeld over diverse rangen. Het toneel werd ontworpen door toneelmeester Rosenberg en was van zodanige afmetingen dat het voor de meest veeleisende opera’s en toneelstukken gebruikt kon worden. De Rotterdamse schouwburg was een van de eerste die centraal verwarmd en mechanisch geventileerd moest worden. Het gebouw kan echter ook gezien worden als een laatste stuiptrekking van een Rotterdamse elite die zich liet bewegen tot de bouw van een imposante kunsttempel in een tijd dat de elite haar eigen cultuur nauwelijks meer actief ondersteunde. Voor de lagere klassen wierp het gebouw een grotere barrière op dan de oude schouwburg aan de Coolsingel. De galerij was namelijk uitsluitend via de zijstraat toegankelijk en het galerijpubliek kon zich niet mengen met de betere standen.

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”Groteschouwburg”]

Beschadiging en sloop Schouwburg

Het gebouw werd door het bombardement van 14 mei 1940 zwaar beschadigd, maar de zwartgeblakerde gevels stonden nog overeind, de kelders en fundering verkeerden in een redelijke staat en de trappenhuizen aan de zijkanten van het achtergebouw waren geheel intact gebleven. Verheul nam de toestand van het gebouw in acht en oordeelde dat zijn schouwburg herbouwd zou kunnen worden. Tot zijn teleurstelling werd de toneeltempel niet in de oude luister hersteld; de restanten werden in 1940 gesloopt omdat deze niet in het wederopbouwplan paste. Tenminste 144 gebouwen die bouwtechnisch voldeden zijn in die periode gesloopt.

Projectgegevens

Naam: Grote Schouwburg
Status: Gesloopt
Lokatie:
Aert van Nesstraat
Deelgebied: Centrum
Functie:
Schouwburg
Architect: Verheul Dzn, J.
Realisatie: 1884
Gesloopt: 1940

1 REACTIE

  1. Wat een schande om zo’n schitterend Theater wat best herbouwd had kunen worden te slopen! Had hem herbouwd en daar omheen de Lijnbaan gebouwd wat een mooi contrast had dat geworden, maar ja de sloopziekte van het toenmalige stadhuis kende helaas geen grenzen! was een misser van de eerste orde!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in