Justus van Effencomplex

0
21340

Justus van Effenblok breed

Justus van Effencomplex

Het Justus van Effencomplex behoort tot de belangrijkste monumenten van Rotterdam. Het baanbrekende woonblok is door architect Michiel Brinkman ontworpen. Het in 1922 gerealiseerde huizenblok heeft een bovenstraat, een verhoogde woonstraat, voor de woningen op de eerste verdieping. Het is hiermee de eerste galerij van Nederland.

Woonwijk Justus van Effen

Het woonblok Justus van Effen is een mijlpaal in de Nederlandse volkshuisvestingbouw. Veel Rotterdammers zullen wel eens van het de woonwijk hebben gehoord maar weten misschien niet waar het ligt of zijn er ooit geweest. Toch is het huizenblok van architect Michiel Brinkman internationaal bekend. Revolutionair was de bovenstraat, een verhoogde woonstraat voor de woningen op de eerste verdieping.

Sociale huisvesting

De opdracht tot de bouw van het woningblok kwam van ir. August Plate, directeur van de gemeentelijke woningdienst. Plate wilde huisvesting voor de minst draagkrachtige. De woningnood bij deze groep was enorm opgelopen en het idee was om via zo’n groot complex veel mensen tegelijk aan een woning te helpen, een sociaal idee. 

Het Justus van Effencomplex bestaat uit 273 woningen die in een blok van 4 woonlagen met een omtrek van 80 bij 150 meter, vier ingangen telt. Dit blok omsluit een binnenterrein waar wat kleinere huizenblokken staan. Het gebruik van een galerij, een verhoogde woonstraat aan de binnenkant van het blok, werd toen in Nederland nog nergens toegepast. De galerij is van zeer grote invloed geweest op de Nederlandse architectuur. Ze dient als inspiratie zoals bij eerste galerijflat van Nederland, de Bergpolderflat van Willem van Tijen.

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”justusvaneffenblok”]

De woningen bestaan uit één etage woningen op de begane grond en op de eerste verdieping. Hierboven op zijn maisonnettes gevormd op de derde en vierde woonlaag met een entree op de galerij. De woningen hebben centrale verwarming (voor het eerst toegepast in de volkswoningbouw in Nederland)

Renovatie tot Justuskwartier

In opdracht van Woonstad Rotterdam is het Rijksmonument gerenoveerd door Molenaar en van Winden Architecten i.s.m. Hebly Theunissen Architecten. Het woonmonument is aangepast aan de eisen en wensen van deze tijd (wooncomfort en energieprestatie) met behoud van het historische en monumentale karakter. Dit uitgangspunt houdt ondermeer in dat de gevels na zorgvuldig gevel- en kleuronderzoek en reiniging in de originele staat zijn teruggebracht. Meer renovatie Justus van Effenblok >

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”justuskwartier”]

Projectgegevens

Naam: Justus van Effencomplex
Status: Rijksmonument
Lokatie: 
Justus van Effenstraat
Deelgemeente: 
Delfshaven, Spangen
Functie: Woonwijk
Architect: Michiel Brinkman
Realisatie: 1922

Belangrijkste monumenten van Rotterdam

Van Nellefabriek • Woonwijk Kiefhoek • Groothandelsgebouw • Bergpolderflat • Het Witte Huis • Justus van Effencomplex • Hotel New York • Stadhuis Rotterdam • Stadion Feyenoord (De Kuip) • De Hef

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in