Esveha kantoor – magazijn Rotterdam

0
5068

Esveha JJP Oud

Het kantoorgebouw annex magazijn Esveha gebouwd in 1950 aan de Delftsestaat 25 in Rotterdam is ontworpen door architect J.J.P. Oud in opdracht van Esveha, de Haagse groothandel in papier en schrijfwaren.

Eveha ontwerp architect J.J.P. Oud

Bij de bouw van het Esveha gebouw werd Oud gevraagd als aestetisch-adviseur op te treden naast de Rotterdamse architect H. Breur. Oud zou zich moeten concentreren op de voor- en achtergevel en de grote lijnen van het binnenwerk. In werkelijkheid ontwierp Oud het hele project alleen. Het voorlopig ontwerp was in december gereed en in 1950 werd het pand opgeleverd.

Indeling van het Esveha gebouwEsveha jjp oud - 1951

Het gebouw kreeg de volgende indeling. In het souterrain was de toonzaal, de begane grond bevatte het expeditiekantoor, magazijnen, bureaus en de verkoopruimte. Op de eerste verdieping was de woning van het opzichters echtpaar en een magazijn, de rest van de magazijnen bevonden zich de verdieping daarboven.

De voor- en achtergevel hebben over de volle hoogte pijlers die de gevel verdeelde in acht traveeën. Tussen de pijlers bevonden zich op elke verdieping acht identieke aluminium kozijnen, wat in deze tijd een noviteit was. Het dak heeft een klein overstek, beneden vormt een granieten plint het basement.

Wederopbouw

Het Esveha gebouw maakt onderdeel van een rij met panden aan de Delftsestaat die in de eerste jaren van de wederopbouw zijn gebouwd. Toen was de gedachte nog om de stad pand voor pand te herbouwen, in plaats van de grootschalige aanpak die het uiteindelijk is geworden.

Esveha met sloop bedreigt

De rij met wederopbouwpanden aan de Delftsestraat (Schiekadeblok) waar het Esveha gebouw deel vanuit maakt, maar ook het Boekmangebouw van architect H.A. Maaskant, wordt met sloop bedreigt. Op de plek van het Schiekadeblok zal een 50 meter hoge hotel- annex kantoortoren worden gebouwd met het viersterren InterCityHotel Rotterdam naar het ontwerp van Dam en Partners.

Projectgegevens
Naam:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:
Opdrachtgever:
Start ontwerp:
Realisatie:
Kantoor-magazijn Esveha
Delftsestraat 25
Centrum
Kantoorgebouw
J.J.P. Oud
Firma Esveha
1947
1950

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Esveha/gebouw 51.924992, 4.475268

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in