Kiefhoek Rotterdam

1
23546

Kiefhoek JJP Oud 1929

Kiefhoek

Woonwijk Kiefhoek in Rotterdam zuid behoort tot de belangrijkste monumenten van Rotterdam. De woonwijk ontworpen door architect J.J.P. Oud is het hoogtepunt in het modernisme van de sociale woningbouw. De bouw vond plaats tussen 1925-1930. De wijk heeft een functionalistisch stedenbouwkundige indeling en de woningen hebben een uitgekiende woningplattegrond waardoor maximale woonruimte gecreëerd. Eén woning is ingericht als museumwoning de Kiefhoek. Deze is te bezoeken.

Woonwijk Kiefhoek

Woonwijk Kiefhoek bestaat uit 298 ééngezinswoningen, twee winkels, een waterstukerij en een kerk. De woningen zijn gebouwd voor minder draagkrachtige arbeiders gezinnen. De winkels op de hoeken vallen op door de halfronde glazen etalages. Voor de bouw werd aanvankelijk voor de uitvoering aan beton gedacht, maar dit bleek veel te duur. De witgepleisterde bakstenen gevels en platte daken doen wel veronderstellen dat het om betonbouw gaat. Tijdens de bouw werd een kerk voor de Hersteld Apostolische Zendingsgemeente toegevoegd in de zelfde stijl, een eveneens witgepleisterde, abstracte rechthoekige doos. De kerk, gerestaureerd tussen 1992 en 1994 door Van Duivenbode & De Jong, is nu in gebruik bij het Leger des Heils.

 

De woonwijk werd tussen 1989 en 1995 gerestaureerd door architect Wytze Patijn. De woningen werden gesloopt en zorgvuldig gereconstrueerd, waarbij de kleine woningen zijn samengevoegd en intern aangepast aan hedendaagse eisen.

Kiefhoek, luchtfoto

Internationale faam architect J.J.P. Oud

Architect J.J.P. Oud  werkte van 1918 tot 1933 voor de Gemeentelijke Woningdienst. De Kiefhoek is Ouds laatste project in gemeentelijke dienst. De wijk vormt met zijn witgepleisterde lage bebouwing met platte daken een soort enclave in dit door donkere bakstenen gedomineerde deel van Rotterdam-Zuid. De bouwopgave voor de architect J.J.P. Oud was om een maximale woonruimte te bieden met een minimum aan middelen. Ondanks diverse bezuinigingen is Oud er in geslaagd met beperkte middelen en ruimte een volwaardige woning te ontwerpen. Uit stedenbouwkundig oogpunt valt de beslotenheid van de wijk naar buiten toe op, terwijl naar binnen toe de openheid juist kenmerkend is. Internationaal worden zowel het stedenbouwkundige plan als de woning plattegronden zeer geprezen en het bezorgde de architect Oud internationale faam.

Museumwoning de Kiefhoek

In de modelwoning kunnen bezoekers de uitrusting, afmetingen en inrichting van een oorspronkelijke woning in de Kiefhoek bezichtigen. Het adres van de museumwoning Kiefhoek is Hendrik Idoplein 2. Het museum is alleen op afspraak geopend.

Kiefhoek museumwoning 1

Projectgegevens

Naam: Kiefhoek
Status: Rijksmonument
Lokatie: 1e en 2e Kiefhoekstraat, Lindtstraat
Deelgemeente: Feijenoord
Functie: Woonwijk
Architect: J.J.P. Oud
Realisatie: 1930

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Kiefhoek 51.894490, 4.506125 KiefhoekRijksmonument1930J.J.P. Oud

Foto’s Kiefhoek

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”kiefhoek”]

1 REACTIE

  1. Ik heb een boekje geschreven over de buurt rond de jaren 1940 – 1945 met verhalen over de heel veel bewoners in al de straten. Hoe dat kan, wij kenden elkaar allemaal van haver tot gort. Helaas schijnt niemand interesse te hebben in mensen, wel in de architectuur. ik woonde er van 1935 tot 1955 aan de Eemstein.
    Cas Driesen. E-mail: c.driesen@upcmail.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in