De Utrecht Coolsingel Rotterdam

0
8886

Coolsingel 75

Het gebouw De Utrecht aan de Coolsingel 75 – 77 in Rotterdam uit 1961 is ontworpen door architect J.J.P. Oud. Het kantoorgebouw voor Levensverzekeringsmaatschappij ‘De Utrecht’ verving het oude kantoorgebouw Handel en Nijverheid dat niet paste in het wederopbouwplan voor de Coolsingel.

In 2016 is een sloop en nieuwbouwplan voor het gebouw in de maak. Hiernaast zullen naast winkels in de plint woningen worden toegevoegd in een aantal verdiepingen hierboven. Het ontwerp van de nieuwbouw is van Klunder Architecten.

De Utrecht aan de Coolsingel

Bij het bombardement in 1940 was het kantoorgebouw Handel en Nijverheid van architect Piet Buskens aan de Coolsingel gespaard gebleven. Het pand paste echter niet in het Basisplan van de wederopbouw van Witteveen en moest daarom als nog verdwijnen. Net als andere gebouwen op de lijst van 144 gesloopte gebouwen. In 1941 werd het gebouw onteigend en kreeg levensverzekeraar De Utrecht een nieuwe plek aan de Coolsingel net achter de oorspronkelijke lokatie. Door het grote tekort aan kantoorruimte werd het oude gebouw pas in 1961 gesloopt.

Gebouw De Utrecht 1960

De nieuwe lokatie van De Utrecht werd in grote mate bepaald door de stedenbouwkundige randvoorwaarden voor de Coolsingel. Deze kreeg in het Basisplan een dubbele rooilijn met vooruitspringende delen in lijn met de oude bebouwing zoals Hotel Atlanta en een verbreed straatprofiel ertussen. Het nieuwe pand werd op de tweede rooilijn van de Coolsingel gebouwd tussen het Holbeinhuis en de Bank voor Handel en Scheepvaart, het huidige ABN-AMRO kantoor.

Ontwerp architect J.J.P. Oud

In 1954 werd architect J.J.P. Oud benaderd door De Utrecht voor de nieuwbouw. Oud ontwierp De Utrecht in de stijl van het modernisme. Het kantoorgebouw heeft een strakke geometrische opbouw, een functionele plattegrond en zakelijke gevels.

Het gebouw bestaat uit brede en lage onderbouw met diepe ruimtes voor winkels en cafe’s en restaurants met in het midden de entree. Daar bovenop een ca. 20 meter diep bouwblok van vijf lagen met kantoorruimte. De kantoorruimtes van 4 bij 7 meter zijn gesitueerd aan de gevels. In de middenzone is een dubbele corridor aangebracht. In de tussenzone zijn trappenhuizen en toiletgroepen gesitueerd.

Gebouw De Utrecht

Architectuurwaarde gebouw De Utrecht

De historische waarde van het gebouw De Utrecht van architect J.J.P Oud is op stedenbouwkundig niveau nog aanwezig. Het gebouw is door de dubbele rooilijn van de Coolsingel ingeklemd tussen twee markante kopgevels. Ook het uitgebouwde basement met winkelplint en luifel is nog aanwezig evenals de karakteristieke schijven in blauw metselwerk, waartussen de horizontaal gelede kantoorgevel was ‘opgespannen’. Echter door de renovatie van Quist in 1988 zijn op architectonisch niveau zoveel karakteristieke ‘Oud’-kenmerken verloren gegaan, dat het pand niet meer als waardevol genoeg wordt gezien, met name vanwege de verdwenen bijzondere ‘gordijngevel’.

Projectgegevens

Naam: De Utrecht
Status: gerealiseerd
Lokatie: Coolsingel 75-77
Deelgemeente: Centrum
Categorie: Kantoorgebouw
Architect: Oud J.J.P. (Bob)
Opdrachtgever: Verzekeraar De Utrecht
Start bouw: 1959
Realisatie: 1961

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

De Utrecht Coolsingel 51.921781, 4.478488

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in