Vm Spaarbank Rotterdam wordt hotel

0
7225

De voormalige Spaarbank aan de Botersloot 25 in Rotterdam is ontworpen door architect J.J.P Oud in opdracht van de Spaarbank Rotterdam. Architect Oud verwierf in 1942 de opdracht, maar pas in 1957 werd het bankgebouw opgeleverd. Het Gemeentelijke monument wordt door de nieuwe eigenaar White House Development getransformeerd tot een Motto hotel (keten van Hilton) met 108 kamers. Voor de zomer van 2022 moet het Motto hotel zijn deuren openen.

vm Spaarbank Rotterdam

Spaarbank ontwerp J.J.P. Oud

Bij het bombardement werd het uit 1935 daterende pand van de de Spaarbank in Rotterdam grotendeels verwoest. Architect Oud kreeg de opdracht voor de opdracht voor nieuwbouw door tussenkomst van het Adviesbureau Stadsplan Rotterdam (ASRO) dat ontevreden was over het plan van de huisarchitect van de bank A.A. van Nieuwenhuyzen. Het eerste ontwerp werd op 15 april 1942 aan de directie van de Spaarbank gepresenteerd. Door de opstelling van de architectencommissie van de ASRO en de wijzigingen die de directie van de Spaarbank wilde doorvoeren kwam het hoofdbestek pas in 1952 gereed.

Architectuur Spaarbank

Het ontwerp van de Spaarbank vormt de overgang van architect Oud van de stijl van het Nieuwe Bouwen naar een meer monumentale aanpak. Dit komt tot uiting in de symmetrische opzet en de toepassing van ornamenten, die binnen Het Nieuwe Bouwen als een vloek werden beschouwd.

Spaarbank JJP Oud

De symmetrische voorgevel van de Spaarbank bestaat uit vijf bouwlagen. Hij is opgebouwd van geglazuurde baksteen op een natuurstenen plint. De ingang in het midden is versierd met eenvoudige gevelstenen in de vorm van een hand die een munt in het spaarvarken stopt.

De balustrade op de bovenste verdieping is versierd met met gebeeldhouwde dieren zoals een hamster, een eekhoorn en een bij ontworpen door A. van den IJssel. De dieren symboliseren het sparen.

Projectgegevens

Naam: Spaarbank
Status: Gemeentelijk monument
Lokatie: Botersloot 25
Deelgebied: Centrum – Stadsdriehoek
Categorie: Kantoorgebouw
Architect:  J.J.P. Oud
Opdrachtgever: 
Spaarbank Rotterdam
Realisatie: 1957

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Spaarbank 51.922806, 4.486724 SpaarbankBotersloot 251957J.J.P. OudGemeentelijk monument

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in