Spaarbank Rotterdam – J.J.P. Oud

0
2756

Spaarbank J.J.P. Oud

Spaarbank Rotterdam

De voormalige Spaarbank aan de Botersloot in Rotterdam is ontworpen door architect J.J.P Oud in opdracht van de Spaarbank Rotterdam. Architect Oud verwierf in 1942 de opdracht, maar pas in 1957 werd het bankgebouw opgeleverd. Sinds 2000 is het gebouw in gebruik door het Berlage Instituut, een post-academische opleiding voor architecten.

Ontwerp Spaarbank J.J.P. Oud

Bij het bombardement werd het uit 1935 daterende pand van de de Spaarbank in Rotterdam grotendeels verwoest. Architect Oud kreeg de opdracht voor de opdracht voor nieuwbouw door tussenkomst van het Adviesbureau Stadsplan Rotterdam (ASRO) dat ontevreden was over het plan van de huisarchitect van de bank A.A. van Nieuwenhuyzen. Het eerste ontwerp werd op 15 april 1942 aan de directie van de Spaarbank gepresenteerd. Door de opstelling van de architectencommissie van de ASRO en de wijzigingen die de directie van de Spaarbank wilde doorvoeren kwam het hoofdbestek pas in 1952 gereed.

Architectuur Spaarbank

Het ontwerp van de Spaarbank vormt de overgang van architect Oud van de stijl van het Nieuwe Bouwen naar een meer monumentale aanpak. Dit komt tot uiting in de symmetrische opzet en de toepassing van ornamenten, die binnen Het Nieuwe Bouwen als een vloek werden beschouwd.

De symmetrische voorgevel van de Spaarbank bestaat uit vijf bouwlagen. Hij is opgebouwd van geglazuurde baksteen op een natuurstenen plint. De ingang in het midden is versierd met eenvoudige gevelstenen in de vorm van een hand die een munt in het spaarvarken stopt.

De balustrade op de bovenste verdieping is versierd met met gebeeldhouwde dieren zoals een hamster, een eekhoorn en een bij ontworpen door A. van den IJssel. De dieren symboliseren het sparen.

Projectgegevens

Naam: Spaarbank
Status: Gemeentelijk monument
Lokatie: Botersloot 25
Deelgemeente: Centrum – Stadsdriehoek
Categorie: Kantoorgebouw
Architect:  J.J.P. Oud
Opdrachtgever: Spaarbank Rotterdam
Realisatie: 1957

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Spaarbank 51.922806, 4.486724 SpaarbankBotersloot 251957J.J.P. OudGemeentelijk monument

Foto’s Spaarbank

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here