Hakagebouw

0
4494

Het HAKA gebouw aan de Vierhavenstraat 40 in Rotterdam werd in 1932 gebouwd in opdracht van de Coöperatieve Groothandelsvereniging ‘De Handelskamer’. Het ontwerp van het voormalige hoofdkantoor van de architecten H.F. Mertens en J. Koeman bevat een koffiebranderij, een thee-mengerij en een verpakkingsafdeling met daarnaast kantoren, een magazijn en een graansilo. Het HAKA gebouw wordt herontwikkeld door de Dudok Groep.

HAKA gebouw

Industriegebouw HAKA

Het HAKA-gebouw is strategisch gepositioneerd aan de kop van de Keilehaven. Wegens de geringe breedte van het beschikbare terrein, is het ingeklemd tussen kademuur en rijweg. De verdiepingen aan weerszijden kragen 2,30 meter uit. Het HAKA werd, net als dat andere industriële monument in de stad, de Van Nelle Fabriek, gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Het was tevens het eerste gebouw in Nederland waarvan het betonskelet en de buitenmuren zijn gestort met een betonpomp.

Haka-gebouw luchtfoto 1960

In het HaKa gebouw werden veel producten die je in de supermarkt kan kopen opgeslagen en verwerkt. Vanuit de haven kwam koffie en thee dat hier werd gebrand en verpakt om vervolgens naar de winkels van de coöperatieve HaKa te gaan. Het gebouw bevat ook grote silo’s bijvoorbeeld voor graan. In de hoogtijdagen van het bedrijf werkten hier ca. 700 mensen. Tot 1973 fuctioneerde het HAKA gebouw als fabrieksgebouw.

Hakagebouw

Paternoster lift

Bijzonder is ook de paternoster lift in het gebouw. Dit is één van de nog 7 paternoster liften in Nederland, waarvan drie in Rotterdam. Naast het Haka-gebouw zijn de paternoster liften ook te vinden in het Oude Postkantoor aan de Coolsingel en in het voormalige belastingkantoor aan de Puntegaalstraat.

Hakagebouw

Rijksmonument

Sinds 2002 is het HAKA gebouw met zijn architectuur- en cultuurhistorische, bouwtechnische en innovatieve waarde, een rijksmonument en erkend als industrieel erfgoed.
Bekijk alle Rijksmonumenten Delfshaven Nieuw Mathenesse, Schiemond en Bospolder

Herontwikkeling Hakagebouw

De nieuwe eigenaar, Dudok Groep, herontwikkelt het pand tot een kantoorgebouw, met behoud van de industriële en monumentale uitstraling. De planvorming hiervoor is inmiddels gestart.
Meer info: projectwebsite

M4H en Dakpark

Het Haka gebouw ligt tegenover het Dakpark Rotterdam en aan de rand van het nieuw te ontwikkelen gebied Merwede Vierhavens (M4H).

Projectgegevens

Naam: Hakagebouw
Status: Rijksmonument
Locatie: Vierhavenstraat 40
Deelgebied: Delfshaven
Type: Bedrijfsgebouw
Architect: H.F. Mertens, J. Koeman
Opdrachtgever: HAKA
Realisatie: 1932

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

HAKA-gebouw 51.908400, 4.437830 Haka-gebouw

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in