Unilever Hogeschool Rotterdam Museumpark

0
3994

Het voormalig kantoor van Unilever aan het Museumpark 40 is tegenwoordig de hoofdvestiging van Hogeschool Rotterdam. Het is gebouwd in 1932 als hoofdkantoor van Unilever naar het ontwerp van architect H.F. Mertens. Het gebouw is een Rijkmonument.

vm kantoor Unilever

Architectuur

Het Unilevergebouw is ontworpen in zakelijk-expressionistische trant met massieve bakstenen gevels en horizontale raampartijen. Het wigvormige gebouw bestaat uit twee blokken van ongelijke lengte langs de Rochussenstraat en de Wytemaweg. Zij zijn verbonden door een monumentale entree op de kop van het gebouw aan de Mathenesserlaan. Het trappenhuis en een vergaderzaal boven de entree zijn duidelijk geaccentueerd. Nog geen twee jaar later ontwierp architect Mertens het zeer moderne Haka-gebouw.

Unilevergebouw Rotterdam

Land van Hoboken

Het voormalige kantoorgebouw van Unilever neemt door zijn architectonische autoriteit een cruciale positie in binnen het stedenbouwkundige plan, Uitbreidingsplan Dijkzigt, voor het voormalige Land van Hoboken van W.G. Witteveen uit 1926.

Uitbreidingsplan Dijkzigt

Unilever Rotterdam

Op 1 januari 1930 wordt Unilever opgericht. Unilever is een fusie tussen het Nederlandse bedrijf van Samuel van den Bergh en Anton Jurgens (sinds 1927 samen in de Margarine Unie) en het Engelse Lever Brothers. Het bedrijf had twee hoofdkantoren in Rotterdam en London. Het kantoor en de margarinefabriek van Van de Bergh en Jurgens was gevestigd aan de Nassaukade in Rotterdam. Unilever wilde graag een nieuw hoofdkantoor in Nederland. Ze hadden een toplocatie aan de rand van Land van Hoboken, het huidige Dijkzigt op het oog. Ze dreigde de Gemeente Rotterdam het hoofdkantoor te verplaatsen naar Den Haag als deze locatie niet beschikbaar kwam. De Gemeente Rotterdam zwichtte en Unilever kreeg het wigvormige terrein in het uitbreidingplan Dijkzigt. In 1992 vertrok Unilever uit het gebouw aan het Museumpark en verhuisde naar het nieuwe Unilever hoofdkantoor aan het Weena. Over fabriek aan de Nassaukade werd het kantoorgebouw De Brug gebouwd waar Unilever Nederland in werd gehuisvest.

Hogeschool Rotterdam

Het gebouw is door architectenbureau EGM verbouwd tot Hogeschool.

Projectgegevens

Naam: Voormalig hoofdkantoor Unilever
Status: Rijksmonument
Adres: Museumpark 40
Deelgemeente: Centrum, Dijkzigt
Categorie: Kantoorgebouw
Architect: H.F. Mertens
Opdrachtgever: Unilever
Start bouw: 1930
Realisatie: 1931

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Unilevergebouw - Hogeschool Rotterdam 51.913237, 4.468818 Unilevergebouw

Projecten in Rotterdam van deze architect:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in