Rotterdamse Bank Coolsingel

0
9375

Het bankgebouw van de Rotterdamsche Bankvereeniging (Robaver) aan de Coolsingel 119 in Rotterdam is ontworpen door architect H.F. Mertens. Het bankgebouw uit 1949 is het eerste grote bouwprojecten dat na het bombardement van mei 1940 in het verwoeste stadscentrum is gerealiseerd. In het Rijksmonument dat vanaf 2020 is geïntegreerd in de nieuwbouw Forum Rotterdam huisvest boekhandel Donner.

ABN Coolsingel

De nieuwe bank werd niet gebouwd op de plaats van de voorganger aan de Boompjes 77-81 die in mei 1940 werd verwoest, maar kreeg een prominente positie in het nieuwe zaken- en winkelcentrum aan de westzijde van de Coolsingel. Op de plaats waar tot 1940 het Coolsingelziekenhuis stond, dat in het bombardement werd verwoest. De bouw de Rotterdamse Bank werd gestart in 1941 maar vanwege de algemene bouwstop pas voltooid in 1949.

Architectuur

Het ontwerp volgt de uitgangspunten van het wederopbouwplan van W.G. Witteveen uit 1940, dat in 1946 werd vervangen door het op modernistische leest geschoeide Basisplan van C. van Traa. Deze eerste herbouwfase van de stad laat zich aflezen aan de modern-traditionalistische architectuur en bewuste monumentaliteit van het gebouw, in aansluiting op Witteveens visie over het nieuwe stadsbeeld. Daarnaast markeert het gebouw door zijn schuine ligging het oude verloop van de Coolsingel richting Schiedamse Vest. In het latere wederopbouwplan zou de Coolsingel in een directe lijn richting de Maas worden verlegd.

Rotterdamse Bank, Robaver

Uitbreiding hoogbouw

Vanaf midden jaren zeventig is het gebouw in gebruik als hoofdvestiging van de AMRO-bank, een fusie van de Amsterdamsche Bank en de Rotterdamsche Bank. Hiervoor is in n 1976-1987 is het bankgebouw uitgebreid met hoogbouw aan de achterkant naar het ontwerp van Kraaijvanger Architecten in samenwerking met A.J.B. van de Graaf.  Het  oude bankgebouw is hierbij van binnen grotendeels ontdaan van zijn (marmeren) afwerkingen. Ook de vensters in de buitengevels zijn hierbij vervangen.

Forum Rotterdam

Vanaf 2020 is het monumentale bankgebouw onderdeel zijn van het nieuwe winkelcomplex Forum Rotterdam naar het ontwerp van architectenbureau OMA van Rem Koolhaas.

Projectgegevens

Naam: Rotterdamse Bank
Status: Rijksmonument
Adres: Coolsingel 119
Deelgemeente:
Centrum – Cool
Categorie:
Kantoren
Functie: Bankgebouw
Huidige functie: Winkel – Forum Rotterdam
Architect: 
H.F. Mertens
Realisatie: 1949
Rijksmonument: 
19 februari 2010
Nummer: 
530919

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Rotterdamse Bank 51.919217, 4.479397 Rotterdamse Bank

Projecten in Rotterdam van deze architect: