Slaakhuys wordt luxe boutique hotel

3
15621

Slaakhuys hotel frame vastgoed

Herontwikkeling Slaakhuys

Slaakhuys Het Rijksmonument Slaakhuys aan Slaak 34 in Rotterdam wordt gerestaureerd en herontwikkeld tot luxe boutique hotel. In het karakteristieke wederopbouwpand was de voormalige drukkerij en het redactie van de krant Het Vrije Volk was gevestigd. Het ontwerp is van architect Jeroen Hoorn in opdracht van Frame Vastgoed. De renovatie en restauratie is inmiddels in volle gang. Oplevering wordt in het voorjaar 2018 verwacht.

Slaakhuys restaurant

Herbestemming en restauratie Slaakhuys

Het Slaakhuys wordt herbestemd tot luxe boutique hotel met 75 – in grootte variërende – kamers, appartementen en penthouses. Hotelgasten kunnen rekenen op hoog serviceniveau tijdens hun verblijf. Zo kunnen zij gebruikmaken van de veelomvattende conciërge service, maar is er ook een handige app waarmee zij met een druk op de knop van vele gemakken kunnen worden voorzien. Het hotel krijgt een bijbehorende restaurant en een bar.

Lidl Foodmarket
De zetterij, drukkerij en het dienstengebouw worden in gebruik genomen door Lidl foodmarket.

Slaakhuys Jeroen Hoorn 4

Parkeren en bergingen
De constructie in de kelder onder zetterij en drukkerij wordt zo aangepast en daarmee geschikt gemaakt voor parkeren en woningberging. De in 1988 toegevoegde eerste verdieping op de uitbreiding uit 1966 (Vegter) wordt gesloopt.

De kunstwerken in het gebouw zijn zeer typerend voor de Wederopbouwperiode. Zij zouden daarom zoveel meerwaarde opleveren aan de beleving van het karakteristieke gebouw dat juist met veel zorg teruggebracht wordt naar de oorspronkelijke staat. Voorgesteld wordt om uit andere gebouwen vrijgekomen kunstwerken op de begane grond te herplaatsen ter vervanging van een bestaand kunstwerk. Het oorspronkelijke kunstwerk is nog deels aanwezig op de wand maar grotendeels verdwenen.

Slaakhuys 1

Het Rijksmonument Slaakhuys

In 1954 werd voor uitgeverij de Arbeiderspers een nieuw kantoorgebouw gerealiseerd voor het landelijke avondblad ‘Het vrije Volk’ ontworpen door voormalig rijksbouwmeester J.J.M. Vegter. Het wederopbouwmonument werd gebouwd op de plek en de fundering van het gebombardeerde gebouw Voorwaarts van architect H.P. Berlage uit 1907. Het Slaakhuys bestond uit een boekwinkel, redactielokalen van de krant Het Vrije Volk en een drukkerij. Het Slaakhuys is sinds 2010 een Rijksmonument.

Het ‘Slaakhuys’ vertegenwoordigt de architectuur van de vijftiger jaren in het algemeen en de architectuur van Johannes Vegter is het bijzonder. Diverse uitbundig vormgegeven elementen zoals een vrijstaande parasolvormige luifel en een trapeziumvormige erker onderstrepen het monumentale karakter

Projectgegevens

Naam: Slaakhuys
Status: in uitvoering
Lokatie: Slaak 34
Deelgemeente: Kralingen-Crooswijk
Categorie: herbestemming naar hotel
Architect: Jeroen Hoorn
Opdrachtgever: Frame Vastgoed
Start bouw: 2017
Realisatie: 2018

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Slaakhuys 51.924294, 4.499125 SlaakhuysHerontwikkelingRijksmonument

3 REACTIES

  1. Geweldig om een smaakvolle architect aan het werk te zien, met groot respect voor het verleden en de ziel van het gebouw!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here