Herontwikkeling en restauratie Slaakhuys
Het Rijksmonument Slaakhuys aan Slaak 34 in Rotterdam is gerestaureerd en herontwikkeld tot luxe boutique hotel. In september 2019 opende The Slaak a Tribute Portfolio Hotel haar deuren. In april 2018 werd de Lidl supermarkt al was opgeleverd in het karakteristieke wederopbouwpand waar de voormalige drukkerij en het redactie van de krant Het Vrije Volk was gevestigd. Het ontwerp is van architect Jeroen Hoorn in opdracht van Frame Vastgoed.
The Slaak Hotel en restaurant Didot34
Het Slaakhuys is herbestemd Hotel The Slaak Rotterdam een design boutique hotel onder het Tribute Portfolio label van Marriott Hotels. The Slaak Rotterdam beschikt over 74 kamers, restaurant & bar Didot34, twee vergaderruimtes en fitness Studio34. Geheel in lijn met de architectuur van het pand uit 1954, is de jaren 50 stijl doorgevoerd in het interieur van het hotel. De afwisselende kleuren, behang met prints en het gebruik van materialen als marmer, messing en hout geven een gevoel van warmte en luxe.
Lidl Foodmarket
De zetterij, drukkerij en het dienstengebouw is in april 2018 in gebruik genomen door Lidl foodmarket.
Parkeren en bergingen
De constructie in de kelder onder zetterij en drukkerij is zo aangepast en daarmee geschikt gemaakt voor parkeren en woningberging. De in 1988 toegevoegde eerste verdieping op de uitbreiding uit 1966 (Vegter) is gesloopt.
De kunstwerken in het gebouw zijn zeer typerend voor de Wederopbouwperiode. Zij zouden daarom zoveel meerwaarde opleveren aan de beleving van het karakteristieke gebouw dat juist met veel zorg teruggebracht wordt naar de oorspronkelijke staat. Het oorspronkelijke kunstwerk is nog deels aanwezig op de wand maar grotendeels verdwenen.
Het Rijksmonument Slaakhuys
In 1954 werd voor uitgeverij de Arbeiderspers een nieuw kantoorgebouw gerealiseerd voor het landelijke avondblad ‘Het vrije Volk’ ontworpen door voormalig rijksbouwmeester J.J.M. Vegter. Het wederopbouwmonument werd gebouwd op de plek en de fundering van het gebombardeerde gebouw Voorwaarts van architect H.P. Berlage uit 1907. Het Slaakhuys bestond uit een boekwinkel, redactielokalen van de krant Het Vrije Volk en een drukkerij. Het Slaakhuys is sinds 2010 een Rijksmonument.
Het ‘Slaakhuys’ vertegenwoordigt de architectuur van de vijftiger jaren in het algemeen en de architectuur van Johannes Vegter is het bijzonder. Diverse uitbundig vormgegeven elementen zoals een vrijstaande parasolvormige luifel en een trapeziumvormige erker onderstrepen het monumentale karakter
Projectgegevens
Naam: Slaakhuys
Status: gerealiseerd
Lokatie: Slaak 34
Deelgemeente: Kralingen-Crooswijk
Categorie: herbestemming naar hotel
Architect: Jeroen Hoorn
Opdrachtgever: Frame Vastgoed
Start bouw: 2017
Realisatie: 2019
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...
Veel belovend project en een aanwinst voor de stad.
In dat pand heeft ook Handelsmij R.S. Stokvis & Zn gezeten. Ik heb daar gewerkt van 1964 – 1992.
Ja dat herinner ik mij ook. Sterker nog toen ik het pand in 2018 fotografeerde, kwam er nog een stuk van de oude Stokvis naam naar voren. Als je op internet zoekt lijkt de aanwezigheid op de Slaak vergeten. Het gaat alleen maar over de Westzeedijk (Oceaanhuis) en opkopen door OGEM, Pakistani en Borsumij Wehry (na jouw tijd want in 1994). Wat was de rol van het pand aan de Slaak? Werd zowel de hoogbouw als de locatie er achter gebruikt door Stokvis?Wil daar best meer over weten. Snooker centrum was na de Stokvis tijd neem ik aan. Heb jij toevallig ook foto’s uit die tijd Wim?
Geweldig om een smaakvolle architect aan het werk te zien, met groot respect voor het verleden en de ziel van het gebouw!!