Industriegebouw Goudsesingel

0
8365

Industriegebouw Goudsesingel 7

Industriegebouw Goudsesingel

Het rijksmonument Industriegebouw Goudsesingel (1949) is één van de vier bedrijfsverzamelgebouw die in de wederopbouw door de architecten Maaskant en Van Tijen werden ontworpen. Het u-vormige gebouw van 110 meter lang is in 2010 grondig gerestaureerd.

Totstandkoming

Na de oorlog was er in Rotterdam gebrek aan bedrijfspanden, met name bedrijfsruimtes voor kleine bedrijven. De Gemeente Rotterdam en de Kamer van Koophandel stimuleerde de bedrijvigheid in Rotterdam doormiddel van het stimuleren van het bouwen van collectieve huisvesting voor bedrijven. Op verschillende plekken in de stad verschenen industriegebouwen waar kleine bedrijven ruimtes konden huren.

Industriegebouw Goudsesingel

Het eerste verzamelgebouw dat door de architecten Maaskant en Van Tijen werd gebouwd is in 1947 aan de Oostzeedijk; het tweede in 1949 het Industriegebouw aan de Goudsesingel. Het grootste gebouw en nu het monument van de wederopbouw is het Groothandelsgebouw uit 1953.  Eind jaren 50 werd nog het verzamelgebouw Zuidplein gebouwd. Deze grote verzamelgebouwen werden typerend voor de wederopbouw periode in Rotterdam. Al deze verzamelgebouwen zijn ontworpen door Van Tijen en Maaskant.

Architectuur Industriegebouw Goudsesingel

Het U-vormige gebouw heeft een gevellengte van 110 meter aan de Goudsesingel en is 53 meter diep. In de kelder bevindt zich een garage. Op de begane grond zijn winkels en showrooms gevestigd met daarboven vier verdiepingen met kantoorruimten. Op de dakverdieping zijn de personeels- en directiekantine, vergaderzalen en enkele woningen gesitueerd. Tussen de poten van de U liggen vijf lage werk- en opslaghallen. Een expeditiestraat doorsnijd het gebouw. Het gebouw heeft 20.000 m2 bedrijfsruimte.

Renovatie

In 2007 is het gebouw aangekocht door Stadswonen met het idee er weer een bedrijfsverzamelgebouw van te maken. In 2010 is de verbouwing gerealiseerd. In de vijf lage werk- en opslaghallen heeft Stadswonen (nu Vestia Rotterdam Stadswonen) sinds september 2010 haar kantoor gevestigd. Het ontwerp van de renovatie en vernieuwing van het Industiegebouw Goudsesingel is van architectenbureau Van Rassel.

Projectgegevens

Naam: Industiregebouw
Status: Rijksmonument
Adres:
Goudsesingel 66-202
Deelgemeente:
Centrum Stadsdriehoek
Functie: Verzamelgebouw voor kantoren en horeca
Architect: H.A. Maaskant, W. van Tijen, E. Groosman
Realisatie: 1949

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Industriegebouw Goudsesingel 51.923733, 4.492679 Industriegebouw Goudsesingel

Foto’s

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”industriegebouw Goudsesingel”]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in