Industriegebouw Zuidplein

0
123561

Zuidplein Verzamelkantoor voorkant 1960Industriegebouw Zuidplein Rotterdam

Het industriegebouw Zuidplein aan de Strevelsweg in Rotterdam Zuid is gebouwd in 1961. Het was bedoeld als tegenhanger op Zuid van het Groothandelsgebouw, het bedrijfsverzamelgebouw dat ontworpen is door dezelfde architect; H.A. Maaskant.

Het gebouw met verhuurbare ruimtes voor kleinere bedrijven is een modernistische uitvoering van de eerdere verzamelgebouwen aan de Oostzeedijk en het Industriegebouw Goudsesingel. Deze gebouwen ontwierp Maaskant samen met architect Van Tijen. Nadat zij  uiteen waren gegaan was Maaskant bij het ontwerp van Industriegebouw Zuidplein zelf volledig verantwoordelijk voor de architectuur. De bakstenen gevels en zware betonnen elementen zijn verdwenen en het beeld wordt bepaald door de horizontale lijnen van de betonvloeren en grote glasgevels.

Architectuur Industriegebouw Zuidplein

Het gebouw bestaat uit een langgerekt blok van acht verdiepingen aan de Zuidpleinzijde een aan de achter zijde drie kubussen die met een luchtbrug over de tussenliggende expeditiestraat aan het hoofdblok zijn verbonden.

Op de begane grond bevinden zich in het langgerekte bouwdeel winkels en showrooms met in het midden de centrale entree. Daarboven liggen zeven lagen met bedrijfsruimtes. De drie losse bouwdelen bevatten alleen bedrijfsruimte. De gemeenschappelijke kantine die uit de Zuidpleingevel steekt doorbreekt het strakke gebouw.

De gevels worden gedomineerd door de horizontale lijnen van de betonvloeren met glazenwasserbalkons en een stalen hekwerk. Daartussen zit een pui-invulling van hoofdzakelijk glas. Er staan grote lichtreclames op het dak. Bij de losse bouwdelen aan de achterzijde is een vergelijkbare rationele opzet zichtbaar, echter zonder glazenwasserbalkons. Stalen noodtrappenhuizen doorbreken hier de uniformiteit van de gevels. De galerijen aan de expeditiestraat zijn bij een recente verbouwing dichtgezet met glas.

Verzamelgebouwen Rotterdam

Verzamelgebouwen voor kleine bedrijven en kantoren waren na de oorlog populair, vanwege het gebrek aan bedrijfsruimtes voor kleine bedrijven. Verzamelkantoren hadden economische voordelen van een gezamenlijke huisvesting met gedeelde faciliteiten. Ook de flexibiliteit van de verhuurbare kantoor- en bedrijfsruimtes was een voordeel. Op verschillende plekken in de stad verschenen industriegebouwen waar kleine bedrijven ruimtes konden huren.

Het industriegebouw Zuidplein was een initiatief van de NV Bouw- en exploitatiebedrijf v/h C. Gestel. Het Zuidplein was in meerdere opzichten een gunstige locatie: het lag nabij de haven, was goed bereikbaar en uit de woonwijken in de buurt  konden arbeidskrachten geworven worden.

Maaskant en Van Tijen realiseerden een aantal belangrijke verzamelgebouwen in Rotterdam net na de tweede wereld oorlog. Het eerste verzamelgebouw werd in 1947 aan de Oostzeedijk gebouwd; de tweede in 1949 was Industriegebouw Goudsesingel. Het grootste verzamelgebouw is het Groothandelsgebouw uit 1953.

Projectgegevens

Naam: Industriegebouw Zuidplein
Status: Gerealiseerd
Adres: Strevelsweg 700
Deelgemeente: Charlois
Categorie: Kantoorgebouw
Architect: H.A. Maaskant
Opdrachtgever:
Realisatie bouw: 1961

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Industriegebouw Zuidplein 51.888016, 4.493863 Industriegebouw Zuidplein