Rotterdamse Manege

0
2765

De Rotterdamse Manage aan de Kralingseweg 120 in Rotterdam is gebouwd in 1937. Het ontwerp is van architect Willen van Tijen. De manage is nog steeds in gebruik. In 2011 is de manage uitgebreid met een nieuwe tribune, stallen en ontvangst ruimte voor het jaarlijkse internationaal paardensportevenement CHIO. Het oorspronkelijke deel van complex heeft de status van Rijksmonument.

Kralingseweg 120

Halverwege de jaren dertig van de 20e eeuw wordt een begin gemaakt met de ontginning van het gebied rond de Kralingse Plas. Het krijgt een recreatieve functie. Een van de eerste sportverenigingen die zich hier van de gemeente Rotterdam mag vestigen is de Rotterdamse Manege. Zij waren gevestigd aan de krap behuisde locatie aan de Tuinderstraat. Architect Willem van Tijen krijgt de opdracht het nieuwe manege complex te ontwerpen omdat hij zo goedkoop kan bouwen. In het zelfde jaar ontwerpt hij ook het Clubgebouw van Rotterdamse Zeilvereniging aan de Kralingse Plas.

Kralingseweg 120

De manege gebouwen zijn door Van tijen ontworpen in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. Het complex bestaat uit drie onderdelen: Het hoofdgebouw is een manegehal van 36 meter bij 18 meter met een dressuurruimte en een tribune. Aan de westgevel is hier aan vast gebouwd het clubhuis met kleed en tuigkamers op de begane grond en een caferuimte op de verdieping. Het hoofdgebouw bestaat uit een staalskelet met wit geschilderd metselwerk.

Projectgegevens

Naam: Rotterdamsche Manege
Status: Rijksmonument
Lokatie: Kralingse Plaslaan 120
Deelgemeente: Kralingen-Crooswijk
Categorie: Recreatie
Architect: Willen van Tijen
Opdrachtgever: Rotterdamsche Manege
Realisatie: 1937

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in