Kubuswoningen Rotterdam
De Kubuswoningen aan de Blaak in het centrum van Rotterdam zijn een opvallende en kleurrijke verschijning. De markante vormgeving is bedacht door de Amsterdamse provoarchitect Piet Blom (1934-1999). Het Blaakse Bos, naam voor de verzameling Kubuswoningen, hebben sinds 2009 de status van gemeentelijk monument. Altijd al een kubuswoningen van binnen willen bekijken ? De Kijkkubus is van binnen te bezichtigen. De kubuswoningen behoort nog steeds tot de top 10 van de moderne architectuur in Rotterdam.
Verlevendiging van de binnenstad
Aan het eind van de jaren zestig vinden veel Rotterdammers het centrum van de stad ongezellig en de architectuur te zakelijk en functioneel. Het in 1974 nieuw aangetreden gemeente bestuur geeft prioriteit aan stadsvernieuwing en verlevendiging van de binnenstad. Zij proberen dit te bereiken door gevarieerde en kleinschalige architectuur te realiseren. Deze bouwstijl wordt het structuralisme genoemd.
Meer architectuur in Rotterdam
Meer bouwstijlen in Rotterdam
Ontwikkeling van de Oude Haven
In 1977 krijgt Piet Blom een studie opdracht voor het gebied rond de Oude haven. Dit terrein ligt al vanaf de Tweede Wereld Oorlog braak. De opdracht is om een stedelijk woongebied te ontwikkelen met een hoge woondichtheid gecombineerd met andere functies. De architectuur moet speels zijn en bestemd voor minder draagkrachtigen. Het gebied rond de markt en bibliotheek moet gekoppeld worden aan de nieuw te ontwikkelen Oude Haven door middel van een voetgangersbrug als een soort “Ponte Vecchio” over de drukke Blaak heen.
Wonen in een gekantelde kubus
De Kubuswoning bestaat uit een gekantelde houten kubus die met één punt op een betonnen zeshoekige kern rust. In deze stam bevinden zich de entree en het trappenhuis. De kubus telt drie verdiepingen: het ‘straathuis’ met keuken en woonkamer, het ‘hemelhuis’ met slaapkamers en het ‘loofhutje’. In de kern zijn de enige verticale wanden re vinden, de rest van de wanden loopt schuin.
Het Potlood (Schreierstoren)
Drie dagen voordat de eerste paal wordt geslagen trok de opdrachtgever zich terug. Het plan wordt aangepast en in plaats van 74 kubuswoningen worden er 38 gerealiseerd. Piet Blom ontwerpt ter compensatie de Schreierstoren, een woontoren in 5 hoekige vorm met een schuin geknikt puntdak wat al snel de naam Het Potlood heeft. Aan de andere kant van de Kubus woningen ontwerpt Piet Blom 250 woningen in combinatie met café’s en restaurants aan de Spaansekade bij de Oude Haven. Het geheel is ontworpen in mediterrane stijl met een hoge dichtheid.
Een kubus woning bezichtigen ?
Tegenwoordig zijn de kubuswoningen een toeristische architectuur attractie. Per jaar bezoeken tienduizenden toeristen het gebied rond de kubuswoningen en het uitgaansgebied de Oude Haven. Voor geïnteresseerden is een modelwoning ingericht “De Kijkkubus”.
Beeldje architect Piet Blom
Onderstaand beeldje van architect Piet Blom staat bij de Kijkkubus. Het is gemaakt door zijn dochter Hannah Blom. Het beeldje van Piet Blom is in 2005 gemaakt toen het Speelhuis, het theater met geïntegreerde kubuswoning, in Helmond werd aangepast. Bij de brand in 2012 van deze kubuswoning is de bronzen kop er heelhuids uitgekomen.
Projectgegevens
Naam: Kubuswoningen
Status: Gemeentelijk monument
Lokatie: Overblaak 70
Categorie: Woningen, Horeca
Architect: Blom P. (Piet)
Opdrachtgever:
Bouwstijl: Structuralisme
Realisatie: 1984
Programma: 38 kubussen
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...
Foto’s Kubuswoningen
[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”kubuswoningen”]