Sloop Kunstwerk Coolsingel gestart

8
10999

Kunstwerk De Nooduitgang

Het kunstwerk boven de voormalige atoombunker aan de Coolsingel tussen het Stadhuis en het oude postkantoor wordt gesloopt. De sloop van het kunstwerk en de verbouwing van de atoombunker is op dinsdag 2 mei 2017 gestart. De klus moet zondag 7 mei zijn afgerond voor de huldiging op maandag van Feyenoord op de Coolsingel.

Herinrichting Coolsingel 

“Het bovengrondse obstakel van de ondergrondse bunker wordt verwijderd, zodat het nieuwe dak onder het maaiveld blijft. Dit alles is ten behoeve van de herinrichting van de Coolsingel”, aldus een woordvoerder de gemeente.

Kunstwerk Jan van Munster

Het kunstwerk ‘De Nooduitgang’ van Jan van Munster uit 1975 bedekte het ontsnappingsluik en de ontluchtingsbuizen van de atoombunker waar de belangrijkste PTT-mensen de internationale communicatie konden verzorgen. Communicatie van alle vitale sectoren (ziekenhuizen, legercentrales, overheidsdiensten) waardoor altijd door kon gaan in crisistijd of in oorlogen. De bunker kan ondergronds worden bereikt vanaf het naastgelegen Postkantoor aan de Coolsingel.

Kunstwerk De Nooduitgang

Herontwikkeling Post Rotterdam

De voormalige atoombunker krijgt waarschijnlijk een functie in de herontwikkeling van de voormalige postkantoor tot hotel Post Rotterdam.

8 REACTIES

  1. Waarom niet gelijk een doorsteekje gemaakt (toch minstens voor fietsers) van de Stadhuisstraat naar de Coolsingel? Nu houdt de Stadhuisstraat ineens op! Ik kijk erop vanaf mijn werkplek in het Timmerhuis en de hele dag zie ik auto’s inrijden vanaf Meent – Rodezand die moeten keren….

      • Okay, de provincialen die deze stad besturen zijn (of komen) er wel achter dat de sloop van Naum Gabo’s beeld niet kan wegens internationale reputatieschade (laten verrotten dan maar?). Maar de Rotterdamse mentaliteit richting kunst in de openbare ruimte verandert er niet door. Een werk van de minder bekende kunstenaar Jan van Munster slopen, dat kan blijkbaar nog wel en behalve dat het gewoon op z’n plaats had kunnen blijven, wordt ook niet gekozen voor verplaatsing als alternatief. Desnoods opslag (alhoewel de perspectieven van kunst in Rotterdamse opslag bewezen twijfelachtig zijn: verdwijning, beschadiging etc.). Doneren aan de erven van de kunstenaar of aan een museum had ook gekund. Ik vraag me af of dat allemaal overwogen en onderzocht is. Het gaat er helemaal niet om of het een mooi ding is of niet, da’s subjectief en er zijn veel meer maatstaven die meetellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in