Villa Van Waning herontwikkeling

0
14275

Villa van Waning, het rijksmonument uit 1898 aan de Nijverheidsstraat 53, krijgt een nieuwe bestemming als horecagelegenheid. Het verwaarloosde monument op het eiland Feijenoord in Rotterdam is het voormalige hoofdkantoor van de Rotterdamse Cementfabriek Van Waning. Het ontwerp van de renovatie is van IWT architecten in opdracht van ontwikkelaar New Industry.

Van Waning 171220 3

Van Waning restauratie

In december 2020 zijn de renovatie werkzaamheden bijna afgerond. De oude muurschildering op de zijgevel is in het nieuwe ontwerp prominent zichtbaar gebleven. Het wapenschild, dat in 2017 werd gestolen, is gereproduceerd en teruggeplaatst aan de gevel. Zo blijft de historie bewaard voor de stad.

Van Waning 171220 2

De horecazaak gaat Villa van Waning heten en moet een bijzondere gelegenheid worden voor ontmoeten, eten en drinken in het park. De ambitie is om het als aanjager te zijn voor de verdere ontwikkeling van de wijk Feijenoord.

Rotterdamsche Cementsteenfabriek Van Waning & Co

Het gebouw Villa Van Waning ligt in de Rotterdamse wijk Feijenoord, aan de Nijverheidstraat in het Nassauhavenpark. Het Rijksmonument uit 1898 is het voormalige hoofdkantoor van de N.V. Koninklijke Rotterdamsche Beton– & Aannemingmaatschappij v/h Van Waning & Co.

De Rotterdamsche Cementsteenfabriek Van Waning & Co. werd in 1888 door Jacob van Waning opgericht. In 1898 verplaatste Van Waning & Co zijn cementfabriek van Delfshaven naar Feijenoord. Op het Eiland Feijenoord, dat vanaf ca. 1875 werd ontwikkeld, waren alle voorwaarden aanwezig om het bedrijf Van Waning verder te ontwikkelen. Het werd de grootste producent van betonriolen in Nederland. Nadat Van Waning paleis Het Loo had voorzien van beton-riolering ontving de firma het predicaat koninklijk. Als kroon op het werk werd in 1903 het wapenschild geplaatst op de gevel.

Eigenaar Jacob van Waning ontwierp de villa die als woonhuis en kantoor ging functioneren. Villa van Waning heeft een gevel in Jugendstil stijl met veel gebruik van beton. De gevel diende ook gelijk als reclame-uiting om aan te tonen dat er fraaie bouwwerken gerealiseerd konden worden met het voor die tijd vernieuwende kunststeen. Villa Van Waning is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde, en tevens van bijzondere bouwhistorische waarde als herinnering aan de vroegste fase van betontoepassing in Nederland.

New Industry

Al in 2009 bedacht Vincent Taapken van New Industry het plan Villa van Waning. Het idee was om het karakteristieke gebouw langzaam geleidelijk om te toveren tot een ontmoetingsplek de wijk waar lekker eten en drinken, ambacht, vakmanschap, innovatie, experiment en samenkomen. Eind 2017 bereikte hij een overeenstemming met de gemeente Rotterdam over de verkoop en herontwikkeling van het rijksmonument Van Waning. 

Ontwikkeling eiland Feijenoord

De villa Van Waning ligt in het Nassauhavenpark dat in 2012 grondig is aangepakt. In 2020 zijn in de naastgelegen Nassauhaven de 18 drijvende woningen aangekomen opgeleverd. Aan de, iets verder op gelegen, Piekstraat zijn de Piekstraat toren en woongebouw The Peak in ontwikkeling.

Projectgegevens

Naam: Villa Van Waning
Status: in uitvoering
Adres: Nijverheidsstraat 53
Deelgebied: 
Feijenoord
Categorie: Horeca
Architect: IWT Architecten
Opdrachtgever: 
Start bouw: 2019
Realisatie: 2021

Projecten in Rotterdam van deze architect:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in