Villa Van Waning herontwikkeling

0
6966

Villa van Waning krijgt een nieuwe bestemming. Het verwaarloosde rijksmonument op het eiland Feijenoord in Rotterdam wordt gerestaureerd tot een bijzondere horecagelegenheid.

De Rotterdamse ontwikkelaar New Industry Development van Vincent Taapken en de gemeente Rotterdam hebben eind 2017 overeenstemming bereikt over de verkoop en herontwikkeling van het rijksmonument Van Waning. In 2014 deed de gemeente het Van Waning pand nog in de openbare verkoop. Alleen Vincent Taapken kon een serieus plan overhandigen maar bood ‘min 250.000 euro’. Toen werd de verkoop op het laatste moment afgeblazen. Nu is afgesproken dat Taapken de helft meekrijgt; 125.000 euro dus om achterstallig onderhoud weg te werken. Er moet nog veel worden geïnvesteerd waardoor het risicovol blijft zegt Taapken in het AD. ,,Het is voor mij geen winstproject, maar een maatschappelijk project.’’

De horecazaak gaat Villa van Waning heten en moet een bijzondere gelegenheid worden voor ontmoeten, eten en drinken in het park. De ambitie is om het een soort mini Hotel New York te laten worden als aanjager voor de verdere ontwikkeling van de wijk Feijenoord.

De horeca komt in een glazen kas die tegen de wand van de villa wordt gebouwd. Tevens komt er een groot terras in het Nassauhavenpark.

De oude muurschildering op de zijgevel zal in het nieuwe ontwerp prominent zichtbaar blijven. Het wapenschild, dat in 2017 werd gestolen, zal worden gereproduceerd en teruggeplaatst aan de gevel. Zo blijft de historie bewaard voor de stad.

De plannen zijn om begin 2018 met de werkzaamheden te starten en medio 2019 de Villa van Waning te openen.

Rotterdamsche Cementsteenfabriek Van Waning & Co

Het gebouw Villa Van Waning ligt in de Rotterdamse wijk Feijenoord, aan de Nijverheidstraat in het Nassauhavenpark. Het Rijksmonument uit 1899 is het voormalige hoofdkantoor van de N.V. Koninklijke Rotterdamsche Beton– & Aannemingmaatschappij v/h Van Waning & Co.

Rotterdamsche Cementsteenfabriek Van Waning & Co. werd in 1888 door Jacob van Waning opgericht. Op het Eiland Feijenoord, in het door ingenieur Rose getekende plan met industriehavens, waren alle voorwaarden aanwezig om het bedrijf Van Waning verder te ontwikkelen. Het werd de grootste producent van betonriolen in Nederland. Nadat Van Waning paleis Het Loo had voorzien van beton-riolering ontving de firma het predicaat koninklijk. Als kroon op het werk werd in 1903 het wapenschild geplaatst op de gevel.

Jacob van Waning was ook de architect van het gebouw met de gevel in de Jugendstil-stijl, die ook gelijk diende als reclame-uiting om aan te tonen dat er fraaie bouwwerken gerealiseerd konden worden met het voor die tijd vernieuwende kunststeen. Het laat negentiende-eeuwse pand Van Waning is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde, en tevens van bijzondere bouwhistorische waarde als herinnering aan de vroegste fase van betontoepassing in Nederland.

Ontwikkeling eiland Feijenoord

De villa Van Waning ligt in het Nassauhavenpark dat in 2012 grondig is aangepakt. In 2018 worden in de Nassauhaven 18 drijvende vrijstaande woningen (watervilla’s) gebouwd. Het wordt het eerste drijvende woonproject in een Rotterdamse havenbekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here