Aan de Piekstraat op het eiland Feijenoord in Rotterdam is de bouw van een woontoren in ontwikkeling. De woontoren is gepland op een mooie locatie aan de Nieuwe Maas. In de woontoren 73 meter hoge woontoren komen 142 loftwoningen in verschillende types. Het ontwerp is van het Rotterdamse architectenbureau KCAP in opdracht van Heijmans Vastgoed. De verkoop van de woningen startte in 2020. Door bezwaarprocedures is de start van de bouw vertraagd. In december 2021 maakte Heijmans bekend dat er groen licht is voor de bouw. De voorbereidende bouw werkzaamheden zullen begin 2022 gaan starten. Oplevering staat gepland in 2024.
Woningen Piekstraat
In de woontoren Piekstraat komen 142 loftwoningen in zes woningtypes. Van onder naar boven: Waterlofts, (Drive In) Atelierlofts, Panoramalofts, Loftappartementen, Studio’s en Skylofts. Ze variëren in grootte van 56 tot 234 m2 en schitteren door verschillende plattegronden, vides, veel lichtinval en extra hoge plafonds.
Meer info over de woningen op de projectwebsite
Ontwerp KCAP
Het ontwerp van de woontoren is van Rotterdamse architectenbureau KCAP met meerdere vestingen in de wereld maar dat het hoofdkantoor in een oude Nestlé-fabriek aan de Piekstaat heeft liggen.
Architect Irma van Oort van KCAP: ‘De industriële sfeer van het eiland komt terug in de architectuur van de toren. Kort gezegd hebben we vier volumes ontworpen, waarvoor de schaal en de maatvoering van de omringende fabrieken model stonden. Alsof het containers in de haven waren, hebben we de volumes slordig gestapeld. De schaalsprongen die ontstaan, geven het gebouw karakter. Ook qua materiaalgebruik gaan we mee met de omgeving: het bakstenen metselwerk in de onderste lagen gaat over in robuust glas en staal naarmate je hoger komt.’
Vertraging bouwstart
De vertraging van de bouw van de woontoren aan de Piekstraat is het gevolg van ingediende bezwaren tegen het bouwproject, onder meer van het naastgelegen bedrijf Hunter Douglas. Het bedrijf stapte naar de Raad van State omdat het vreesde dat bebouwing in de omgeving hun bedrijfsvoering zal schaden, bijvoorbeeld vanwege klachten over geluids- en stankoverlast. Een lange en onzekere procedure dreigde. Hunter Douglas heeft onlangs hun zaak ingetrokken waardoor de bouw starten. Eind 2021 is het Rotterdamse bedrijf Hunter Douglas verkocht aan een buitenlandse investeerder die wellicht andere plannen heeft met de fabriek locatie aan de Piekstraat.
Piekstraat – gebiedsontwikkeling
De woontoren is gepland naast twee historische loodsen die omgebouwd zijn tot bedrijfspanden door de Rotterdamse ontwikkelaar Vincent Taapken. Hij is tevens de bedenker van de woontoren, maar verkocht de rechten in 2015 aan Heijmans. Ook andere bedrijfspanden in het gebied worden herontwikkeld. Hiervoor is de gebiedsontwikkeling “Westelijke strip Piekstraat” opgestart met o.a. de herontwikkeling van Zuiderpoort en Skateland. Ook het nieuwbouw project The Peak is hier onderdeel van.
Meer ontwikkelingen op het eiland Feijenoord zijn drijvende woningen Nassauhaven, herontwikkeling Villa van Waning, het Hefkwartier op het voormalige Oranjeboomterrein en herontwikkeling van het Unilever terrein.
Projectgegevens
Naam: Woontoren Piekstraat
Status: In ontwikkeling
Adres: Piekstraat
Deelgemeente: Feijenoord
Categorie: Woningbouw
Architect: KCAP
Opdrachtgever: Heijmans Vastgoed
Realisatie: 2024
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...
Misschien moet men de bewoners als “welkomstgeschenk” een gratis (elektrische) fiets en gegarandeerde plaats in een fietsenstalling geven als tegengewicht voor een eventueel autogebruik, is nog goed voor het milieu ook. Op deze wijze voorkomt men autoparkeerproblemen.
Met de bouw van deze woontoren komen er ook voor de mensen die in deze huizen gaan wonen ook net zoveel auto’s bij in de wijk. Er is nu al geen plaats om auto’s te parkeren in de wijk.
Ik vraag me af waar gaat men de auto’s van deze nieuwkomers in de wijk parkeren?
Enfin, hilarische blokkendoos! Met plaatsvervangende schaamte! De architect zal wel weer gedwongen zijn ontwerp te laten verworden. pfffff
Een zoveelste recht-toe-recht-aan-doos ? Was het maar waar, want een eenvoudig volume, mits in de goede verhoudingen, kan in zijn eenvoud nog elegantie uitstralen. Hier is echter sprake van een lompe opeenstapeling met een ratjetoe aan materialisatie ; ronduit lelijke architectuur. Jammer ook op zo een prominent punt aan de rivier.
Het ontwerp is opeens sterk gewijzigd, haal mijn eerdere opmerking maar weg, want die sloeg op het eerdere plan. Dit is gewoon weer de zoveelste recht-toe-recht-aan doos.
Bijzonder ontwerp! Goede combinatie van moderne bouwkunst, strakke en stijlvolle vormgeving.
leuk ontwerp, speels en ook best hoog
maar hoe hoog…ben benieuwt!!
“The Swing” zou een leuke bijnaam voor deze frivole toren genoemd kunnen worden, gelukkig geen recht toe recht aan gebouw, alleen hoe hoog wordt het ? Komen er nog meer van dergelijke speelse torens die Rotterdam verlevendigen ?