Concept masterplan Nelson Mandela Park goedgekeurd

5
15637

Het Nelson Mandela Park ofwel Park Maashaven in Rotterdam Zuid wordt een zeven hectare groot park met ligweides, bomen, afwisselende beplanting en hoogteverschillen. Voor het Maashavenpark wordt een deel van de Maashaven gedempt. Het New Yorkse landschapsbureau SWA Balsley heeft de opdracht gewonnen voor het ontwerp welke door de Gemeente Rotterdam was uitgeschreven. Op 27 december 2020 is het concept Masterplan goedgekeurd meldt het New Yorkse landschapsbureau SWA Balsley. Op 17 juni 2020 werd al bekend dat Gemeente Rotterdam 223 miljoen euro beschikbaar stelt voor 7 stadsprojecten waaronder het Maashavenpark. Naar verwachting is het park in 2025 gereed.

Nelson Mandela Park – Maashavenpark – SWA Balsley

Maashaven

De Maashaven is omgeven door de stadswijken Tarwewijk, Bloemhof en Afrikaanderbuurt die weinig groene verblijfsplekken kennen. Ook het uitzicht op het water wordt nauwelijks benut. Het nieuwe Maashavenpark moet hier verandering in brengen. Door de komst van het park zal ook de Maassilo toegankelijker worden. Tevens kan het park ruimte bieden voor festivals en evenementen. Ook als het Maashavenpark is gerealiseerd blijft er veel ruimte over in de Maashaven voor de binnenvaart.

Nelson Mandela Park – Maashavenpark – SWA Balsley

Rijnhavenpark

Naast het Maashavenpark wordt ook de Rijnhaven voor een gedeelte gedempt voor herontwikkeling met nieuwbouw en een Rijnhavenpark. Aan de andere kant van Zuid wordt in Feijenoord het Rivieroeverpark gerealiseerd. Dit getijdepark loopt van Eiland Brienenoord langs de Nieuwe Kuip naar het Mallegatpark. Dit park is onderdeel van Feijenoord City.

Nelson Mandela Park
Concept Masterplan SWA / Balsley

Planning Nelson Mandela Park

In 2020 is een plan op hoofdlijnen voor het park opgesteld waarbij is gebruik gemaakt van input en reacties van stakeholders. Op 27 december 2020 is dit concept Masterplan van New Yorkse landschapsbureau SWA Balsley goedgekeurd.

 • Uitwerking plan Maashavenpark 3e kwartaal 2021. Hierin wordt verder onderzoek verricht naar de technische mogelijkheden van het ophogen van de bodem.
 • Programma van Eisen (eind 2021 – begin 2022)
 • Schoonmaken en ophogen van de bodem vindt vanaf eind 2021 plaats en duurt twee jaar.
 • Inrichten van het Maashavenpark.
 • Naar verwachting is het park in 2025 gereed.

5 REACTIES

 1. Ik zou er graag een educatieve kinderboerderij zien met speeltoestellen pannenkoekenhuis toiletten entoegankelijk voor blinde en groepen rolstoelen.

 2. RottaNova zou tegelijk met de Markthal gebouwd worden, maar dat werd uitgesteld.
  Door de uitstel is er een TIJDELIJK grasveldje geplaatst.
  Ik vind wel dat ze vóór de Markthal op de Binnenrotte meer kunnen vergroenen, daar zou ook een grasveld moeten komen.

 3. Zijn deze Rijn- en Maashaven parken deels ter compensatie van het “gezelligste” parkje dat moet verdwijnen naast de Markthal en door het publiek liefdevol omarmd is en waarvoor een lelijke RottaNova voor in de plaats komt ? Blijkbaar ziet men wel in dat een stad niet zonder groen kan om ook het binnenstads klimaat op een aanvaardbaar niveau te houden. Ik mis nog een goede jachthaven in de stad, zelfs Roermond en Vlissingen hebben er een. Een mooie fontein in het park a la Geneve zou het geheel complementeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in